Vadu' Ungurului, zona de la capătul oraşului (FOTO)

Vadu' Ungurului, zona de la capătul oraşului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Cartierul în care încă se rătăceşte ambulanţa 

"Nu îmi vine să cred că, deşi am făcut multe sesizări, străduţele din zonă încă sunt prost semnalizate, motiv pentru care nici ambulanţa nu ne găseşte uşor". Aşa şi-a început seria de plângeri Valentin Vasile, un cetăţean de 45 de ani, cu care am mai stat de vorbă şi la vizitele trecute din cartier. Pe scurt, omul ne-a povestit încă de acum un an cum a chemat salvarea pentru că i se făcuse rău tatălui său şi, pentru că aceasta nu îşi găsea drumul spre casa lui de pe Aleea CFR nr. 2, a fost nevoit să iasă în strada principală şi să ghideze ambulanţa. "Dacă pe celelalte străzi mai vezi câte o plăcuţă cu numele străduţei, pe Aleea CFR, indiferent de număr, nu vezi nimic. E un singur stâlp cu trei plăci care indică direcţiile, dar atât. Şi ăla abia se vede!", ne-a mai povestit bărbatul, ajuns la capătul puterilor cu aceste plângeri. 

Au trecut fix 11 luni de la ultima noastră vizită în cartierul Petru Rareş, dar schimbările sunt inexistente. În continuare, arbuştii şi buruienile sunt cât un stat de om, canalizările dau afară la fiecare ploaie mai serioasă, gropile din trotuare şi străzi nu au fost acoperite, iar unele alei, pentru că e greu să le numeşti străzi, nici măcar piatră cubică nu mai au.

Sătui de promisiuni de campanie, oamenii din zonă ne-au spus că tot ce îşi doresc este un trai mai bun aproape de casă. O piaţă, parcări mai multe, trotuare mai late, locuri de joacă pentru copii şi rezolvarea problemei câinilor maidanezi. "De câte ori a fost campanie, s-a găsit câte unul să ne promită marea cu sarea. Ba refacerea parcului Carol, ba nu ştiu ce alte grozăvii, ba străzi moderne. Şi uitaţi, au trecut anii şi tot urât arată şi parcul şi străzile. Toate peticele astea de drum pe care le vrem noi asfaltate au în jur de 200 de metri. E aşa greu să se toarne o mână de asfalt, să nu ne mai simţim ca la ţară?", ne-a explicat şi Gheorghe Danciu, un cetăţean trecut de 60 de ani, care a venit la întâlnirea cu cititorii însoţit de două vecine. 

Indicatoarele rămân, însă, cele mai mari dorinţe ale celor care locuiesc aici. "E un cartier frumos, totuşi. Verdeaţă, oameni curaţi. E păcat să nu ai o semnalizare corectă a străzilor. Vine cineva în vizită şi trebuie să îi explici că la a patra stradă trebuie să facă dreapta, la prima stânga şi că stai la casa galbenă. Aşa, cu indicatoare mari, corecte, vizibile, nu s-ar mai rătăci nimeni. Nici măcar ambulanţa sau pompierii", ne-a mai explicat Vasile Valentin.

Reabilitare aşteptată de un sfert de secol

Fie că vorbim despre strada Picturii, despre strada Dobrogei ori despre strada Victor Babeş, subiectul principal este acelaşi: lipsa asfaltului. Toate aceste străzi sunt acoperite cu nisip, pământ, câte o piatră cubică pe ici şi colo şi multă buruiană. În rest, numai gropi. Paradoxul apare atunci când vine vorba despre casele de pe acele străzi, dat fiind că multe sunt impunătoare, cu etaj, şi în faţa lor stau parcate maşini de câteva mii de euro. Ori, în cazul ăsta, s-ar presupune că nevoia reabilitării este una mare. "Locuiesc aici de mulţi ani, pe strada Picturii, şi deşi ni s-a promis mereu că se va repara, ea arată fix la fel. Distrusă complet. Pe strada Dobrogei, spre exemplu, a fost începută un fel de reabilitare, prin reaşezarea pietrei cubice la locul ei. S-au oprit în Ştiinţei. Restul străzii arată la fel de groaznic. De Picturii şi Victor Babeş nici nu s-au apropiat", ne-a explicat Gheorghe Danciu. 

