Veselie, direct de sub soarele Africii

Veselie, direct de sub soarele Africii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Treisprezece refugiaţi din Congo au cântat şi au dansat pe scena Casei de Cultură a Studenţilor, sâmbătă seara, aşa cum o făceau, până nu demult, chiar la ei acasă. Prilejul – 20 iunie, Ziua Internaţională a Refugiatului. Organizaţia Salvaţi Copiii a organizat evenimente destinate integrării refugiaţilor şi solicitanţilor de azil din oraşul nostru, dar şi din alte locaţii, cum ar fi Bucureşti, Rădăuţi, Şomcuta Mare şi Timişoara. 

Interpreţii congolezi din oraşul nostru au ţinut cu tot dinadinsul să le împărtăşească gălăţenilor din cultura şi credinţele lor, aşa că vocile puternice le-au răsunat toată seara în sala de spectacole a Casei de Cultură. Intrarea a fost liberă, aşa că oricine a dorit  s-a putut bucura de concert şi de expoziţia de obiecte şi desene realizate de emigranţi.

Interpreţii pieselor vocal – instrumentale stau în România de circa zece luni, dar abia în primăvară au ajuns la Galaţi, la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil. Unii dintre ei o rup deja binişor pe româneşte, chiar dacă engleza şi franceza sunt încă de bază în comunicarea cu cei din jur.

Ne-ar fi plăcut să vă spunem câte ceva despre istoria personală şi pasiunile fiecăruia dintre ei, dar cum nici unul nu a primit încă azil, e lesne de înţeles de ce cu toţii preferă să păstreze discreţia şi să se exprime, deocamdată, mai mult prin muzică şi dans.

Începând cu ora 19.30, imnurile religioase intonate de refugiaţii din Congo s-au împletit cu melodiile tradiţionale într-un spectacol inedit pentru gălăţeni. Pe scenă au urcat şi membrii trupei 789 Art a Casei de Cultură a Studenţilor, iar la eveniment au luat parte şi  reprezentanţii Fundaţiei Betesda Galaţi,  ai Bisericii Creştine Baptiste şi ai Bisericii Emanuel, parteneri în organizarea evenimentului.

„Este o acţiune care face parte dintr-un proiect cu finanţare europeană pentru integrarea solicitanţilor de azil, ne-a declarat consilierul social al organizaţiei Salvaţi Copiii, Cristina Cotârlă. În grupul cu care lucrez eu, în vederea integrării, sunt şi irakieni, dar şi imigranţi din Somalia”. 

Una peste alta, artiştii-imigranţi au făcut, de ziua lor, un spectacol special care să îi bucure pe gălăţenii care doresc să-i cunoască mai bine.

Citit 635 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.