Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
1 comentariu

Fenomenul ruinelor nu a ocolit Galaţiul. Pe lângă monumentele istorice cu bulină roşie, pe străzile oraşului nostru "se clatină" zilnic zeci de locuinţe, care dau o notă proastă urbanisticii gălăţene. Unele case arată jalnic, cu buna ştiinţă a autorităţilor locale. Ba chiar în multe dintre acestea locuiesc chiriaşi ai Primăriei.

Despre cazul lui Toderiţă Bineaţă, ziarul nostru a mai scris şi în 2012. Chiriaşul Primăriei reclama atunci că a fost evacuat de proprietar pe data de 22 decembrie 2011, de pe strada Bucureştii Noi nr. 71, şi a primit, în ziua următoare, o locuinţă socială pe strada Tecuci nr. 124, deşi, potrivit locatarului, repartiţia iniţială fusese pe strada Tecuci nr. 112.

Acelaşi scenariu ne-a fost descris şi de data aceasta, întrucât nu s-a intervenit în acest caz. Locuinţa socială primită de chiriaş este într-o stare critică, acesta fiind nevoit să domicilieze printre şobolani, mizerie şi fără să aibă niciun fel de utilităţi. "După ce am fost evacuat, mi s-a spus să merg la doamna Ghinea, fosta directoare de la Direcţia de Fond Locativ, şi la doamna Pleşa, inspectoare. Urma să primesc o locuinţă pe strada Tecuci nr. 112, aşa mi-a spus doamna Ghinea, menţionând că am cuvântul unei persoane care lucrează într-o instituţie. Am semnat şi un contract, crezând că e pentru locuinţa de pe Tecuci nr. 112. Până la urmă, mi s-a spus că, dacă nu accept să locuiesc în casa de pe Tecuci nr. 124, voi sta pe drumuri. Nu aveam altă soluţie şi am luat cheile. Aşa se întâmplă că, de patru ani, locuiesc într-o casă ruinată, pe care cei de la Fondul Locativ nu vor să o mai repare. Eu nu am nicio datorie de când m-am mutat, îmi plătesc chiria dintr-un ajutor social de 142 de lei, însă nu-mi permit din aceşti bani să fac şi reparaţii", ne-a povestit Toderiţă Bineaţă.

Anchetă socială fără niciun verdict


Chiriaşul Primăriei ne-a mai spus că s-a făcut o anchetă socială la locuinţa de pe strada Tecuci nr. 124, dar nu a fost informat cu privire la constatările inspectorilor. "Am fost în audienţă la primar, în luna noiembrie a anului trecut, după care au fost trimise două doamne să facă o anchetă socială. O doamnă a intrat în locuinţă, iar cealaltă nu a avut curaj. Mi s-a spus că rezultatul va ajunge la domnul primar. Pe data de 21 ianuarie 2016, am fost iarăşi la Marius Stan, însă m-a trimis la doamna director Vrabie. Am rămas uimit de răspunsul doamnei Vrabie, care mi-a spus că eu vreau să ştiu toate dedesubturile Primăriei. Mai mult, mi-a zis să plec la Serviciul Reparaţii şi să discut cu doamna Buruiană, în privinţa anchetei sociale. Nici doamna Buruiană nu ştia nimic despre anchetă, dar m-a avertizat că nu se mai repară casele chiriaşilor. Pe lângă asta, am fost acuzat că eu am distrus casa, deşi era într-o stare deplorabilă când am primit cheile, motiv pentru care nici nu eram de acord să mă mut aici. Acum, în casa de pe strada Tecuci nr. 112 nu locuieşte nimeni şi, dacă nu mi se repară locuinţa în care domiciliez, sper măcar să mă pot muta acolo", a completat Toderiţă Bineaţă.

Prevederi contractuale trecute cu vederea


Potrivit contractului de închiriere a locuinţei sociale, locatorul are obligaţia "să ofere locatarului o locuinţă corespunzătoare, ce respectă condiţiile de igienă şi siguranţă, să predea locuinţa în stare normală de utilizare, să ia măsuri pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă în exploatare şi de funcţionalitate a clădirii pe toată durata închirierii locuinţei, dar şi să întreţină în bune condiţii elementele structurii de rezistenţă a clădirii".

În contextul de faţă, se pare că aceste obligaţii contractuale sunt mai puţin respectate, iar şobolanii vor continua să se înmulţească printre ruinele Galaţiului în care locuiesc chiriaşi.

La rândul nostru, am solicitat un punct de vedere din partea Primăriei vizavi de cazul lui Toderiţă Bineaţă. În răspunsul primit, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, ne-a declarat că "se caută o soluţie locativă pentru petent".

Citit 2500 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Februarie 2016 18:39

1 comentariu

  • postat de cetatean platitor de taxe chiar si celor care dorm Miercuri, 03 Februarie 2016 18:17 78.97.254.*** Link la comentariu
    1
    0

    Locuintele inchiriate de la primarie , desi reprezinta un pericol colosal pentru chiriasi se pare ca nu pot fi in atentia edililor. Pe de o parte ca nu le pasa iar pe de alta parte nu dau doi bani pe siguranta cetateanului. O dovedeste faptul ca toti chiriasii din aceste imobile , ori stau intr-un mediu infect ori cheltuiesc pe seama lor la reparatii. Primaria care , detine aceste imobile si nu le are in proprietate, de ani de zile NICI NU LE INTRETINE , NICI NU DESPAGUBESTE CHIRIASUL CARE INVESTESTE IN ELE, NICI NU LE VINDE. ASTA DIN NOU , PENTRU CA CHIRIASII NU IAU ATITUDINE , INTRUCAT CODUL CIVIL DISPUNE FOARTE CLAR CA, LOCATORUL( PRIMARIA) TREBUIE SA INTRETINA LOCUINTA IN CONDITII CORESPUNZATOARE DE FUNCTIUNE , DACA NU , CHIRIASUL DEINDATA POAET SA EFECTUIEZE REPARATIILE URMAND CA PRIMARIA SA-I DESPAGUBEASCA CU SUMA RESPECTIVA.ASA TREBUIE SA PROCEDEZE TOTI CHIRIASII, FARA SA TINA CONT DE POZITIA DETINATORULUI ADICA A PRIMARIEI . LEGEA LE PERMITE ASTA. DAR TOTI CHIRIASII TREBUIE SA FACA ASTA . VOR REUSI IN INSTANTA SA ISI RECUPEREZE BANII.SIGUR CA, PRIMARIA NU ARE CUM SA CUNOASCA ASTA SAU SE FAC CA NU CUNOSC PTR CA NU VOR SA INVESTEASCA UN LEU PENTRU CETATENI. LA FEL TREBUIE SA PROCEDAM SI NOI. NU MAI DAM NICI UN BAN , UNDE S-AR AJUNGE??? TOTI ANGAJATII PRIMARIEI , DESERVESC PRIMARIA SI PARTIDUL CARE L-A INSCAUNAT, FARA SA RETINA CA, PRIMARIA TREBUIE SA FIE IN SLUJBA CETATEANULUI. ESTE O TRIADA. NU VREAU SA MA GANDESC CE S-AR INTAMPLA CU ACESTE CASE LA UN CUTREMUR. OARE ACESTIA S-AU GANDIT MACAR O SECUNDA?????NU SE CAUTA NICI O SOLUTIE PENTRU NIMENI. TOTALA NEPASARE.

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.