CANICULĂ LA GALAŢI: Echipajele medicale gălăţene, solicitate în continuare la capacitate maximă

CANICULĂ LA GALAŢI: Echipajele medicale gălăţene, solicitate în continuare la capacitate maximă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Galaţiul se află sâmbătă şi duminică, respectiv 25 şi 26 iulie, sub cod portocaliu de caniculă. Medicii vă sfătuiesc să evitaţi expunerea prelungită la soare între orele 11,00 - 16,00.

Bolnavii cronic, bolnavii cardiaci, gravidele, dar şi persoanele care lucrează în aer liber sunt cei mai afectaţi de canicula înregistrată în această perioadă. Angajaţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Galaţi spun că numărul apelurilor în situaţii de urgenţe medicale a crescut, ajungând la 212 de solicitări. De câteva zile echipajele de ambulanţă lucrează la capacitate maximă.

Pentru că în această perioadă multe persoane ajung la Unităţile Primire Urgenţe cu complicaţii cauzate de expunerea la soare, în rândurile care urmează vă vom da câteva sfaturi prin care puteţi ocoli această situaţie.

În primul rând, trebuie să evităm expunerea directă la soare în intervalul orar 11,00 - 16,00. Deşi categoriile de vârstă cele mai sensibile la soare şi la temperaturi ridicate sunt copiii şi vârstnicii, fiecare dintre noi este bine să respecte pe cât posibil această recomandare. Este necesar să consumăm cât mai multe lichide, de preferat doi litri fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Cafeaua şi băuturile alcoolice trebuie evitate, pentru că vor conduce la deshidratare. Îmbrăcămintea pe care o purtăm este preferabil să fie deschisă la culoare şi confecţionată din materiale de bună calitate, cu evitarea celor sintetice. Dacă totuşi suntem nevoiţi să ne expunem la soare în acest interval orar, capul trebuie neapărat să fie acoperit. Este indicat să mergem cât mai mult prin locuri umbrite.

Cât mai multe fructe şi legume

Alimentaţia poate fi aliatul nostru cel mai preţios în lupta cu temperaturile ridicate. Specialiştii ne recomandă să consumăm cât mai multe fructe şi legume. Pe lângă faptul că ne ajută să ne hidratăm, acestea ne livrează şi necesarul zilnic de vitamine şi minerale. În acelaşi timp, evitarea mâncărurilor grase şi a meselor bogate ne va scuti de multe situaţii nedorite. Pe lângă factorul igienic, două sau trei duşuri pe zi vor contribui la starea noastră de bine.

Grijă specială la copii

Părinţii sau bunicii sunt sfătuiţi să nu-i scoată pe cei mici în soare la orele amiezii. Atunci când ies din casă, copiii trebuie să poarte în mod obligatoriu pe cap o pălăriuţă sau o şepcuţă. În locuinţă, copilul nu trebuie lăsat în bătaia curenţilor de aer produşi de aparatul de aer condiţionat. Hidratarea este foarte importantă şi pentru copii, iar, în cazul sugarilor, mama trebuie să îl alăpteze ori de câte ori micuţul cere.

Citit 1425 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Iulie 2015 14:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.