Plată prin sms şi abonamente în parcările cu taxă din Galaţi. IATĂ care sunt TARIFELE

Plată prin sms şi abonamente în parcările cu taxă din Galaţi. IATĂ care sunt TARIFELE
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

* Urmează achiziţionarea sistemului de plată prin sms


Consiliul Local a aprobat recent un proiect de hotărâre prin care orice persoană fizică poate cumpăra un permis de parcare pe o lună (95 de lei, cu TVA), pe şase luni (540 de lei, cu TVA) sau pe un an (1.025 de lei cu TVA), într-o parcare cu plată. Astfel, şoferii nu vor mai plăti la oră, în cazul în care staţionează maşina mai mult decât au preconizat iniţial şi vor putea, de asemenea, cu ajutorul permisului, să staţioneze în orice parcare cu plată din oraş. Cu toate acestea, „rezervarea este permisă doar pentru autovehiculele aparţinând persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în zona de parcare menţionată în adresa de solicitare”, iar „permisul/abonamentul de parcare, cu excepţia celor pentru locuri rezervate, nu asigură deţinătorului permanenţa unui anumit loc de parcare”.

Persoane juridice îşi pot face abonamente pe şase luni (790 de lei, TVA inclus sau pe un an (1.500 de lei, cu TVA). Instituţiile publice vor beneficia de o reducere de 50 la sută din valoarea abonamentului pentru persoane juridice; pensionarii peste 65 ani, veteranii de război, revoluţionarii atestaţi în condiţiile legii, studenţii care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ superior la zi, beneficiază de o reducere de 50 la sută din valoarea abonamentului pentru persoane fizice.

Persoanele cu dizabilităţi vor beneficia de un permis de parcare gratuit, eliberat de către administraţia publică locală, în baza unei cereri, conform prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap şi H.G. nr. 268/2007 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Mai sunt exceptate de la plata taxei de parcare, autovehiculele de intervenţie (Salvare, SMURD, Pompieri, Poliţie, Jandarmerie, M.Ap.N, Poliţia Comunitară, Ministerul de Justiţie) aflate în misiune.

Plata prin sms, deocamdată pe hârtie

După ani de zile de când se vorbeşte despre introducerea unui sistem de plată în parcare prin SMS, proiectul aprobat de Consiliul Local săptămâna trecută prevede şi această posibilitate. Astfel, potrivit proiectului aprobat, plata taxei de parcare se va putea face inclusiv printr-un SMS, cu 0,43 euro/oră, cu TVA. Utilizatorul trimite un sms care conţine corespondentul timpului şi numărul de înmatriculare al autovehiculului, iar acesta va primi pe telefon un mesaj de confirmare a plăţii, precum şi timpul alocat parcării.

Cu toate că sistemul a fost aprobat în Consiliul Local, acesta nu este funcţional, pentru că încă nu a fost achiziţionat. Gospodărire Urbană urmează să încheie un contract cu o firmă de telefonie mobilă, să achiziţioneze aparatura şi softul necesare verificării achitării taxei de parcare prin SMS, pentru că, în acest caz, plata parcării va fi verificată de către controlorii de trafic ai Gospodărire Urbană prin introducerea numărului maşinii într-un aparat electronic special. Sistemul va fi funcţiona concomitent cu vechile variante, de plată prin parcometru, cât şi la taxatori.

"Este un serviciu mult mai comod. Eşti anunţat pe telefon când ţi se termină parcarea. Cu parcometrele au fost mereu discuţii, ba că nu se dau bilete, ba că se fură, ba că se defectează. Aşa, prin SMS, e foarte simplu. Vom merge în continuare şi cu parcometrele, pentru că trebuie să-i oferim clientului variante de plată”, ne explica, în luna martie, directorul adjunct al societăţii Gospodărire Urbană, Marius Bocăneală, care a conceput proiectul.

Cine primeşte caracatiţă

Potrivit proiectului toţi şoferii care nu au afişat biletul, tichetul, permisul sau abonamentul de parcare valabil în parcările publice cu plată la bordul maşinii, dar nici nu au efectuat o plată prin sms pentru staţionare sau au parcat pe locul de parcare, închiriat prin contract, al altei persoane, se pot trezi cu roata blocată. Pentru deblocarea roţilor, şoferul trebuie să achite 110 de lei (cu tot cu TVA) dacă acest lucru se realizează de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8,00 - 22,00, şi 152 de lei, dacă cere deblocarea roţilor în alt interval orar. Plata tarifului de deblocare se va face la casieria operatorului parcării, de luni până joi între orele 8,00 - 16,30, şi vineri între orele 8,00 - 14,00 sau la echipa de deblocare. În afara acestui program, tariful se poate achita doar la echipa de deblocare.

Foto Bogdan Codrescu

Citit 3837 ori Ultima modificare Marți, 09 Iunie 2015 00:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.