Păreri pro şi contra despre închiderea Falezei

Păreri pro şi contra despre închiderea Falezei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Se închide sau nu Faleza Superioară şi de ce? Nu au mai fost aşa de multe păreri împărţite printre gălăţeni de la propunerea primarului de a muta Serbările Galaţiului din iarnă în vară!

Cei care s-au obişnuit să îşi plimbe nepoţeii pe Faleză,  cei care aleargă, cei care pur şi simplu se nimeresc pe acolo în weekend, ori îşi duc rudele venite în vizită, în Galaţi, ca să nu mai vorbim de şoferi, toţi îşi pun aceeaşi întrebare: se va închide sau nu circulaţia rutieră pe Faleza Superioară?

După cum se ştie, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a fost cel care a lansat propunerea, susţinută, de altfel, şi de alţi colegi de-ai săi consilieri locali: Roman Apostol Picu şi Mihai Manoliu.

„La baza propunerii au stat mai multe argumente, însă cel mai puternic a fost presiunea exercitată din partea bicicliştilor care ne-au cerut un loc în care să se plimbe, pentru că şi ei au dreptul. Totuşi, eu cred că dacă vom reuşi să amenajăm în oraş piste pentru biciclete, pe trotuare, aşa cum sunt în toate statele UE, această presiune nu va mai exista. Iar închiderea Falezei Superioare ar putea fi doar pe o anumită perioadă, până când vom rezolva problema de fond, adică amenajarea pistelor pe trotuare”, ne-a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

De altfel, vicele a avut o întâlnire, luni, cu reprezentanţii Poliţiei Rutiere, cărora le-a solicitat părerea în legătură cu închiderea circulaţiei pe Faleză.

„Propunerea de închidere a Falezei va intra în CL doar cu avizul Poliţiei Rutiere, dacă este posibil din punct de vedere tehnic. Dacă însă se va constata că prin această măsură vom îngreuna şi mai mult circulaţia, cu toate nemulţumirile, nu voi mai promova  propunerea”, a adăugat Nicuşor Ciumacenco.

Şoferii sunt împotrivă

Am mers – când la pas, când cu maşina – şi pe Faleză, pentru a afla ce cred gălăţenii despre această propunere. Cum era şi de aşteptat, şoferii s-au declarat împotriva închiderii circulaţiei rutiere, iar pietonii s-au declarat „pentru”.

„Normal că nu e bine. Se va produce o mare aglomeraţie pe celelalte străzi din oraş. Nu vedeţi cât de aglomerată este Faleza, zilnic? Asta ce înseamnă? Că se circulă mult pe ea. Ia gândiţi-vă acum că se închide: unde se duc toate maşinile astea?”

„Apoi, dacă o închide pentru plimbare, cu ce-or să vină gălăţenii din Micro 40 să se plimbe aici? Nu există niciun fel de mijloc de transport pentru a ajunge pe Faleză, aşa că doar cu maşina ajungi. Apoi ce faci cu cei care locuiesc în zonă? Ei au voie să meargă şi în weekend cu maşina pe Faleză, nu?, că doar nu-i poţi interzice omului accesul în casa lui! Şi atunci nu te întrebi dacă Primăria nu îl face cumva pe omul acesta proprietar de Faleză, adică se plimbă cu maşina pe aici cum vrea muşchii lui, că e el şmecher, nu?”, ne-a spus Paul Nasar, şofer de meserie.

Altă maşină parcată sub un tei de pe Faleză, altă părere: ”eu nu sunt de aici, sunt din Matca, dar nu cred că ar fi bine să închidă Faleza. Dacă era  închisă, habar nu aveam cum să ajung aici pe altă stradă”, ne-a spus un şofer de Dacie, care se afla în dreptul bisericuţei. (foto 2)

Să se termine cursele ilegale

„Ei şi ce?”, ne-a răspuns un alt şofer, Nicu (foto 3), atunci când l-am întrebat ce va face dacă nu va mai putea conduce maşina, în weekend, pentru a ajunge pe Faleză. „Merg şi fără maşină, până la urmă. Mişcarea este medicamentul ideal”, ne-a spus omul, care însă s-a uitat lung la noi când l-am întrebat dacă ar fi dispus să „facă mişcare” aşa, la comanda Primăriei, vreo jumătate de faleză (cam trei km), în weekend, dar nu pentru a se plimba, ci pentru a ajunge undeva, în zonă, cu treabă.

„Ce părere să am? Bună, normal. Să mai ieşim şi noi să ne plimbăm cu nepoţii, cu rolele… Jos, pe Faleza Inferioară, nu poţi; nu ai loc de cei cu bicicletele şi rolele, e aglomeraţie, te dă jos! Pe mine nu mă deranjează să se închidă circulaţia, chiar dacă stau în zonă şi am maşină. Am să vin cu maşina prin spate, pe partea cealaltă, pe Regiment 11 Siret”, ne-a  spus Ştefan Gălăţeanu, de 70 de ani (foto 4).

De mână cu nepoţica, domnul Gălăţeanu ne-a mai spus că „dacă ar interzice, poate s-ar mai linişti şi ăştia care fac întreceri de viteză, noaptea, pe Faleză. Fac şi cu motocicletele şi cu maşinile, e pericol!”.

Pe vremea lui Ceauşescu… 

Am stat de vorbă şi cu un grup de pensionare care tocmai ce ieşiseră de la slujbă, din micuţa bisericuţă de pe Faleză. „Dar chiar spuneam la slujbă: «De ce, Doamne, nu se închide circulaţia, că nici slujba nu o auzim, de gălăgie?». Eu vă spun: era bine pe vremea lui Ceauşescu, că era Faleza închisă; era linişte, se plimbau copiii în linişte. Acum, nu mai poţi de gălăgie. Stau aici, la bloc, dar cu geamurile închise, că e gălăgie”, ne-au spus doamnele Ghilea şi Zaharescu. (foto 5 şi foto 6).

Femeile au mai adăugat că „şi maşinile care circulă sunt adevărate pericole, circulă cu mare viteză, nu poţi ieşi cu copilul, cu o rolă, ceva…”. Doamnele s-au uitat cam lung când le-am întrebat dacă Faleza Inferioară nu este suficientă pentru promenadă: „păi noi suntem în stare să urcăm şi să coborâm atâtea trepte? Avem probleme cu inima…”, ne-au răspuns dânsele, recunoscând însă că „de venit, venim acasă [la blocurile noi de pe Faleză] pe jos, normal!”…

Concluzia? Ca în orice poveste, fiecare are partea sa de dreptate. Soluţia însă nu este să dai dreptate doar unei tabere, ci să încerci să găseşti variante pentru ca numărul celor mulţumiţi să fie cât mai mare…

De pildă, s-ar putea amenaja şi nişte rampe pentru ca şi cei cu probleme de sănătate să coboare şi să urce pe Faleza Inferioară. La fel, s-ar putea îndesi controalele Poliţiei Rutiere, pentru a se termina odată pentru totdeauna cursele ilegale de maşini şi motociclete. De asemenea, s-ar putea amenaja piste pentru biciclişti, însă s-ar putea lăsa liberă şi circulaţia autovehiculelor…

Rămâne de văzut cum se va finaliza toată această poveste, mai ales că viceprimarul Ciumacenco a promis că în următoarea perioadă va deschide, pe site-ul Primăriei, o dezbatere publică pe acest subiect, pentru a afla care este părerea cât mai multor gălăţeni.

Citit 1530 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.