CÂT ne va COSTA CURENTUL electric în 2016

CÂT ne va COSTA CURENTUL electric în 2016
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Acum două săptămâni, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, anunţa că de la 1 ianuarie 2016 tariful la energia electrică va scădea cu cinci sau şase procente, dat fiind faptul că va scădea cu 10 la sută tariful la distribuţia de energie. De asemenea, vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, a afirmat că se aşteaptă la o reducere a preţurilor individuale pentru cei 38 de producători de energie termică şi că scăderea va fi în medie de 4 la sută, la care se vor aplica tarifele de transport şi distribuţie, precum şi elementele de subvenţionare ale fiecărui consiliu municipal, fiind astfel determinat preţul final de facturare.

Scumpirile revin în prim-plan

Conform unei note de fundamentare a unui proiect de lege al Ministerului Energiei, care va excepta fabricile energofage din România de la plata certificatelor verzi, cu începere de la 1 ianuarie 2016, preţul final pentru consumatorii casnici s-ar putea mări, în loc să scadă, aşa cum fusese anunţat iniţial.

Astfel, dacă proiectul se va transforma în ceva sigur, ar însemna că utilizatorii de energie electrică din România vor plăti mai mult cu şapte bani pentru un kWh, iar cum consumul lunar într-o gospodărie obişnuită este, în medie, de 200 kwh, ar însemna că românii vor trebui să scoată din buzunar cu aproximativ doi lei mai mult decât în 2015, pentru a achita factura.

Nu mai puţin de 29 de mari consumatori de energie sunt, în prezent, exceptaţi de la plata a până la 85 la sută din certificatele verzi datorate pentru consumurile de energie. Printre aceştia se numără Alro, ArcelorMittal, dar şi fabricile de ciment şi de sticlă din România. Impactul anual al acestei măsuri este estimat la circa 75 de milioane de euro, timp de zece ani, începând cu 2016. Această sumă este acoperită anual de ceilalţi 9 milioane de consumatori de energie din România, alţii decât cele 29 de fabrici amintite.

Ecotaxele ameninţă cifrele de afaceri

Anul trecut, fabricile energofage anunţau că toate taxele pe care sunt obligate să le plătească le ameninţă afacerile din România. Alro, cea mai afectată companie de aceste ecotaxe, a arătat că, în ultimii doi ani, a avut de plătit peste 50 de milioane de euro în această direcţie, ceea ce a dus combinatul pe pierdere. Un alt exemplu oferit de Alro este cel al companiei Vimetco, care ar fi renunţat la afacerile din ţara noastră dacă nu ar fi fost scutită de la plata ecotaxei.

Citit 9834 ori Ultima modificare Marți, 08 Decembrie 2015 01:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.