Bucurie pentru BĂTRÂNI, de ziua lor | Proiect al Centrului ”Speranţe pentru Vârsta a Treia”
Foto: Sursa foto: Arhiva ADJ

Bucurie pentru BĂTRÂNI, de ziua lor | Proiect al Centrului ”Speranţe pentru Vârsta a Treia”
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

E mare lucru să faci să zâmbească un bătrân care nici măcar de ziua lui nu mai găseşte puterea să se bucure! Cu toate astea, echipa de la centrul pentru persoane vârstnice “Speranţe pentru Vârsta a Treia” (de pe lângă biserica Sfântul Stelian, din Ţiglina I) a reuşit, săptămâna trecută, să mai descreţească fruntea nu unuia, ci mai multora bătrâni, cu prilejul “Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice”. Oameni în etate care nu au suficienţi bani încât să se mai şi recreeze au fost invitaţi la un spectacol, la Centrul Muzeal de Ştiinţele Naturii şi la o plimbare prin Grădina Botanică. Bineînţeles, organizatorii le-au pregătit şi o masă aniversară.

Cine le-a cântat bătrânilor, de ziua lor?

“Programul a debutat cu rugăciunea de mulţumire, după care, elevi ai Colegiului Naţional „Mihail Kogălniceanu“, Liceului Teoretic „Emil Racoviţă“, Şcolii Gimnaziale nr. 43 „Dan Barbilian“ şi Centrului de zi „Sfântul Spiridon“ Galaţi au încântat publicul cu interpretări ale unor piese specifice momentului şi au recitat poezii alese special pentru momentul festiv. De asemenea, copiii participanţi au oferit persoanelor vârstnice daruri - felicitări confecţionate de ei înşişi, precum şi flori. Totodată, urmare a unei cooperări de excepţie între Centrul Multifuncţional şi filiala Galaţi a Societăţii Femeilor Ortodoxe din România, asistaţii Centrului au primit pachete cu alimente neperisabile şi produse de igienă personală”, se arată în comunicatul Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Povestea centrului de lângă Biserica Sfântul Stelian

Centrul social “Speranţe pentru Vârsta a Treia” a fost inaugurat în 2009 şi este coordonat de pr. Florin Chiosa. Arhiepiscopia identificase în anii din urmă posibilitatea de a amenaja aici un centru de asistenţă socială folosind şi bani europeni. Cum clădirea exista deja, s-au făcut lucrările, s-a pregătit strategia de lucru şi s-a început treaba, în centrul parohial. La început, s-a lucrat cu 50 de persoane vârstnice asistate, dar, ulterior, s-a ajuns la 609 de asistaţi. Jumătate dintre aceşti vin la centru pentru masă de prânz, consiliere şi activităţi, iar ceilalţi sunt asistaţi la domiciliu, fiind greu deplasabili sau nedeplasabili.

Personalul centrului este compus din doar şase persoane, numărându-l aici şi pe părintele coordonator. Când un om pleacă în concediu, celălalt munceşte şi în locul său şi, cumva, reuşeşte echipa să o scoată la capăt.

Mare parte din bani necesari pentru funcţionarea centrului, circa 100.000 lei anual, vin prin alocare de la Consiliul Local. Restul, din donaţii.

Citit 2142 ori Ultima modificare Joi, 06 Octombrie 2016 16:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.