Maestrul Alexandru Jula, la aniversare

Maestrul Alexandru Jula, la aniversare
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În oglindă, se vedeau clar cele două lumânărele-cifre, care indicau vârsta reală a maestrului muzicii uşoare Alexandru Jula: 28 de ani… Cu seriozitate şi decenţă, nu şi-o ascunde nici pe cealaltă. Este un artist mereu pe val, dincolo de mode trecătoare, adăugând, în multe locuri din ţară, concert după concert, demonstrând că fanii pot iubi şi muzica veche, şi noile compoziţii pe care le interpretează cântăreţul gălăţean.

Duminică, 24 iulie, artistul şi-a sărbătorit ziua cu rudele şi prietenii, foarte discret. Cândva, când întrebai un român din cine ştie ce colţ de ţară ce ştie despre Galaţi, îţi spunea imediat: Combinatul Siderurgic şi Alexandru Jula. Acum, despre Combinat se vorbeşte prea puţin, Jula este însă tot al nostru!

Iubit de public, l-a îmblânzit până şi pe dictator. Ceauşescu l-a preferat lui Gică Petrescu, care nu putea cânta "aşa" "Soţia prietenului meu".

Istorie dur trăită, relatări inedite

Duminică, Jula îşi amintea cum, la întrunirea din 1966 a Pactului de la Varşovia, la care participa şi liderul sovietic Brejnev, Erick Honecker, liderul german, a toastat foarte servil doar în onoarea tătucului. Furios, Ceauşescu a ieşit din sală; s-a spart astfel petrecerea, iar artiştii îşi spuneau chiar că va fi chiar război cu ruşii...

Încă o bucăţică de istorie necunoscută, pe care am aflat-o de la patriotul ardelean, care, copil fiind, nu şi-a mai găsit… ţara când s-a întors de la joacă: Dictatul de la Viena ne răpise Transilvania, familia sa refugiindu-se în Regat.

Apoi, un cântec sfâşietor a fost primul său contact cu muzica, la o despărţire, în gara Turda, unde sora sa Florica îşi conducea logodnicul, care pleca spre front. Atunci, un ofiţer pe care nu-l conducea nimeni, a cântat în noapte cântecul compus de Kirkulescu "Să nu ne despărţim", cu un nou înţeles. Melodia l-a însemnat poate pe viitorul cântăreţ cu tot sufletul necesar…

După aceea, muzică, doar muzică! A jucat în 22 spectacole de revistă, patru operete, spectacole pentru copii şi duium de concerte. Conform wikipedia: "Alexandru Jula (n. 24 iulie 1934, Şimleu Silvaniei) este un interpret de muzică uşoară. A debutat în televiziune la 23 august 1962, iar la radio pe 1 ianuarie 1963. De la 1 octonbrie 1954 intră în echipa Teatrului Muzical "Nae Leonard" din Galaţi, secţia estradă.

Între 1965-1971 joacă la Teatrul "Constantin Tănase" din Bucureşti. Din 1972, timp de opt ani, joacă şi la Teatrul "Fantasio" din Constanţa. Alcătuieşte un cuplu iubit de public: Jula şi (Ionel) Miron, cu care joacă şi la Galaţi. A avut numeroase apariţii pe disc la Electrecord, începând din ´66, continuând inclusiv în acest an, cu un album pe CD. A participat la festivaluri naţionale şi internaţionale, unde a câştigat mai multe premii. În 2002, a fost desemnat Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi".

La mulţi ani, maestre!

Citit 2836 ori Ultima modificare Marți, 26 Iulie 2016 15:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.