Câte OPERAŢII au fost făcute la Spitalul Judeţean din Galaţi, în 2015
Foto: Foto "Viaţa liberă", Remus Basalic

Câte OPERAŢII au fost făcute la Spitalul Judeţean din Galaţi, în 2015
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Chirurgii din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Ap. Andrei" Galaţi au realizat, pe parcursul anului trecut, peste 11.500 de intervenţii chirurgicale, de la simple operaţii de apendicită, până la operaţii deosebit de complexe, pentru care a fost nevoie de echipe mixte de specialişti.

Printre cele mai grele intervenţii făcute, în 2015, de chirurgii gălăţeni se numără eso-gastrectomiile totale (operaţie care implică stomacul şi esofagul - n.r.), duodenopancreatectomiile (operaţie care implică duodenul, pancreasul şi alte organe - n.r.), precum şi amputaţiile sau rezecţiile de rect, toate în cazurile unor pacienţi diagnosticaţi cu diverse forme de cancer.

"În Spitalul Judeţean din Galaţi sunt efectuate operaţii complexe pentru toate specialităţile chirurgicale. Rezultatele sunt comparabile cu cele din restul spitalelor din ţară sau chiar din străinătate. Spre exemplu, în sfera chirurgiei digestive, la Galaţi au loc toate tipurile de intervenţii, cu excepţia transplanturilor hepatice", a precizat prof. dr. Dorel Firescu (foto), directorul medical al Spitalului Judeţean. 

Accidentele de muncă au devenit o raritate

În general, intervenţiile chirurgicale pot fi împărţite în operaţii în regim de urgenţă, cum sunt cele în cazuri de accidente rutiere sau accidente de muncă, şi operaţii programate, pentru pacienţii cu boli cronice. Potrivit prof. Firescu, în timp ce pacienţii proveniţi din accidente rutiere sau cei cu boli cronice sunt din ce în ce mai des întâlniţi, în ultimii ani, accidentele de muncă au loc, în schimb, mult mai rar. "Atunci când am început să profesez ca medic, în municipiul Galaţi aveam şi câte două accidente de muncă grave, majoritatea produse în Combinatul Siderurgic. Astfel de accidente nu prea mai au loc acum, odată cu reducerea drastică a activităţii industriale din Galaţi. În schimb, victimele provenite din accidente rutiere ridică de multe ori probleme deosebite pentru chirurg, fiind nevoie, pentru operaţie de echipe mixte de medici", a adăugat specialistul.

Operaţii minim invazive pentru cele mai întâlnite afecţiuni

Pe lângă operaţiile chirurgicale clasice, în cel mai mare spital din Galaţi au loc, de ani buni, şi operaţii de chirurgie laparoscopică. Este vorba despre aşa-zisele intervenţii minim invazive, care au cu mult mai puţine efecte post-operatorii nedorite pentru pacient, precum şi un timp mai scurt de recuperare.

Colecistectomiile (proceduri chirurgicale de îndepărtare a veziculei biliare - n.r.), spre exemplu, sunt operate la Galaţi, în proporţie de 95 la sută, printr-o procedură minim invazivă denumită celioscopie, intervenţie cunoscută popular sunt numele de operaţie cu laser. Procedura constă în patru mici incizii în abdomenul pacientului, două de câte un centimetru şi două de câte jumătate de centimetru. Cu ajutorul unei camere şi a unor aparate performante, bolnavului i se îndepărtează colecistul, fără a mai fi necesară o operaţie deschisă pe abdomen.

"Nu există operaţie banală"

Totuşi, afirmă prof. Firescu, nu există operaţii mari şi operaţii mici. "O intervenţie chirurgicală aşa-zis mică se poate dovedi de o complexitate care să te zdrobească. De aceea, nicio operaţie nu este banală, aşa cum ne mai este dat să auzim uneori. Sunt pacienţi care au murit în clinici celebre din străinătate dintr-o operaţie de apendicită, la fel cum a fost, în Franţa, cazul unui pacient care a decedat de la o unghie încarnată. Avem cazuri în care ne luptăm la propriu pentru a-i salva viaţa pacientului respectiv", a mai spus prof. Firescu.

Citit 4933 ori Ultima modificare Joi, 28 Ianuarie 2016 11:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.