Micro 17 - cartierul gălățean în care NU s-a schimbat nimic. SCRISOARE DESCHISĂ către Primărie
Foto: Foto ”Viața liberă”, Florin Răvdan

Micro 17 - cartierul gălățean în care NU s-a schimbat nimic. SCRISOARE DESCHISĂ către Primărie
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Joi, venim în Ţiglina II

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 17 martie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru de pe strada George Coşbuc, de vizavi de Hotel Turist, să ne spuneţi ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce trebuie făcut în cartier şi în zona adiacentă.


În ultimii ani, locuitorii cartierului Micro 17 s-au plâns foarte des de problemele cu care zona se confruntă zi de zi. O dată la câteva luni, când reporterii "Vieţii libere" ajung la chioşcul de ziare de lângă oficiul poştal al cartierului, cei care au timp vin să se plângă de o groapă nouă, de un copac netoaletat, de gunoiul aruncat la întâmplare de vecini fără bun simţ, de numărul mare de câini maidanezi, de bălţile din mijlocul străzii, care transformă cartierul într-o mică Veneţie, de canalizările fără capac sau de străzile neasfaltate. Nici de data aceasta nu au fost probleme noi, însă nici cele vechi nu şi-au găsit rezolvarea în ultimele luni.

Dacă, de la distanţă, Micro 17 pare un cartier liniştit, fără prea mari probleme, de aproape lucrurile se schimbă radical. Străduţele înguste nu au nici pe departe locuri suficiente de parcare, fapt pentru care multe maşini sunt lăsate direct pe trotuar, la întâmplare. De altfel, două doamne în vârstă au fost obligate să se dea la o parte de pe trotuar pentru ca o maşină de aprovizionare de la un magazin din zonă să aibă loc să urce pe spaţiul pietonal. "Nu mi se pare normal ceea ce se întâmplă. Poliţia de ce nu intervine? Sau măcar primăria, să pună stâlpi din aceia de delimitare a trotuarului. Maşinile trebuie să stea în parcare, nu aşa, pe trotuar", ne-a explicat Maria Arghiri, o femeie de 68 de ani. 

Poate singura schimbare faţă de data trecută este că acea canalizare de pe o străduţă adiacentă străzii Barboşi care era acoperită cu o masă, în loc de capac, a fost astupată şi nu mai constituie un pericol pentru cei mici. Parcă miroase şi mai frumos, acum că nu se mai văd dejecţiile din canalul colector respectiv.

Printre alte probleme, oamenii din micro 17 sunt extrem de nemulţumiţi de numărul mare de câini maidanezi din zonă, care se dau la oameni pentru a-şi apăra teritoriul, de gunoaiele aruncate la întâmplare de alţi "cetăţeni cu spirit civic" şi de garajele care, din loc în loc, împânzesc cartierul. "Nu ştiu cum de azi dimineaţă nu sunt aici mai mulţi câini, dar de regulă stau în preajma magazinelor şi aşteaptă să le pice şi lor ceva de mâncare. Mai vin femeile de pe la blocuri şi le dau mâncare la colţul trotuarului. Nici nu te poţi încumeta să treci prin preajma lor, pentru că oricând te pot muşca. Au fost cazuri. De ce nu se iau măsuri? E scandalul ăsta la modă acum, cu directorul Ecosal şi cu domnul primar, legat de câini. Nu mai bine, decât să se certe, ar ajunge la un consens care să fie în beneficiul gălăţenilor? Păcat că ne place scandalul mai mult decât să facem ceva util", ne-a explicat Simion T., un cetăţean din zonă.

Strada Eliza Leonida Zamfirescu, o uliţă la marginea oraşului

Despre această stradă s-a scris, în ziarul nostru, încă din 2012, însă soluţiile au întârziat să apară. Domnul Simion T., care nu ne-a spus numele întreg, dorind să îşi păstreze anonimatul, locuieşte pe această stradă de mai bine de 20 de ani şi ne-a spus că s-a săturat să tot facă cereri peste cereri de reabilitare şi răspunsul să se transforme, de fiecare dată, în promisiuni de campanie.

