Cronica unei morţi (foarte) anunţate. Recviem pentru două bătrâne CASE de nepatrimoniu

Cronica unei morţi (foarte) anunţate. Recviem pentru două bătrâne CASE de nepatrimoniu
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Aşa cum ne tot mor de la o vreme marii artişti, fără să putem interveni, dispar tot mai multe clădiri vechi, peste tot în ţară! Un gălăţean sufletist ne-a atras atenţia, într-un mesaj postat online, că sunt în demolare şi două vechi clădiri de pe strada Mihai Bravu. Caz cunoscut, despre care am tot scris, de mai bine de doi ani.  Fără succes, însă!

Într-adevăr, demolarea de la numerele 18, respectiv, 20 este anunţată acum oficial, e scris negru pe... PAL. În 12 luni (începând cu 23.11.2015)! Acţiunea este descrisă pe afiş, mai elegant, prin "desfiinţare locuinţă". De fapt, este vorba despre "desfiinţare istorie"! Beneficiar este firma Long Bridge Est SRL - un dezvoltator imobiliar din Bucureşti.

Moştenitorii clădirilor au revendicat, au câştigat, se pare că n-au avut fonduri şi energie (normal, la noi!) şi s-au spălat pe mâini precum Pilat, dându-le mai departe… Totul este legal, este public pe afişaj şi numărul autrizaţiei de demolare. Executant este firma RDA Excons SRL.

"Dosar" de presă Mihai Bravu nr. 18-20


S-a scris constant în ziarul nostru despre istoria acestor noi prăbuşiri. Imobilele revendicate, nefiind pe lista celor de patrimoniu, nu au putut fi protejate, oricât am clamat noi! Toată lumea are acoperire.

Dar de ce nu ar putea fi modificată legislaţia, că tot de oameni e făcută? Acolo unde sunt clădiri vechi, chiar dacă nu sunt palate, să fie păstrată măcar faţada, cum deja a procedat un proprietar de pe strada Al. I. Cuza... În plus, şi proprietarii trebuie avantajaţi de legislaţie, pentru a fi ajutaţi să investească în imaginea oraşului.

Scriam, de pildă, despre hoţii de cărămizi (care au furat şi bunuri din vecini!), într-un articol din septembrie 2014, intitulat "Dezastru edilitar pe strada Mihai Bravu! Casele vechi, demolate bucată cu bucată" - CLICK AICI PENTRU DETALII. Relatam că semnalul de alarmă fusese tras atunci de profesorul de istorie Valentin Bodea, între timp ajuns muzeograf la Muzeul de Istorie. Autor al unor volume dedicate vechilor clădiri gălăţene, profesorul susţinea salvarea vechilor imobile, chiar şi a celor care nu au un stil arhitectonic preţios, dar au o istorie sau întregesc zona. Între timp, proprietarii le-au lăsat să fie prădate cumsecade, pentru ca apoi să fie jusificată demolarea zidurilor ajunse periculos de instabile.

Printre alte articole (între timp, gălăţenii se mai obişnuiseră cu ruinele), îl citez şi pe cel al colegei Anca Melinte, mai recent: "Atenţie, gălăţeni! Pericol public lângă Biblioteca ”V.A. Urechia”" - publicat în februarie anul acesta - CLICK AICI PENTRU DETALII. "Situaţia gravă a fost pusă pe tapet şi la o recentă şedinţă a Consiliului Local", scria articolul. Atunci, chiar vecinul, directorul Bibliotecii „V: A. Urechia”, Zanfir Ilie, a intervenit, căci avea în grijă nu strada, ci în primul rând pe gălăţenii cititori ce se puteau răni trecând prin zonă. Managerul îi ceruse fostului primar să ia măsuri, după ce hoţii de cărămizi „minaseră” imobilele". Căzuse plafonul, iar zidul dinspre bibliotecă se prăbuşea în curtea acesteia! Primăria nu putea decât să-i amendeze pe proprietari, răspunsese primarul Marius Stan.

Un răspuns care nu putea decât să-i grăbească pe propietari să scape cât mai repede de nedorita… avere imobiliară. Urmarea se vede!

Citit 5404 ori Ultima modificare Vineri, 26 August 2016 00:54

5 comentarii

 • postat de Miruna
  Marți, 30 August 2016 16:32
  163.172.29.***
  Din cate se pare nu e nimeni in stare, sau mai bine zis nimeni nu vrea sa inchege un proiect de atragere de fonduri europene pentru restaurarea tuturor cladirilor de patrimoniu din Galati. Lasam totul sa se duca pe "Apa Sambetei".
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tot pe Mihai Bravu
  Joi, 25 August 2016 22:00
  89.137.225.***
  mai este o cladire care sta sa cada , in spate la Biserica Catolica , langa parcare ,colt cu intrarea la arena de box.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Mihai
  Joi, 25 August 2016 13:52
  46.97.210.***
  Strada Mihai Bravu nu era "Ansamblu Urban" protejaat de lege? Care lege?
  Unii au primit amenzi penale pentru ca au varuit fatadele pe un astfel de "ansamblu urban", ce se afla sub incidenta legii monumentelor istorice, cica, iar altii demoleaza cladiri intregi si nu doar corpuri de cladire sau una, ci mai multe cladiri, fara sa fie "deranjati" de organele statului.
  0
  9
  Raportează
 • postat de Mizeria dezastrului arhitectural
  Joi, 25 August 2016 13:50
  104.200.20.***
  Ce frumusete de cladiri ar fi daca s-ar investi in restaurarea lor...dar multi nu investesc fiindca asteapta ca acele cladiri sa ajunga un morman de moloz pentru a putea vinde ei terenul. Lasam ca niste imbecili sa se faca totul una cu pamantul, probabil aruncam la cos istoria ca de...e mai bine sa visam la viitorul SF ar navelor spatiale si la tehnologia epocii viitoare, dar nu inteleg ca ceea ce lasam acum sa se faca praf, sa se faca una cu pamantul este de nepretuit pentru ca pe aerul epocilor apuse nu se poate pune pret. Pana si cei cu mult inaintea noastra, cei mai avansati au stiut sa puna pret pe arhitectura veche si au stiut sa investeasca in pastrarea/conservarea ei. Americanii, englezii, francezii, nemtii pur si simplu toti acestia cu zeci, poate chiar sute de ani in fata noastra au stiut si stiu in continuare sa puna la loc de cinste arhitectura contempora, arhitectura vremurilor demult apuse, dar la noi unde minte nu e...

  Astia ar trebui amendati si chiar deposedati de asemenea constructii. Au ajuns sa traiasca in ele numai (romii) si boschetarii.
  0
  14
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Joi, 25 August 2016 09:57
  5.13.219.***
  Cu atatea cladiri vechi si risc seismic marisor sa nu o patim ca in Italia . De restaurat nu se mai ocupa nimeni ,e mai scump decat sa demolezi si sa faci una noua.
  5
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.