Vor să muncească, dar NU au unde! Doar 10 la sută dintre studenţi au găsit un JOB

Vor să muncească, dar NU au unde! Doar 10 la sută dintre studenţi au găsit un JOB
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un salariu atractiv, program flexibil, colegi de gaşcă şi un şef bun ca pâinea caldă. Iată la ce se gândesc studenţii atunci când au în vedere o slujbă bună. Cum, în Galaţi, e din ce în ce mai greu să găseşti toate acestea la un loc, judecând după datele furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă – suntem tot în top la şomaj - nu e de mirare că doar 5 la sută dintre fete şi 3 la sută dintre băieţii care studiază la "Dunărea de Jos" au un serviciu (reiese dintr-un sondaj efectuat pe un eşantion de 300 de tineri). În judeţul Galaţi, la finalul anului 2015, numărul şomerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani era de aproximativ 2.500 de persoane, iar numărul locurilor de muncă este în cădere liberă.

Ia job-ul de unde nu-i!

Tinerii nu sunt mulţumiţi de locurile de muncă existente pe piaţă, asta e clar. Unii refuză să accepte un job cu jumătate de normă, care le furnizează bani puţini, preferând să se întreţină pe perioada facultăţii din banii părinţilor sau din banii primiţi din burse. În ultima vreme, sunt însă studenţi care au descoperit avantajele muncii la domiciliu şi beneficiile unui serviciu full-time. Alţii visează cu ochii deschişi la un job în străinătate, mai ales că state precum Spania, Anglia, Portugalia şi Germania îi aşteaptă cu peste 2.100 de locuri de muncă, prin intermediul reţelei europene de ocupare Eures, după cum se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Conform unui sondaj de opinie, desfăşurat pe un eşantion de 300 de persoane, în Campusul “Al. I.Cuza”, în intervalul 24-29 ianuarie 2016, rezultă că există o intenţie de angajare, încă de pe băncile facultăţii, în rândul studenţilor, doar că aceasta moare în faşă, sugrumată de realitatea din teren: 84 la sută dintre tinerele şi 82 la sută dintre tinerii care nu au acum un job, intenţionează să se angajeze. Cei care muncesc sunt puţini: până în 10 procente, iar jobul a fost găsit în primele 6 luni de facultate. 8 la sută dintre fete s-au plâns că au întâmpinat dificultăţi de tot felul la angajare, iar 15 la sută dintre studenţi au aşteptat mai mult de un an până au găsit un job.

Mirajul străinătăţii

Tot mai mulţi tineri (43 la sută) ar dori să plece în străinătate să lucreze acolo, însă doar jumătate dintre ei au şi aplicat pentru un job. Toţi admit că o experienţă internaţională e hotărâtoare la CV, dar puţini ar pleca mai departe de Europa: 3 la sută s-au duce să-şi caute norocul în ţări asiatice şi 13 la sută pe alte continente. Motivaţia cea mai importantă o reprezintă salariul atractiv. Apoi, în topul dorinţelor, tinerii au pus un program flexibil, posibilitatea de a promova repede şi conform rezultatelor, dar şi un şef capabil şi rezonabil. Partea bună este că doar 22 la sută dintre tinerii care vor să muncească în străinătate, ca să îşi facă un rost, ar rămâne definitiv acolo.

Citit 1020 ori Ultima modificare Marți, 02 Februarie 2016 13:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.