Scleroza multiplă - o boală a tinerilor

Scleroza multiplă - o boală a tinerilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sunt afectate persoanele cu vârste între 15 şi 45 de ani *

Scleroza multiplă este o afecţiune neurologică. Debutează la persoanele relativ tinere, cu vârste cuprinse, în general,  între 15 şi 45 de ani, afectează atât creierul şi măduva spinării, cât şi nervii optici.

Mai multe detalii privind această afecţiune care poate fi ţinută sub control cu ajutorul medicaţiei, dar nu şi vindecată definitiv, ne-a oferit şeful secţiei de Neurologie din Cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Honoriu Duţoiu.

Simptomele bolii

„De regulă, această boală se manifestă în pusee. Simptomele apar şi dispar. Există şi o formă progresivă a afecţiunii, dar se înregistrează mai rar. Pacienţii cu scleroză multiplă pot raporta tulburări de vedere, la unul sau la ambii ochi. La început, aceste alterări de percepţie au caracter tranzitoriu. Ele reapar, însă, după o anumită perioadă de timp. Pot fi constatate şi tulburări de mers sau de echilibru. De asemenea pacientul poate să se plângă şi de furnicături la nivelul picioarelor”, a precizat medicul neurolog.

Nu de puţine ori, pacientul care suferă de scleroză multiplă suferă şi de pe urma unor deficienţe de coordonare sau de pe urma dificultăţilor de concentrare asupra unor sarcini precise.

În general, ar trebui să ceară părerea medicului neurolog persoanele care au tulburări de vedere (vedere întunecată sau înceţoşată, cu pete sau vedere dublă şi dureri oculare), dar şi cei care suferă de senzaţii repetate de slăbiciune sau îngreunare a picioarelor, de furnicături, înţepături de ac şi senzaţii de şocuri electrice care se deplasează de-a lungul coloanei vertebrale.

De asemenea, ar trebui cerută părerea medicului specialist atunci când apar stările de ameţeală, instabilitatea şi incapacitatea de a reţine urina sau de a goli complet vezica.

Diagnostic şi tratament

„Diagnosticul sclerozei multiple se pune în timp. Cauza este una simplă: apare unul dintre simptome şi trece. După un timp mai lung sau mai scurt - săptămâni, luni - respectivul simptom poate reapărea sau poate să apară altul. Din acest motiv, mulţi dintre pacienţi nu dau prea mare atenţie simptomelor. Abia după ce îi întreabă medicul, îşi amintesc de faptul că în urmă cu o anumită perioadă de timp nu au văzut cu un ochi - fapt pe care l-au pus la vremea respectivă, spre exemplu, pe seama unui curent. Alţii îşi amintesc de faptul că au întâmpinat greutăţi la mers şi aşa lucrurile încep să se lege”, a explicat dr. Duţoiu.

Schemele de tratament stabilite de medic se pot baza pe medicamente care conţin, printre altele, cortizon şi interferon.

Citit 1404 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.