Tabere de vis, preţuri de coşmar. Unde ne trimitem copilul în vacanţă?

Tabere de vis, preţuri de coşmar. Unde ne trimitem copilul în vacanţă?
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Elevii se pot bucura de cursuri de engleză, paintball, tiroliene, ateliere de creaţie, concursuri de orientare turistică sau pot deveni cavaleri şi domniţe cu acte şi blazon


Vă mai amintiţi vremurile când taberele de vară însemnau cazare în cameră cu câte şapte, zece sau chiar cincisprezece copii? Când spălatul pe dinţi se făcea în chiuvete gen jgheaburi, pline de rugină, nevopsite de ani buni, duşurile erau o raritate, iar apa rece era mai caldă decât apa caldă? Când ţi se lungeau urechile de foame, aşteptând la uşa bucătăriei, dacă aveai nenorocul să nimereşti în seria a doua la masă sau când îţi petreceai o zi preţioasă la bucătărie, curăţând munţi de cartofi sau spălând vase?

Nimic din toate acestea nu se mai regăseşte în taberele de acum. Până şi cele mai modeste au camere de maximum patru paturi şi baie proprie, cu apă caldă, au televizor, iar masa este servită în săli ca de restaurant. Cam asta găseşti în orice tabără care aparţine direcţiilor judeţene de tineret şi sport, unde preţurile se învârt, cu mici variaţiuni, în jurul sumei de 600 de lei de copil, pentru şapte zile.

S-a dezvoltat însă, în paralel, o reţea de tabere particulare, unde preţurile variază de la 650 la 1.550 de lei, în care copiii sunt ademeniţi cu tot felul de activităţi, una mai interesantă decât cealaltă. Organizatorii se bat în oferte, pun la dispoziţie animatori, profesori, traineri, echipamente şi materiale specifice diferitelor ateliere pe care şi le propun.

Vrei să fii prinţesă sau cavaler? Laşi tableta acasă!

Tabăra medievală pentru copii, aflată la a şaptea ediţie anul acesta, vine cu o ofertă irezistibilă, pentru băieţi, mai ales. Aici pot ajunge cavaleri în toată regula, vor purta costume medievale pe toată perioada, vor învăţa să tragă cu arcul şi să mânuiască o sabie, vor face concursuri. Pentru fete-domniţe se organizează ateliere de pictură heraldică medievală şi sunt iniţiate în arta improvizaţiei şi teatrului medieval. De asemenea, vor învăţa să confecţioneze hârtie, după meşteşuguri vechi de peste 500 de ani. Toate materialele şi costumele, dar şi instructorii sunt puşi la dispoziţia copiilor de către organizatori. Însă o asemenea tabără cu blazon costă, iar părinţii vor scoate 1.550 de lei din buzunar, în care este inclus şi transportul. Singura problemă pe care o vor avea copiii care se visează cavaleri şi vor primi propriul blazon la focul de tabără este să lase telefoanele, tabletele şi alte device-uri moderne acasă şi să reziste o săptămână fără televizor, pentru că aşa ceva nu exista pe vremea castelanilor.

Engleză cu vorbitori nativi, echitaţie şi paintball

Alţi organizatori de tabere s-au gândit să le ofere copiilor posibilitatea să exerseze într-un mod plăcut comunicarea în limba engleză. Iar aici ofertele sunt şi pentru buzunare mai modeste. De exemplu, la Sovata, Centrul de Tineret Outward Bound oferă o asemenea posibilitate la numai 650 de lei.

La Bran, există o altă asemenea tabără, unde cursurile de engleză interactive se desfăşoară cu animatori şi vorbitori nativi ai acestei limbi. Însă ca aventura să fie completă, copii vor urma şi cursuri de echitaţie, vor avea ateliere de artă şi teatru, vor participa la excursii în care vor efectua filmări cu camere speciale, inclusiv subacvatice, vor fi antrenaţi în partide de paintball pentru care vor primi echipamente din SUA, vor merge cu tiroliana, vor înota în piscină sau se vor juca de-a vânătorii de comori, pentru a-şi exersa orientarea turistică. Nici orele de aerobic, pillates sau yoga nu vor fi neglijate, în plus vor putea participa la campionate de polo, cricket, darts, volei, fotbal, tenis etc. Vi se pare fascinant? Şi mie. Însă toate acestea costă! Cele şapte zile de vis pentru un singur copil costă 898 de lei, preţ în care nu este inclus transportul.

De la olărit la agricultură 

Are copilul tău un hobby? Imposibil să nu găseşti o tabără pe gustul lui: la o simplă căutare pe internet poţi găsi oferte pentru fotografie, teatru, film, arte plastice. Ba chiar şi tabere unde învaţă olăritul de la  A la Z, începând cu căutatul materialelor, procuratul culorilor tradiţionale şi creatul vaselor de ceramică. Aşa ceva se găseşte la Horezu, la preţul de 790 de lei, fără transport.

Părinţii care doresc să-şi scoată copiii din "priză" pot alege tabere axate pe agricultură şi creşterea animalelor. La 15 kilometri de Sibiu, in localitatea Cornăţel, copiii sunt aşteptaţi la fermă, unde pot face cunoştinţă cu animalele pe care le-au văzut poate doar la televizor, vor învăţa să hrănească măgăruşii, caii, iepurii şi chiar să mulgă vacile. O săptămână "agro" costă 1.250 de lei.

Citit 3243 ori Ultima modificare Joi, 18 Iunie 2015 00:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.