"Cred că fiecare primar de până acum a promis că face ceva pe strada noastră. Care a zis asfalt, care a zis canalizare, alţii că o modernizează nu ştiu cum. Noi tot pe uliţă stăm. Când plouă, ieşim din casă cu cizme de cauciuc, iar când ninge nu vine nimeni cu deszăpezirea. Trebuie să plătim noi o volă să vină să ne cureţe zăpada. Acum, de ceva timp, au turnat cei de la ECOSAL nişte pietriş, ca să nu se mai adune apa, numai că stratul de pietriş e mai înalt decât curţile noastre, aşa că la fiecare ploaie apa se revarsă în ograda fiecăruia", ne-a explicat cetăţeanul. 

Culmea străzii Leonida Zamfirescu o reprezintă multitudinea de vile şi maşini relativ scumpe, raportate la gropile şi condiţiile mai grele decât în multe dintre comunele gălăţene.

"Mama mea, la ţară, are canalizare în curte"

Din spirit civic, oamenii au investit bani din buzunarul propriu în amenajarea străzii. „Am turnat zgură, am pietruit, am plătit să ni se tragă apă, dar tot nu e de ajuns. Pentru canalizare, încă nu a venit nimeni, aşa că ne chinuim cu vidanja, o dată la două luni. Şi nu e ieftin”, ne-a transmis şi domnul Grigore, care locuieşte pe strada respectivă de 31 de ani.

Fiecare notă de plată pentru chemarea vidanjorilor ajunge până la 170 de lei, iar în condiţiile în care acest lucru se repetă la fiecare două luni, oamenii ajung să cheltuiască peste 1.000 de lei pe an, doar pentru eliminarea dejecţiilor din curte. „Pentru că nu avem canalizare, am fost nevoit să sap gropi în curte, ca să am o toaletă. Parcă trăim la sat, dar şi acolo sunt condiţii mai bune acum”, ne-a mai spus Lucia Popescu.

Cel mai greu este pentru şoferi

A conduce o maşina joasă pe această stradă este un lucru aproape imposibil. Singura perioadă a anului în care se poate trece este vara, când praful ia locul bălţilor şi noroiului. În restul anului, orice încercare de a trece cu maşina pe acolo este o aventură off-road, aşa că majoritatea celor de pe stradă au maşini înalte sau cu tracţiune integrală. „Ne mai chinuim, uneori, să împingem maşinile care se împotmolesc pe aici, pentru că gropile sunt adânci, iar când sunt pline cu apă e foarte uşor să rămâi cu maşina blocată în ele”, ne-a spus domnul Grigore.

Riveranii cer o schimbare

În urma zecilor de cereri şi sesizări făcute către Primărie, oamenii speră ca în viitorul apropiat să se schimbe starea zonei lor. „Acum câţiva ani, chiar s-a făcut un studiu de fezabilitate asupra străzii şi urmau să vină cu asfaltarea şi cu sistemul de canalizare, dar totul a rămas în aer”, ne-a mai spus o locatară.

"Modernizarea străzii Leonida Zamfirescu face parte din proiectul Primăriei Galaţi de îmbunătăţire a infrastructurii adiacente cartierului de locuinţe pe care îl construim în Micro 17. Cel mai probabil, anul viitor, strada Leonida Zamfirescu va intra în modernizare, odată cu finalizarea lucrărilor la cartierul din Micro 17", ne-a transmis Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei, în noiembrie 2014, dar şi în vara lui 2015. Momentan, nu s-a schimbat nimic.

Doleanţele oamenilor sunt vechi de zeci de ani, iar promisiunile nu mai sunt de ajuns. Aceştia vor fapte, nu vorbe şi spun că, până la soluţionare, vor continua să îşi exprime foarte vocal problemele. Să le mai readucem aminte autorităţilor că strada cu pricina poartă numele unei reale personalităţi, nu doar a Galaţiului, ci a umanităţii, prima femeie inginer din lume?

Surpriză

În luna mai a lui 2015, ultima dată când am fost în Micro 17, strada Galaţii Noi era una dintre principalele nemulţumiri ale cetăţenilor, dat fiind faptul că arăta groaznic. Asfaltul lipsea cu desăvârşire, iar betonul care fusese cândva turnat pe stradă avea numai şi numai gropi, fapt care făcea orice călătorie cu maşina pe străduţa nu mai lungă de 500 de metri o adevărată aventură off-road.

