Inginerul Gavrilă Tuchiluş a construit o BISERICĂ la Cosmeşti, în amintirea soţiei sale
Foto: Sursa foto: Arhiva ADJ

Inginerul Gavrilă Tuchiluş a construit o BISERICĂ la Cosmeşti, în amintirea soţiei sale
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)


Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Casian, a sfinţit, ieri, la Cosmeşti, o biserică nouă, construită pe cheltuiala inginerului Gavrilă Tuchiluş. Omul de afaceri gălăţean a ctitorit aceast lăcaş de cult în memoria soţiei sale, Valeria, care s-a stins în anul 2011.

Slujba de sfinţire n-a făcut-o arhiereul Dunării de Jos singur, ci împreună cu Preasfinţitul Mihail, Episcopul Australiei şi al Noii Zeeleande şi cu un sobor de preoţi. Ocrotitori ai bisericii au fost aleşi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril şi Sfântul şi Dreptul Lazăr. La final, ctitorul a primit, din partea Înaltpreasfinţitului Casian, distincţia „Vrednicia Andreiană”. La eveniment au luat parte şi personalităţi din cultura gălăţeană.

Potrivit informaţiilor Arhiepiscopiei „Dunării de Jos”, „lucrările de zidire (la biserică n.r.) s-au desfăşurat în perioada mai - noiembrie 2011, după care lăcaşul de închinare a fost înzestrat cu catapeteasmă şi mobilier, policandre şi toate cele necesare slujirii. Pictura a fost executată în tehnica fresco în perioada 2012 – 2016”.

Inginerul Gavrilă Tuchiluş administrează societatea SC Agrimat Matca SRL, cea mai mare fermă zootehnică din judeţul Galaţi şi cea mai mare producătoare de lapte de vacă. Merită menţionat şi faptul că Ion Tuchiluş, fratele mai mare al lui Gavrilă Tuchiluş, este primarul comunei Cosmeşti.

Citit 4748 ori Ultima modificare Luni, 10 Octombrie 2016 17:55

3 comentarii

 • postat de dea
  Joi, 20 Octombrie 2016 00:05
  5.170.195.***
  locuri de munca si sanatate pentru vii ca de suflete are grija Dumnezeu cand va fi timpul.
  0
  1
  Raportează
 • postat de O colega
  Marți, 11 Octombrie 2016 18:09
  89.136.6.***
  Este atat de trist ca asemenea gesturi nascute din dragoste dumnezeiasca pot fi comentate... Ar trebui sa pastram un moment de reculegere pentru femeia care a devenit trup de biserica si sa admiram barbatul care i-a devenit ctitor...
  Pretuiesc pana la cer acest Om!
  Felicitari, Gavrila! Dumnezeu sa te binecuvanteze!
  3
  4
  Raportează
 • postat de laurentiu
  Marți, 11 Octombrie 2016 07:52
  5.12.41.***
  oof un spital cred ca era mai util
  1
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.