Apă = sănătate

Apă = sănătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vara, şi mai ales în perioadele caniculare, medicii recomandă un consum crescut de lichide pentru ca organismul să poată face faţă temperaturilor excesive. Apa nu este însă importantă pentru menţinerea sănătăţii organismului doar în perioadele caniculare. Fiecare celulă are nevoie de apă în permanenţă, iar în lipsa acesteia procesul de îmbătrânire şi moarte celulară se accelerează.

Necesarul zilnic de lichide este variabil în funcţie de anotimp. Astfel, pentru un adult, iarna este necesar un aport de 1,5 litri de apă pe zi, în timp ce vara necesarul poate ajunge la 3 litri, iar în condiţii de efort fizic intens (muncă grea) sau expunere prelungită la soare, nevoia de apă a organismului poate fi chiar mai mare.

În cazul persoanelor vârstnice, care obişnuiesc să-şi prepare dimineaţa “raţia” de ceaiuri medicinale, controlul consumului de lichide este mai lesnicios. Şi pentru copii, problema hidratării, care cade în grija părinţilor şi a persoanelor care-i supraveghează, este rezolvată uşor. Copiilor le place să bea, mai ales lapte şi lichide dulci, pe care le cer singuri.

O grijă deosebită în privinţa aportului de lichide la copii trebuie avută în cazul unor boli care provoacă mari pierderi hidrice (diareea, afecţiuni manifestate prin febră, vărsături). La adulţi însă, şi în special la femei, din cauza altor griji zilnice mult mai preocupante, grija de a consuma suficiente lichide nici nu există. “Luate cu treburile” zilnice, cele mai multe femei beau apă doar atunci când setea devine agasantă şi din acest motiv, după un timp, ajung să resimtă consecinţele deficitului hidric.

Consumul redus de lichide favorizează infecţiile urinare, manifestate prin micţiuni dureroase cu cantităţi mici de urină şi chiar şi cu dureri în zona rinichilor asociate cu febră. De asemenea, persoanele care beau apă puţină sunt supuse riscului de a se îmbolnăvi de litiază renală (pietre la rinichi).

Hidratarea suficientă previne îmbătrânirea ţesuturilor, pierderea elasticităţii pielii şi articulaţiilor, apariţia ridurilor. În toate curele de slăbire, pe lângă suplimentele vitaminice şi gimnastică, se recomandă un consum minim de 2 litri de apă plată pe zi.

Ce lichide să bem? Din start trebuie subliniat că hidratarea nu se poate face cu băuturi alcoolice sau alcoolizate. În ceea ce priveşte apa minerală, aceasta este cea mai indicată, dar cu precizarea că nu şi pentru persoanele care suferă de boli renale sau cardiace, întrucât conţinutul crescut de minerale poate agrava respectivele afecţiuni.

De asemenea, şi în privinţa sucurilor dulci trebuie avut în vedere conţinutul de zahăr, deoarece un consum zilnic de un litru va determina cu siguranţă creşteri în greutate. Nici coloranţii şi aditivii sintetici utilizaţi la prepararea acestor sucuri nu sunt de neglijat. Până la urmă, cea mai bună şi mai ieftină rămâne apa de la robinet...

Citit 834 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.