Problema străzilor fără asfalt este una veche în cartier, iar domnul Danciu nu este singurul care se plânge. "Administraţiile vechi şi-au bătut joc de străzile astea. Au tras canalizare, dar au uitat să le şi repare. Toată lumea dă vina pe fostul primar, dar pe cei dinaintea lui toţi părem să îi fi uitat. Sper ca noua administraţie să îşi întoarcă faţa şi către cartierul nostru, unul plin de istorie, la urma urmei", ne-a explicat Emil Constantinescu, un cetăţean în vârstă de 73 de ani.

Gunoiul se lasă în faţa porţii, pradă câinilor

Una dintre principalele nemulţumiri ale cetăţenilor cu care am stat de vorbă în Vadu' Ungurului a fost lipsa punctelor de colectare selectivă a gunoiului. De altfel, în afară de strada Domnească, nici o altă străduţă din cartier nu are coşuri de gunoi montate, nici pe stâlpi, nici pe lângă ei. "Suntem printre ultimele cartiere unde gunoiul se scoate la stradă, de două ori pe săptămână, ca să vină ECOSAL-ul să îl ridice. Mai rău este că sunt mulţi câini pe aici şi, de fiecare dată când lăsăm gunoiul în stradă, vin şi trag de saci, împrăştie mizeria, caută de mâncare", ne-a explicat un cetăţean. 

De altfel, chiar când eram pe strada Picturii cu domnul Danciu Gheorghe, am surprins un maidanez trăgând disperat de un sac menajer pe care voia să îl desfacă. "Aşa se întâmplă mereu. Se împrăştie gunoaiele şi după aia ne arată lumea cu degetul, că suntem necivilizaţi. Ce putem face noi, decât să ne plângem, să facem sesizări?", ne-a mai explicat şi Gheorghe Danciu. 

Un lucru este cert. Cetăţenii din Vadu' Ungurului merită să ducă un trai civilizat, fără străzi neasfaltate, fără saci de gunoaie lăsaţi în faţa porţii în aşteptarea maşinii care îi ridică şi a câinilor care abia aşteaptă să miroasă ceva în ei, pentru a-i sfâşia. "Plătim taxe ca toţi gălăţenii, dar trăim ca la ţară. Numai că acum, până şi acolo e asfalt şi curăţenie, chiar şi tomberoane", ne-a mai explicat o doamnă.

Gaşca lui Lăbuş patrulează

Oamenii care locuiesc în Vadu' Ungurului spun că cea mai mare temere a lor este legată de câinii maidanezi care patrulează zona şi ziua şi noaptea. "E de parcă nu au somn câinii ăştia. Mie, una, mi-e teamă să vin pe aici, pe lângă benzinărie, prefer să ocolesc zona. Acum e mai linişte, dar au momente când se adună câte 20 de câini. Şi, dacă ai nenorocul să intri în gura lor, nu ştiu cine te mai scapă", ne-a explicat o femeie care locuieşte pe strada Picturii. 

Şi nu e singura care se plânge. Atât Valentin Vasile, cât şi domnul Constantinescu Emil ne-au spus că hărmălaia pe care o fac câinii noaptea este, uneori, greu de suportat. "Să se facă, dom'le, un padoc modern, cu multe locuri, să îi adune. Degeaba îi sterilizează, dacă tot pe stradă stau. Ei sunt înfometaţi, urlă la lună, au instinct animalic. Iar pentru cei care iubesc câinii, să îi ia acasă, nu să le dea mâncare la rădăcina copacului, că nu e nimeni obligat să suporte aşa ceva", ne-a mai explicat şi domnul Constantinescu.

Deşi au trecere de pietoni, oamenii trec prin mijlocul străzii

În faţa azilului de bătrâni, chiar la intersecţia dintre Radu Negru şi Domnească, există o trecere de pietoni aproape nefolosită. Motivul? Cei mai mulţi trecători ai zonei, fie ei locuitori ori oameni în trecere, se avântă printre maşini, prin locuri nemarcate, punându-şi nu numai viaţa lor în pericol, ci şi pe a şoferilor. "Cred că şi dacă am avea treceri de pietoni din zece în zece metri, tot pe aici am trece. E în ADN-ul nostru şi nu ştiu dacă nişte simple amenzi ne-ar calma. Probabil numai evenimentele alea neplăcute ne fac să fim mai precauţi", ne-a spus un cetăţean. 

Iar cum numărul accidentelor în care sunt implicaţi pietonii creşte exponenţial în Galaţi, zona Vadu' Ungurului pare să aştepte noi victime.

