Ce DECLARĂ Protecția Consumatorilor cu privire la cazul gălăţeanului care a cumpărat CARNE ALTERATĂ
Foto: ”Nu putem da dreptate nici petentului, nici magazinului”, declară Carmen Tudor, comisarul şef-adjunct al CJPC Galaţi

Ce DECLARĂ Protecția Consumatorilor cu privire la cazul gălăţeanului care a cumpărat CARNE ALTERATĂ
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În urma anchetelor realizate de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi şi Direcţia Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) în unitatea comercială din care au fost cumpărate, potrivit unui client, peste 11 kilograme de carne de pui alterată, au fost trase câteva concluzii. Nici CJPC, nici DSVSA nu au aplicat sancţiuni magazinului de tip „cash and carry”, întrucât nu există dovezi potrivit cărora ar putea fi acuzat de încălcarea anumitor reguli.

Aşa cum precizam în articolul anterior despre acest caz, publicat săptămâna trecută, prezentăm noile informaţii comunicate „Vieţii libere” de reprezentanţii instituţiilor implicate în procesul de soluţionare a reclamaţiei. 

„În magazinul respectiv, la comercializare nu se aflau produse neconforme, iar toată cantitatea de carne din lotul acela a fost vândută, conform documentelor prezentate de unitatea comercială. Totodată, nu există reclamaţii şi de la alţi consumatori că ar fi fost o problemă cu carnea din acel lot. Nu avem dovezi pentru a sancţiona magazinul şi nu putem şti cine are dreptate. Tocmai de aceea, această reclamaţie va rămâne nesoluţionabilă. Nu putem da dreptate nici petentului, nici magazinului”, ne-a declarat Carmen Tudor, comisarul şef-adjunct al CJPC Galaţi.

Totuşi, s-a aplicat o amendă!

Cele peste 11 kilograme de carne cumpărate de clientul unităţii comerciale respective au fost transportate la un restaurant, unde trebuia pregătită pentru un eveniment de familie al clientului. Întrucât este interzis ca un restaurant să accepte produse alimentare de la clienţi, firmei cu pricina i-a fost aplicată o amendă. „O echipă de inspectori s-a deplasat la restaurantul unde a avut loc evenimentul şi s-a discutat cu reprezentatul legal. Acesta a declarat că evenimentul a avut loc duminică (n.r. 10 iulie), în incinta restaurantului, şi că produsul incriminat, carne de pui, a fost adus de către client. Unitatea a fost sancţionată contravenţional cu o amendă în valoare de 2.000 de lei pentru manipularea produselor agroalimentare cu încălcarea normelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Este interzis ca restaurantul să accepte carne de la client. Doar cei de la restaurant au dreptul să cumpere carne sau alte produse alimentare cu certificate sanitar-veterinare”, a precizat Ştefan Vasile, director DSVSA Galaţi.

Condiţiile în care magazinul ar fi fost amendat

Carmen Tudor ne-a explicat în ce condiţii un magazin poate fi sancţionat, într-un caz similar, de instituţia pe care o reprezintă. „Dacă noi constatăm că în momentul controlului se află la comercializare produse neconforme, adică prezintă un miros ciudat, au un aspect necorespunzător, lipseşte un ingredient sau există într-o cantitate prea mare, fapt care se observă la laborator, atunci poate fi amendat vânzătorul. Unitatea este sancţionată conform OG 21/ 90 din 1992. Aceasta este ordonanţa noastră specifică. Amenda poate fi până în 30.000 de lei. Dacă noi constatam că în momentul respectiv era la vânzare lotul din care a fost cumpărată carnea şi prezenta probleme, atunci şi reclamaţia consumatorului ar fi fost întemeiată”, a menţionat Carmen Tudor.

Pe lângă asta, soluţionarea unei reclamaţii ţine şi de anumite reguli pe care trebuie să le respecte petentul. „Clientul nu poate veni la noi cu un produs organoleptic fără ambalaj. Dacă este vorba despre un produs sigilat, care nu necesită condiţii speciale de temperatură, atunci îl putem analiza. Dar în cazul cărnii, spre exemplu, se poate întâmpla orice. Dacă un astfel de produs perisabil este declarat neconform de reclamant peste câteva zile, atunci nu putem interveni. Dacă petentul vine în ziua respectivă, la scurt timp de la achiziţionare, sigur găsim produse din lotul acela la comercializare”, a concluzionat Carmen Tudor.

Citit 7092 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 12:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.