Aur de la UZP pentru expresie liberă într-o viaţă liberă/ Veteranii ziarişti, recompensaţi la Biblioteca „Urechia”

Aur de la UZP pentru expresie liberă într-o viaţă liberă/ Veteranii ziarişti, recompensaţi la Biblioteca „Urechia”
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Joi seară, la Biblioteca judeţeană purtând numele lui V. A. Urechia, la rândul său (şi) publicist, chiar în sala cu numele ziaristului Eminescu, s-au adunat, cu bucuria revederii, veterani ai „Vieţii libere” şi „Vieţii noi ”, generaţie de aur, de pionierat, prilej de aduceri aminte a întâmplărilor vechi şi a unui gând întru ziariştii de aici plecaţi în lume şi din astă lume.

”Ziaristul, apostol în slujirea comunităţii”, a fost titlul unei ceremonii fără fasoane, prin care zece ziarişti de profesie şi nu de meserie au primit Ordinul Ziariştilor „clasa I – aur”, acordat de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România pentru „calitatea actului jurnalistic promovat în cotidianul "Viaţa liberă" ”. Este vorba despre membri ai generaţiei de aur, alcătuită din fondatorii publicaţiei şi din mai vechi condeieri, ”ziarişti care au slujit comunitatea gălăţeană între 20 şi peste 50 de ani” - o viaţă de om cu "pana" în mână! Au primit distincţiile: Radu Macovei, Grigore Lazarovici, Mariana Iliescu, Katia Nanu, Gheorghe Arsenie, Viorel Bucur, Ştefan Dimitriu, Angela Ribinciuc, Nicolae Sburlan, Maria Stanciu. Maria Stanciu a fost cea care a înmânat diplomele şi a prins la reverul celor premiaţi insignele aurii. Aproape fiecare a spus cuvinte calde, evocatoare, dar mai mult a contat bucuria revederii.

O şcoală de jurnalism vie!

Emoţionată, chiar cu lacrimi în ochi, Maria Stanciu a invocat recunoştinţa pentru cei care au deschis “prima şcoală, din ţara noastră, de ziaristică adevărată”, în practica de zi cu zi la primul ziar scos în România postdecembristă.

Am avut parte şi un adevărat recital spontan al poetului-ziarist Ion Zimbru, care „comite” de 18 ani la „Viaţa liberă”, zi de zi. Fermecător! Au fotografiat şi s-au fotografiat Nicu Sburlan, Vasile Caburgan şi Sorin Pană, nedespărţiţi de camerele lor foto. Scriitorul şi publicistul Ilie Zanfir, care a scris şi în cartea sa “Galaţiul în spaţiul cultural naţional ” (scoasă la editura „Convorbiri literare ”) despre rolul de şcoală al „Vieţii libere ”, ziar unde au lucrat de-a lungul timpului aproape 20 de scriitori, o şcoală comparabilă cu cea realizată de universitari, ba chiar „cu mult în faţa dumnealor ”.

“Noi am slujit în felul nostru presa”, ca ziarişti „ai Galaţiului”, a spus directorul-fondator al ziarului, gazetarul Radu Macovei, a dat samă despre începuturi şi continuări la “Viaţa liberă”, remarcând că aici ziariştii au fost liberi să scrie ceea ce cred, nu ceea ce li s-ar spune. Ziaristul a vorbit şi despre mozaicul uman de la V.L., un ziar unde au lucrat sau lucrează chiar şi ziarişti veniţi de la ziare concurente.  “Ştiţi ceva? Nicio instituţie, nicio instituţie din Galaţiul contemporan nu a fost atât de spectaculoasă ca ziarul “Viaţa liberă” în modernism, în slujirea spiritului democratic, în ce vreţi voi!” Este greu să vorbeşti cu destulă pudoare despre izbânzile ziarului nostru în aceşti 26 de ani, însă uneori ai dreptul să nu uiţi cine eşti !        

Citit 2517 ori Ultima modificare Duminică, 21 Februarie 2016 16:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.