PROPUNERI pentru autorităţile gălățene: SEDII pentru Muzeul de Artă și Teatrul de Păpuși

PROPUNERI pentru autorităţile gălățene: SEDII pentru Muzeul de Artă și Teatrul de Păpuși
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

După cum bine se cunoaşte, atât Muzeul de Artă Vizuală, cât şi Teatrul de Păpuşi "Gulliver" au rămas fără sedii. Muzeul de Artă şi-a pierdut sediul, imobilul (Palatul Episcopal) fiind retrocedat Arhiepiscopiei şi în prezent funcţionează în fostul sediu al Centrului Cultural, respectiv la parterul unui bloc de pe strada Prelungirea Tecuci. Spaţiul este inadecvat, insuficient pentru expunerea lucrărilor, unde mai pui că prin pereţii clădirii se aud diferite zgomote ciudate din apartamentele de deasupra. De asemenea, Teatrul de Păpuşi "Gulliver" şi-a pierdut sediul tot prin retrocedarea imobilului, iar acum îşi desfăşoară activitatea în incinta Teatrului Dramatic", Fani Tardini".

Este inadmisibil să nu existe preocupare din partea autorităţilor locale şi să nu se găsească soluţii astfel încât cele două instituţii de cultură să primească sedii corespunzătoare.

Asociaţia "Galaţi, oraşul meu" propune identificarea unor imobile ale Primăriei (ex. Casa Gheşov, Casa Lambrinidi) sau cumpărarea unor imobile adecvate (Hotel Grand - actualul sediu al Primăriei, Palatul Simion Gheorghiu, după stabilirea proprietarului în instanţă), reabilitarea prin fonduri europene a imobilelor şi transformarea lor în sedii ale instituţiilor de cultură menţionate.

Totodată, trebuie avută în vedere preluarea prin cumpărare a Pescăriilor Statului, monument istoric, care se degradează sistematic, şi transformarea acestui imobil în Muzeu al Marinei sau al Pescăriei. Acesta ar putea fi începutul reabilitării în stil retro a zonei portuare, o principală zonă istorică a oraşului.

În acest sens, ar putea fi valorificat şi potenţialul cultural şi turistic pe care oraşul nostru îl are. Dar pentru a putea discuta despre turism, trebuie mai întâi să ai ce să prezinţi. Strada Domnească şi propunerea de pietonalizare a acesteia, transformarea zonei protejate în zonă istorică şi culturală ar avea numai de câştigat dacă două instituţii importante de cultură s-ar regăsi exact în acest perimetru.


Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

În ediţia print de miercuri, 16 februarie, veți putea citi pagina "Atitudini". VĂ AŞTEPTĂM la chioşcurile "Vieţii libere"!

 

Citit 1726 ori Ultima modificare Marți, 15 Martie 2016 17:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.