Locuitorii din Vad cer primăriei un punct comercial

Ajunşi la vârsta la care plimbările până în Piaţa Centrală nu mai sunt atât de simple ca pe vremuri, o parte dintre locuitorii din cartierul Petru Rareş vor să ceară noii administraţii locale construirea unei pieţe în zona lor. "Terenuri virane sunt, clădiri care se dărâmă la fel. O piaţă ar fi mană cerească pentru noi. Să fie şi cu legume, şi cu mezeluri, şi cu brânzeturi, cu de toate. S-ar crea şi locuri de muncă, s-ar face şi bani la bugetul local, prin plata de chirii, şi ne-ar scuti şi pe noi de un drum lung şi istovitor. De la o vârstă încolo, vrei totul mai aproape de casă", ne-a explicat Emil Constantinescu, care la 73 de ani încă se menţine într-o formă de invidiat, dat fiind că a venit la întâlnirea cu cititorii pe bicicletă. Însă sunt şi mulţi vârstnici în cartier care ar vrea să îşi cumpere fructe, legume sau carne şi nu se pot deplasa la fel de repede precum domnul Constantinescu. 

"Cândva, am avut un centru comercial tip piaţă în zonă. Asta era pe vremuri, acum zeci de ani. Eu locuiesc aici din 1965 aşa că am avut ocazia să văd schimbările cartierului. Unele bune, altele mai puţin bune. Cert este că piaţa ne trebuie neapărat", ne-a mai explicat Emil Constantinescu.

Şi alţi cetăţeni din zonă sunt de acord cu faptul că o piaţă ar fi absolut necesară. "Degeaba avem aici câteva magazine de cartier, pentru că altfel faci cumpărături la piaţă. Totul e proaspăt, legume, fructe. La magazin, unele stau pe rafturi zile bune şi nu le ia nimeni", ne-a explicat o doamnă.

"Găştile de cartier trebuie să dispară"

Chiar dacă acum e un cartier mai liniştit, iar plimbările pe strada Radu Negru nu mai sunt la fel de periculoase ca altă dată, găştile de cartier încă există, conform unor locuitori ai zonei, aşa că aceştia cer forţelor de ordine să ia măsuri mai drastice împotriva scandalagiilor. "Amendă sau muncă în folosul comunităţii, dacă altfel nu se poate", spun mulţi dintre cei din Vad.  

Ce schimbări vor oamenii

Vasile Valentin, 45 de ani: "Îmi doresc ca străzile să fie corect semnalizate. E timpul să avem un cartier la standarde adevărate, nu unul în care taxi-ul sau ambulanţa se rătăcesc. Îmi doresc să se rezolve şi problema canalizărilor care se umflă la fiecare ploaie şi dau afară nămol. M-am săturat să car nămol pe vale de fiecare dată când plouă. Nici când ninge nu e mai frumos, penru că atunci suntem nevoiţi să ieşim noi cu lopeţile. Vola nu ajunge niciodată aici, de parcă noi nu am fi parte din oraş. Şi cu buruienile trebuie făcut ceva, pentru că sunt foarte înalte şi arată urât".

Gheorghe Danciu, locuieşte pe strada Picturii: "Sper să apuc să văd ziua în care strada mea va fi asfaltată. Şi nu numai a mea, ci şi celelalte străzi care arată urât. Vreau să o văd frumoasă, să pot să zic că locuiesc la oraş. De prea mult timp ne zbatem şi nu ne bagă nimeni în seamă. În rest, sper să se rezolve problema coşurilor de gunoi, pentru că lipsesc cu desăvârşire şi câinii împrăştie totul, precum şi problema câinilor care se adună cu zecile pe stradă. Vom vedea ce va mai fi în următorii ani, dar eu încerc să fiu optimist"

Emil Constantinescu, 73 de ani: "În primul rând, sper să se construiască o piaţă în cartier, pentru că avem mare nevoie de aşa ceva. Şi cu mizeria trebuie să se ia măsuri, pentru că plătim taxe şi merităm un cartier curat. În ceea ce priveşte golanii de cartier, care încă mai sunt pe aici, cred că ar trebui amendaţi mai drastic. Se adună seara pe la chioşcurile astea non-stop şi beau cafele, hăhăie, deranjează. E un cartier care s-a schimbat şi în bine în ultimii ani şi ar fi păcat să nu se continue pe aceeaşi linie".  

Joi, venim la Liceul de Marină

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 16 iunie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în faţa Liceului de Marină din Port, să ne spuneţi ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce trebuie făcut în cartier.  

 

Citit 5941 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.