RADEF ar putea intra în insolvenţă/ Ce se întâmplă cu cinematografele din Galaţi

RADEF ar putea intra în insolvenţă/ Ce se întâmplă cu cinematografele din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Chiar dacă administrează o bună parte dintre cinematografele şi grădinile de spectacole din ţară de mai bine de 60 de ani, gigantul RADEF RomâniaFilm ar putea intra în insolvenţă, la cererea Direcţiei de Taxe Locale şi Impozite a sectorului 4, din Bucureşti. Organizată juridic sub forma unei regii autonome, societatea a băgat în conservare aproximativ jumătate dintre sălile de spectacol pe care le deţine.

Datorii de ordinul milioanelor de lei

La finalul anului trecut, conform Sindicatului Liber RomâniaFilm, RADEF acumulase datorii de 32 de milioane de lei la bugetul de stat, dar şi la privaţi. Asta în condiţiile în care încasările regiei nu depăşeau 400.000 de lei, iar 70 la sută din bani erau folosiţi pentru salariile angajaţilor. "Nu putem să stingem datoriile din banii pe care îi încasăm. Este o lipsă de reacţie a Ministerului Culturii, care ar trebui să analizeze situaţia şi să ia o decizie, pentru că Legea 303 spunea că sălile se predau în termen de şase luni, iar apoi ministerul va reorganiza regia. Gândiţi-vă că au trecut şapte ani, din 2008 până acum, şi nu s-a întâmplat nimic", declara, la finalul anului trecut, fostul director general al RADEF, Mihai Ţintea.

În Galaţi, RADEF deţine trei cinematografe

Aflate în grija regiei, cinematografele gălăţene Dacia şi Flacăra, precum şi Grădina de Vară a cinematografului Central sunt în paragină, în ele nemaiputând intra nimeni fără să se ţină cu degetele de nas. Pline de gunoaie, cu buruieni crescute din scaune sau direct din scenă, devenite adăpost pentru oamenii străzii şi cu pereţii atât de crăpaţi încât s-ar putea prăbuşi oricând, cele trei instituţii care, acum mai bine de un sfert de secol, se umpleau la refuz de fiecare dată când era câte un film bun au căzut în uitare.

La ora actuală, regia deţine, în ţară, 133 de săli şi grădini de spectacol cinematografic, din care doar 17 sunt funcţionale, 52 se află în conservare, iar restul sunt valorificate prin închiriere sau asociere în participaţiune.

Primăria încearcă preluarea, RADEF nu răspunde

Conform reprezentanţilor Primăriei Galaţi, au existat mai multe încercări de preluare la administraţia locală a celor două cinematografe şi a Grădinii de Vară, însă de fiecare dată s-au lovit ba de birocraţie, ba de lipsa de reacţie a celor de la RADEF. În toamna anului trecut, Silviu Bacalum ne declara că Primăria este aproape de preluarea cinematografelor, singurele discuţii fiind cele legate de datoriile la utilităţi acumulate de clădirile respective. Acum, însă, lucrurile par să se fi schimbat. "Primăria a solicitat RADEF să trimită un reprezentant la Galaţi pentru inventarierea şi evaluarea patrimoniului, însă nu am primit răspuns. Noi ne-am arătat toată disponibilitatea, însă nu putem prelua nimic fără să facem o evaluare exactă şi o inventariere a imobilelor şi bunurilor, a activelor şi a pasivelor", ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Până la rezolvarea acestor probleme, dar şi până la deschiderea unui multiplex în oraşul nostru, gălăţenii au ca opţiune doar cinematograful de la Casa de Cultură a Sindicatelor, deschis la finele anului trecut. Iar pentru cei cu autoturism, există şi varianta CinemaCity de la Brăila.        

Citit 4050 ori Ultima modificare Marți, 05 Aprilie 2016 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.