Alimentaţia are un rol determinant în ceea ce priveşte sănătatea, este conformă cu vârsta şi trebuie să se adapteze în permanenţă nevoilor calorice ale organismului. Susţinută de activitate fizică, alimentaţia potrivită contribuie semnificativ la îmbunătăţirea calităţii vieţii, menţinerea unei bune stări de sănătate şi creşterea duratei medii de viaţă.
O alimentaţie echilibrată presupune reprezentarea optimă a principiilor nutritive de bază (proteine, glucide, lipide, vitamine şi elemente minerale) în fiecare zi.
„Cerealele integrale se recomandă în alimentaţia zilnică, fiind o alegere sănătoasă atât pentru micul dejun cât şi pentru cele 2-3 gustări recomandate în timpul zilei. Cerealele integrale constituie o sursă bună de fibre alimentare, sunt alimente cu un index glicemic mic şi au o contribuţie majoră, prin aportul vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin, la menţinerea unui echilibru nutriţional”, explică prof. dr. Gabriela Radulian, de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice ”Nicolae Paulescu”.
Ce sunt cerealele integrale?
Cerealele integrale cuprind întreaga parte comestibilă a cerealelor şi au o deosebită importanţă din punct de vedere nutriţional. În timpul procesului de măcinare, se înlătură o mare parte a boabelor de cereale (coaja şi germenii), fapt ce determină scăderea valorii nutritive a acestora. În schimb, cerealele integrale sunt o sursă bogată de fibre, antioxidanţi, vitamine, minerale, carbohidraţi complecşi şi fitonutrienţi.
Consumul zilnic de cereale integrale contribuie la reducerea riscului de apariţie a unor afecţiuni cu mare incidenţă în rândul populaţiei în ultimii ani - obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare şi neoplaziile.
Demnă de remarcat este includerea consumului de cereale în recomandările pentru prevenirea diabetului zaharat. La consumul a 3 porţii de cereale integrale zilnic riscul de apariţie a obezităţii este redus cu 21-27 la sută, iar aportul de cereale integrale este asociat cu îmbunătăţirea sensibilităţii la insulină.
Din 2002, cerealele integrale sunt incluse în recomandările Asociaţiei Americane pentru Diabet vizând dieta atât în tipul 1, cât şi în tipul 2 de diabet zaharat.
De asemenea, studiile epidemiologice au demonstrat că cerealele integrale contribuie la reducerea nivelului colesterolului şi, prin urmare, la scăderea cu 27-37 la sută a riscului de afecţiuni cardiovasculare atât la bărbaţi cât şi la femei.
Un consum constant de cereale integrale reduce riscul de cancer de colon, precum şi de cancer de sân. Cerealele integrale realizează absorbţia unor substanţe toxice sau cu potenţial carcinogenetic, existând o corelaţie inversă între aportul de fibre şi apariţia neoplasmului de sân.
Aşadar cerealele integrale le oferă consumatorilor opţiuni nutriţionale superioare şi sporesc importanţa pentru sănătate a primei mese a zilei.