Legile din România îi protejează pe leneşi. Asistaţii sociali din judeţul Galaţi nu prea muncesc

Legile din România îi protejează pe leneşi. Asistaţii sociali din judeţul Galaţi nu prea muncesc
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În ceea ce îi priveşte pe cei care beneficiază de venitul minim garantat, conform Legii 416, primăria Corod ar trebui să îi folosească la treburile comunei, însă situaţia nu e chiar atât de uşoară. Dacă în alte comune aceştia sunt deschişi la muncă şi nu refuză sarcinile date de primărie, în Corod lucrurile stau altfel. „Pe cei care sunt înscrişi la Legea 416 îi mai punem la munci prin comună, cum ar fi tunderea ierbii, decolmatarea şanţurilor, turnarea de trotuare. Însă muncesc cu greu, fără chef, alene. Nici nu avem ce să le facem, pentru că legea e făcută de aşa natură încât le dă dreptul să facă doar ce vor ei. Spre exemplu, dacă nu vine la muncă două luni şi vine abia în a treia, noi ca primărie suntem obligaţi să îi acordăm venitul, fără să îl putem trage la răspundere pentru că nu şi-a îndeplinit sarcinile. Iar de când banii le vin prin poştă, nu mai avem niciun fel de control”, ne spune Vasile Cârjeu.

De meserie, asistat social

Conform spuselor primarului, numai în satul Cărăpceşti sunt câteva sute de beneficiari ai venitului minim garantat, iar acestora primăria nu le poate face nimic. Posibilităţile lor materiale sunt reduse, aşa că, atunci când nu reuşesc să îşi plătească taxele şi impozitele la timp, nu li se poate imputa mai nimic. „Cum să execuţi silit un astfel de om, ce să îi iei? Nu au mai nimic, majoritatea trăiesc de pe o zi pe alta. Sigur, sunt oameni şi oameni. Unii vor să muncească, vin cu drag la ce au de făcut, dar alţii nu vor de niciun fel. Nu că nu ar fi locuri de muncă, dar nu le vor ei”, ne mai spune primarul din Corod.

Într-o parte a ţării în care asistenţa socială este ceva obişnuit, aproape că ne putem gândi că lenea a devenit... o meserie. Cei care beneficiază de acest ajutor din partea statului se complac în situaţia în care sunt şi devin o masă de manevră, uşor manipulabilă şi greu de trimis înapoi la muncă. Numărul mare al celor care primesc asistenţă socială în comuna Corod pare a fi unul dintre motivele pentru care bugetul local nu este niciodată suficient pentru finalizarea proiectelor.

Citit 5303 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Iunie 2015 14:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.