„Vom controla şi WC-urile la bac!”

„Vom controla şi WC-urile la bac!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Atrage atenţia inspectorului şcolar general adjunct Mitică Dudău asupra măsurilor drastice antifraudă care s-au luat * De luni, 22 iunie, absolvenţii de clasa a XII-a sau a XIII-a încep examenele *

Mai bine de 5.000 de candidaţi gălăţeni se pregătesc să susţină, de săptămâna viitoare, probele examenului de bacalaureat. Lor le prezentăm mai jos ultima lecţie pe care trebuie să o citească înainte de a intra la probele orale şi scrise.

Proba la oral

La oral şi la probele practice, candidatul trebuie să intre în sala de examen, cu cartea de identitate şi fişa individuală de consemnare a notelor, în ordinea afişată şi la ora la care este programat.

După ce extrage un bilet, acesta primeşte hârtie ştampilată pentru ciornă. El are dreptul la un al doilea bilet, caz în care nota îi va fi scăzută cu un punct. Îşi poate pregăti răspunsul în 10 – 15 de minute. Nu se poate intra în sală cu manuale, notiţe şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare. Indiferent că le-a utilizat sau nu, dacă e descoperit, candidatul îşi va lua adio de la tot bacalaureatul.

Fiecare profesor examinator îi evaluează răspunsul cu note întregi de la 1 la 10, în funcţie de baremul de evaluare, astfel încât diferenţa dintre notele celor doi profesori evaluatori să nu depăşească 1 punct.

Dicţionar latin-român şi planul de conturi

La probele scrise, candidatul se va prezenta în sală cu cel puţin 30 de minute înainte de ora la care e programat examenul, mai exact în intervalul 7,30 – 8,30. Deşi tentaţia e mare, nici nu poate intra cu materiale din care s-ar putea informa.

Candidaţii pot introduce în săli şi folosi în timpul examenului doar un dicţionar la disciplina limba latină sau planul de conturi la disciplina contabilitate. Profesorii supraveghetori vor sancţiona cu eliminare şi tentativa de fraudă, nu doar fraudarea.

Câte unul în bancă

Candidaţii se aşază câte unul în bancă, în ordine alfabetică, fiecare primind o coală de hârtie tipizată, pe care îşi vor scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea din actul de identitate. Ca să redacteze lucrarea, candidatul nu poate utiliza altceva decât cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor numai creion negru. Greşelile se corectează prin tăierea fiecărui rând cu o linie orizontală.

Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului (trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate fiecărui candidat) pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră si jumătate de la distribuirea subiectelor în săli.

Condiţii de promovare

După cum stipulează Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat 2009, candidatul e promovat dacă a obţinut cel puţin nota 5 sau calificativul “admis” la fiecare probă orală, dacă a obţinut cel puţin nota 5 la fiecare probă scrisă sau practică de examen şi dacă are media generală minimum 6 (şase).

Probele orale sunt eliminatorii. Candidatul care a obţinut o notă sub 5 (cinci) sau nu s-a prezentat la o probă orală este declarat “respins”, respectiv „neprezentat” la examenul de bacalaureat şi nu mai participă la probele următoare.

La probele orale şi practice nu se admit contestaţii, cu excepţia probei de dicteu melodic şi armonic, de la profilul artistic – muzică. Candidatul poate solicita să îşi vadă lucrarea/lucrările numai după afişarea rezultatelor finale după contestaţii.

„Vom fi foarte vigilenţi”

La Bacalaureatul din 2008, la Galaţi au fost eliminaţi din examen 20 de candidaţi, pentru că au fost prinşi copiind. „Am luat întotdeauna măsuri drastice. Ca dovadă, am avut în fiecare an cei mai mulţi eliminaţi din examenul de bacalaureat. Nu e nevoie să luăm măsuri drastice antifraudă peste ceea ce prevede metodologia. Materialele cu care vor intra candidaţii la examen vor fi lăsate într-o sală specială, supravegheată”.

„Vom controla însă şi WC-urile sau alte posibile ascunzători de fiţuici, pe care le ştiu elevii, dar pe care le cunoaştem şi noi. Pot inventa şi altele, e drept, dar vom fi foarte vigilenţi”, susţine inspectorul şcolar general adjunct Mitică Dudău, preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat.

Foto: arhiva V.L.

Citit 2161 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.