Noua Lege a adopţiei, aprobată în Parlament. S-au simplificat procedurile

Noua Lege a adopţiei, aprobată în Parlament. S-au simplificat procedurile
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Noua Lege a adopţiei, iniţiată de Guvern în 2015, a fost aprobată în Camera Deputaţilor. Proiectul de lege simplifică procedurile pentru adopţiile interne şi internaţionale şi reduce termenele de apel în instanţă de la 30 la 10 zile, doar primul termen de judecată fiind de maximum 15 zile. Totodată, au fost simplificate şi procedurile privind cererile de încredinţare, dar şi cele privind obţinerea atestatelor pentru adopţie.

Noua lege introduce în premieră concediul de acomodare pentru unul dintre părinţii adoptivi, care a fost stabilit de deputaţii din comisiile de specialitate pentru o perioadă de un an, timp în care se va plăti o indemnizaţie de 3,4 ISR (Indicatorul Social de Referinţă, în valoare de 500 de lei, în baza căruia sunt calculate prestaţiile sociale), adică aproximativ 1.700 de lei lunar. Indemnizaţia se plăteşte pentru copiii cu vârsta de peste doi ani, ţinând cont de faptul că pentru copiii cu vârsta de sub doi ani se aplică prevederile privind indemnizaţia de creştere a copilului.

În ceea ce priveşte termenul de întocmire a raportului pentru facilitarea eliberării atestatului de adopţie, acesta a fost redus de la 120 de zile, cum prevedea Guvernul, la 90 de zile. Totodată, s-a hotărât să nu mai fie necesară încredinţarea în vederea adopţiei copilului pentru care a fost deschisă procedura de adopţie internă, dacă acesta se află în plasament la unul dintre soţii familiei adoptatoare sau la familia adoptatoare de cel puţin şase luni, faţă de doi ani, cât prevedea Guvernul şi un an, cât stabilise Senatul.

Legea a fost trimisă pentru promulgare preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Citit 1631 ori Ultima modificare Vineri, 18 Martie 2016 16:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.