Coplata, o măsură ineficientă în spitalele gălăţene - Bani puţini, birocraţie multă

Coplata, o măsură ineficientă în spitalele gălăţene - Bani puţini, birocraţie multă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

77.840 de lei a încasat Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, în 2014, din coplata achitată de unii dintre pacienţii internaţi. Deşi suma ar putea părea semnificativă la o primă vedere, lucrurile se schimbă complet când aflăm că aceşti bani reprezintă abia 0,065 la sută din bugetul de venituri şi cheltuieli al celui mai mare spital din Galaţi. Dintre cei 32.871 de pacienţi externaţi din această unitară pe tot parcursul anului trecut, doar 7.784 s-au încadrat în categoriile de pacienţi pentru care coplata este obligatorie.

În data de 1 aprilie 2013, conducerea spitalului a stabilit valoarea acestei taxe la 10 lei. La momentul introducerii coplăţii, autorităţile au motivat că astfel vor fi împuşcaţi doi iepuri dintr-o lovitură. Pe de o parte, vor fi descurajaţi pacienţii care se internează nemotivat, scăzând astfel costurile cu spitalizarea lor, iar pe de altă parte se vor aduna bani în bugetul spitalului. La peste doi ani de la implementare, niciunul dintre cele două deziderate nu a fost îndeplinit. Numărul de spitalizări nu a scăzut aproape deloc, iar suma adunată din coplată nu ajunge nici pentru a acoperi contravaloarea seringilor, spre exemplu.

Mai mult, asemenea multor altor spitale din Galaţi şi din ţară, şi Spitalul Judeţean se confruntă de ani buni cu o lipsă gravă de personal. În aceste condiţii, o parte dintre angajaţi trebuie să se ocupe acum şi de toată birocraţia ascunsă în spatele coplăţii. Teoretic, dacă un pacient refuză să plătească taxa de externare, spitalul poate recupera banii doar dându-l în judecată, o măsură de asemenea fantasmagorică, având în vedere contravaloarea coplăţii.

Citit 1140 ori Ultima modificare Joi, 04 Iunie 2015 10:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.