Un copil de numai un an luptă pentru şansa la viaţă. Gălăţenii îi pot da o speranţă lui Edi

Un copil de numai un an luptă pentru şansa la viaţă. Gălăţenii îi pot da o speranţă lui Edi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

La vârsta de un an, Eduard Paţilea a fost diagnosticat cu cancer

Sâmbătă, 27 februarie, puteţi alerga pentru el în Grădina Publică

Micuţul are nevoie de o terapie ţintită, care se realizează la o clinică din Germania

A fost aşteptat de părinţi asemenea unei minuni. Timp de un an, a adus în casa celor care i-au dat viaţă numai raze de lumină. Era vesel şi ambiţios, chiar din primele luni de viaţă. Părinţii şi bunicii spuneau că va atinge culmi de Olimp, pentru că avea o determinare admirabilă, la o vârstă foarte fragedă. Aşa a început povestea lui Eduard Paţilea, un băieţel de numai un an şi aproape patru luni. La scurt timp după ce a suflat prima lumânare aniversară, familia lui Edi a aflat că micuţul are un diagnostic grav. Totuşi, boala băieţelului nu i-a făcut să renunţe la luptă. Părinţii şi bunicii au speranţa că lumina din casa lor va rămâne la fel de strălucitoare ca acum câteva luni.

Patru operaţii, în numai trei luni

Povestea lui Edi ne-a fost împărtăşită de Adriana Enache, bunica băieţelului, întrucât mama micuţului, Andreea Paţilea, se află din momentul internării şi până astăzi la spitalul „Bagdasar Arseni” din Capitală. Edi a fost diagnosticat, la numai un an, cu meduloblastom convenţional de gradul IV. Cu alte cuvinte, băieţelul suferă de cancer de sistem nervos, care este cauzat de o tumoare aflată în zona trunchiului cerebral. „Copilul a fost, timp de un an, perfect sănătos, vesel şi foarte ambiţios. Cu două săptămâni înainte de diagnostic, a început să vomite tot ce mânca. Fiica mea a mers la spitalul din Bucureşti, unde născuse. Medicii au trimis-o acasă, spunându-i că Edi are un reflux gastro-intenstinal. Recomandarea a fost să reducem cantitatea de alimente. Nepoţelul nu-şi revenise şi am mers la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Acolo am aflat că are o tumoare malignă de fosă craniană şi am fost trimişi de urgenţă la Spitalul „Bagdasar Arseni”. Nimeni nu a putut să ne spună din ce cauză s-a dezvoltat această tumoare”, ne-a povestit bunica lui Edi.

Prima intervenţie chirurgicală a fost făcută de urgenţă la „Bagdasar Arseni”. În timpul operaţiei au apărut ale complicaţii, dar micuţul a rezistat. „Edi a intrat în comă de trei ori, dar cu ajutorul lui Dumnezeu a rezistat. Datorită faptului că acumula lichid în craniu şi nu reuşea să-l elimine, i s-a montat un drenaj ventricular extern. Peste doar câteva zile a fost operat din nou şi i s-a montat un dren intern, asta înseamnă că are un tubuşor din craniu, până în pancreas, ca să fie refăcut circuitul normal al lichidului. Acesta trebuie schimbat, o data la şase-şapte luni, prin operaţie. Altă variantă nu s-a găsit. La începutul lunii ianuarie, a făcut prima cură de citostatice, la Spitalul „Fundeni”, dar rezultatul nu a fost foarte bun. Noi sperăm să putem face în continuare cura de citostatice, ca să fie oprită creşterea tumorii”, a completat Adriana Enache.

Operaţie în Germania, o şansă pentru Edi

Vârsta extrem de fragedă a lui Edi nu permite, în acest moment, realizarea unor terapii, care ar îndepărta tumoarea. Totuşi, familia micuţului se agaţă de speranţa că există o şansă de a distruge rădăcinile tumorii cerebrale. Apropiaţii speră că până la vârsta de trei ani, Edi va acumula puteri suficiente pentru a rezista zborului la o clinică din Germania, unde se face o terapie ţintită. „Medicul ne-a spus că are o şansă la un milion, dar este şansa lui! Familia noastră a ales să facă toate demersurile pentru a-l salva. Dumnezeu îţi dă atât cât poţi duce. Fiica mea este convinsă că trebuie să luptăm mai departe. Ea mi-a spus că, dacă îi va zice cineva că trebuie să meargă cu Edi pe Lună, atunci o va face. Dar ca să putem merge chiar şi pe Lună, trebuie să avem siguranţa că Edi va ajunge în siguranţă. Sunt cazuri nenumărate în care copiii şi-au revenit. Medicul nostru ne-a spus că a avut în jur de 160 de copii, în toată cariera lui, de peste 20 de ani, cu un astfel de diagnostic, la o vârstă atât de fragedă. Dacă nu se face operaţia, îl vom lua acasă şi ne vom uita la el cum se stinge. Efectul negativ al acestei tumori este că se duce pe coloană. Acum, cel mai important este să îşi revină, pentru că starea lui actuală nu ne permite să facem nici cura de citostatice. Încă nu ştim cât costă tratamentul. Nu putem să avansăm un preţ. Doar din discuţiile cu mămicile care şi-au dus copiii acolo, am înţeles că ar fi în jur de 30.000 de euro, însă nu am certitudinea că acesta este preţul”, a adăugat bunica lui Edi.

Cros caritabil

Povestea lui Eduard Paţilea a fost descoperită de Cristi Onofrei, gălăţeanul care organizează crosuri umanitare pentru copiii speciali. Cristi invită comunitatea gălăţeană sâmbătă, 27 februarie, la ora 10,00, în Grădina Publică, să alerge şi să doneze pentru sănătatea micuţului Eduard. "Îi invit cu mare drag pe toţi gălăţenii să alerge un număr de cel mult zece ture, în Grădina Publică, fiecare dintre participanţi având posibilitatea de a se opri când doreşte. La sfârşitul evenimentului, vom înmâna diplome tuturor celor care vor fi alături de Edi. Donaţiile se vor putea face la faţa locului, într-o urnă special amenajată, pentru a oferi o rază de speranţă atât lui, cât şi familiei”, a precizat Cristi Onofrei.

Familia băieţelului a rămas încântată de gestul lui Cristi, precizând că sprijinul oamenilor din comunitate contează enorm. „Niciodată nu am crezut că unii oameni pot fi atât de silitori. Mă aşteptam ca ajutorul lui Cristi să fie doar la nivel declarativ, dar el s-a implicat foarte mult. Totodată, mulţi oameni au donat doi la sută din impozitul pe venit pentru Edi, prin intermediul fundaţiei "Rotary Vigoris”, a conchis Adriana Enache.

În locul apropiaţilor lui Edi ar putea fi, din nefericire, orice familie. Părinţii şi bunicii micuţului luptător au decis să ţină aprins opaiţul speranţei. Oricine vrea să fie alături de Edi poate participa la crosul umanitar organizat de Cristi Onofrei sau poate face o donaţie în următoarele conturi bancare, deschise pe numele mamei, Andreea Paţilea: RO11BTRLEURCRT0019911301 (cont în euro) şi RO72BTRL01801201199113XX (cont în lei).

Citit 12265 ori Ultima modificare Vineri, 19 Februarie 2016 17:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.