Ce analize genetice ar trebui să facă femeile însărcinate. IATĂ sfatul specialistului
Foto: Sursa foto: Internet

Ce analize genetice ar trebui să facă femeile însărcinate. IATĂ sfatul specialistului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

"Există două analize care ar trebui implementate în pachetul standard pentru orice gravidă. Este vorba, mai întâi, despre testarea mutaţiei ΔF508, cea mai frecventă mutaţie întâlnită în fibroza chistică. Fibroza chistică, având o incidenţă de 1/3.000 la nivelul majorităţii populaţiilor de origine caucaziană, este printre cele mai frecvente boli genetice autosomal-recesive. Evoluţia naturală a bolii, în prezenţa acestei mutaţii, este gravă, cu afectare precoce în special a funcţiei respiratorii, cauza cea mai frecventă de deces a acestor pacienţi. În cazul în care rezultatul este pozitiv, se testează şi partenerul pentru această mutaţie. Cea de-a doua analiză este detectarea mutaţiei 35delG, cea mai frecventă mutaţie întâlnită în surditatea genetică non-sindromică, boală ce are o incidenţă de aproximativ 1/1.000. Aceste două mutaţii ar trebui testate în momentul în care femeia însărcinată face screeningul din primul trimestru, respectiv dublu test", explică Mariela Militaru, specialist al Genetic Center România.

Aceasta susţine că, în cazul în care vârsta mamei depăşeşte 35 de ani, mai există o recomandare. Pe lângă cele două mutaţii descrise anterior, obligatoriu discutăm despre efectuarea cariotipului fetal (analiza celor 46 de cromozomi) din lichid amniotic, deoarece creşte riscul apariţiei unor boli cromozomiale la copil, odată cu creşterea vârstei materne.

Ce trebuie să ştie cuplurile care nu pot avea copii

Dar analizele genetice nu trebuie luate în considerare doar după un rezultat pozitiv al testului de sarcină. De multe ori, ele lămuresc cauzele infertilităţii. În România, investigaţiile genetice au fost foarte puţin cunoscute, iar cuplurile care îşi doresc copii şi nu reuşesc să facă sunt îndrumate către genetician doar după mulţi ani de încercări şi alte investigaţii.

"În cazul cuplurilor care îşi doresc copii, protocoalele din ţările dezvoltate au incluse analizele genetice ca analize uzuale acestea urmând unui consult genetic detaliat. Aşa s-a observat că, multe dintre cazurile de infertilitate au, de fapt, cauze genetice. Pentru cuplurile care vor să facă un copil, efectuarea cariotipului ambilor parteneri ar trebui să intre în analizele uzuale", declară Flavia Zant, specialist Genetic Center în infertilitate şi embriolog acreditat ESHRE.

Medicii geneticieni mai spun şi că, dacă un cuplu încearcă să aibă copii de mai mult de un an şi motivele pentru care acesta se lasă aşteptat nu au putut fi identificate prin analize uzuale, atunci merită luate în considerare investigaţiile genetice.

Citit 2103 ori Ultima modificare Vineri, 17 Iunie 2016 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.