Joia trecută, însă, surpriză. Pe strada Galaţii Noi se turna asfalt, ceea ce înseamnă că, în sfârşit, şoferii care trec prin zona pieţei din Micro 17 vor putea circula fără probleme şi fără nervi. "E un lucru bun. Se mişcă cam greu treburile în oraşul ăsta, având în vedere că am făcut diverse cereri şi ne-am mai plâns de acest aspect, dar e bine că măcar acum, în ceasul al 12-lea, se face ceva. Era, cred cea mai proastă stradă din Galaţi. Cel puţin, din categoria celor care aveau o formă de beton turnat. Oricum ar fi, e bine că vom putea circula normal", ne-a explicat Liviu P.

Dacă pe Galaţii Noi se lucrează de zor, pe alte străzi nu se mişcă nimic. Spre exemplu, pe strada Narciselor încă sunt gropi destul de adânci, pe care oamenii din zonă le-au umplut de cărămizi şi moloz doar ca să nu îşi strice maşinile. "Primăria trebuie să ia măsuri. Nu mi se pare normal ca oamenii, care plătesc impozite şi taxe, să se ocupe şi de astuparea şanţurilor din cartier. Pentru ce mai dăm bani pe taxe?", ne-a transmis Lucreţia Şneider, o doamnă care locuieşte în zonă de 30 de ani. Aparent, în zonă s-a făcut o reabilitare "de ochii soacrei". "A venit o echipă de reabilitare, a turnat nişte beton ca aruncat din avion care s-a stricat în două luni şi gata, atât a fost. Acum, sunt gropi, la ploi se adună apa peste tot şi circulaţia maşinilor e îngreunată", ne-a mai explicat femeia.

Investiţie pe jumătate. Parc modern, parcare cu noroi

În zona în care domnul Şerban Florinel ne spunea că au fost garaje şi grădini s-a construit şi un parc modern pentru copii, cu covor de tartan, cu leagăne şi balansoare. Lângă parc, însă, parcarea a fost neglijată, aşa că şoferii îşi lasă maşinile într-un strat de noroi sau praf, după anotimp. "O investiţie pe jumătate", cum spun locuitorii, care s-au obişnuit să fie ignoraţi de autorităţi.

"Suntem sătui de mizerie şi de nesimţire"

"Stimată instituţie, mă numesc Şerban Florinel, gălăţean get-beget, locuitor al cartierului Micro 17 din 1985, şi vreau să vă aduc la cunoştinţă următoarele. La periferia cartierului unde locuiesc, mai exact între ultimul rând de blocuri al cartierului şi magazinul DEDEMAN, se găsea, acum ceva timp, o zonă verde, o baterie de garaje şi ghena de gunoi. Tot în această zonă se găseau grădini ale locatarilor ultimelor blocuri şi garajele ce nu afectau cu nimic zona, însă primăria a decis, acum doi ani, să găsească o altă întrebuinţare acestui spaţiu. Peste noapte, în zonă au apărut doi proprietari, iar spaţiul a fost împărţit pentru construcţia de vile gard în gard cu magazinul ante-menţionat. Grădinile au fost distruse, garajele au fost demolate, iar în locul lor a apărut o mare groapă de gunoi, unde toţi aruncă deşeuri la întâmplare, fie că este vorba despre saci menajeri, de pamperşi, de resturi de mâncare ori de animale moarte, ceea ce este un haos ecologic pentru zonă. 

În partea opusă vilelor, a fost pus în proprietate un alt domn, care este oarecum împuternicit de primărie să colecteze taxele, este un fel de vătaf al zonei. Stau şi mă întreb unde a fost acest domn timp de 23 de ani, şi ce merit are el la dezvoltarea acestui cartier?

La categoria solicitări, am făcut cerere pentru o canalizare în zonă deoarece se strânge apa pluvială şi nu se poate trece prin acele locuri nici cu maşina, nici cu piciorul. Am fost, însă, refuzaţi.

Ce trebuie făcut pentru ca primăria să fie corectă cu oamenii care locuiesc şi plătesc taxe în această zonă?"

N.R. Am semnalat situaţia respectivă cu o lună în urmă şi din nou zilele trecute, aşteptăm şi noi reacţia promptă a autorităţilor.

Citit 3980 ori Ultima modificare Marți, 15 Martie 2016 00:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.