Oamenii lui DUMNEZEU la nevoie se cunosc | Cum le-a venit BISERICA în ajutor SINISTRAȚILOR
Foto: Sursa foto: Arhiva ADJ

Oamenii lui DUMNEZEU la nevoie se cunosc | Cum le-a venit BISERICA în ajutor SINISTRAȚILOR
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Arhiepiscopia îi ajută pe gălăţenii sărăciţi la inundaţii cu 50.000 lei * Preoţii au fost în permanenţă în mijlocul oamenilor * Înalt Prea Sfinţitul Casian a mers prin localităţile afectate, ca să-i ajute pe oamenii aflaţi în nevoie


Încă din prima zi în care s-au raportat în judeţ inundaţii şi probleme serioase pentru gălăţenii din localităţile Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi şi Izvoarele, Arhiepiscopia Dunării a Jos a stabilit o strategie în baza căreia să le poată veni oamenilor în ajutor. În regim de urgenţă, Permanenţa Consiliului Eparhial a alocat suma de 50.000 lei pentru procurarea de apă, alimente, medicamente şi obiecte igienico-sanitare, pe care să le poată da oamenilor ale căror case fuseseră inundate. În timp ce la Galaţi se făceau pregătirile de urgenţă, preoţii din comunele afectate dădeau deja o mână de ajutor oamenilor, potrivit Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Joi seara, preoţii îşi sprijineau comunităţile

Preoţii din parohiile Slobozia Conachi şi Pechea au fost alături de persoanele sinistrate din primul moment de nevoie, oferindu-le, încă din seara zilei de miercuri, 12 octombrie, o cină caldă, potrivit Arhiepiscopiei. A doua zi, de dimineaţă, tot preoţii au fost cei care au asigurat un mic dejun pentru sinistraţi. Joi, pe 13 octombrie, Chiriarhul locului, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a mers în mijlocul familiilor năpăstuite de la Pechea, Slobozia Conachi şi Cuza Vodă, pentru a le încuraja. Sprijinul nu s-a rezumat, însă, numai la vorbe bune. Arhiepiscopul le-a oferit alimente, obiecte de primă necesitate şi a organizat masa de prânz atât pentru persoanele afectate de revărsările apelor, cât şi pentru jandarmii, militarii şi pompierii aflaţi la faţa locului. Înalt Prea Sfinţitul Casian i-a servit cu propriile mâini pe gălăţenii năpăstuiţi şi pe cei care trudeau, prin frig şi prin apă, ca să-i ajute.

Acţiunile au continuat şi duminica trecută

“Chiriarhul locului a vizitat persoanele sinistrate atât la casele lor, cât şi la cele patru biserici parohiale ale comunei Pechea şi la biserica din Cuza-Vodă, adresându-le cuvânt de întărire pentru cei aflaţi în suferinţă şi îndrumându-i pe ceilalţi credincioşi, care nu au fost afectaţi de revărsările apelor, să-şi deschidă uşile caselor pentru a-i primi pe sinistraţi. În aceeaşi zi, ierarhul a săvârşit slujba Sfintei Liturghii în biserica din parohia Slobozia Conachi, cea mai afectată de inundaţii. Chiar şi în aceste condiţii, biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor, foarte mulţi dintre ei sinistraţi”, mai informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Dunărea de Jos.

Din puţinul multora se strâng ajutoare consistente

Un ajutor consistent pentru sinistraţi a venit din partea parohiei „Sfântul Ilie” din Galaţi. Enoriaşii din Micro 17 au reuşit să strângă 4.500 lei, cu care au cumpărat „alimente de primă necesitate, fructe şi dulciuri pentru copii. Totodată, în sala pentru activităţi sportive din Slobozia Conachi, aceeaşi parohie a organizat masa de prânz pentru 250 de persoane”, se arată în informarea Arhiepiscopiei.

Tot prin grija Administraţiei Eparhiale, o echipă de 12 medici, profesori universitari şi asistenţi medicali, în dispensarele din localităţile Pechea şi Slobozia Conachi, au oferit în mod gratuit consultaţii medicale de specialitate (cardiologie, ORL, interne şi reumatologie), au măsurat tensiunea arterială şi glicemia, au prescris reţete medicale şi au oferit medicamente gratuite tuturor persoanelor aflate în dificultate. Practic, medicii pentru trupuri au plecat să ajute, împreună cu doctorii sufletelor.

Haine de iarnă şi încălţăminte pentru copii

Tot potrivit informaţiilor Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, preoţii din Slobozia Conachi şi Izvoarele au adus, la Galaţi, 70 de copii din familii care au avut probleme cu inundaţiile, pentru a le putea cumpăra încălţăminte şi îmbrăcăminte de iarnă. A fost - susţine Biroul de Presă al Arhiepiscopiei - o primă etapă a acţiunii de pregătire pentru iarnă a celor 210 familii din aceste localităţi care aveau probleme de pe urma inundaţiilor.

Instituţii gălăţene, în parteneriat cu biserica

Sunt şi instituţii gălăţene care au încheiat parteneriate cu Arhiepiscopia Dunării de Jos pentru a putea ajuta. Spre exemplu, Palatul Copiilor din Galaţi a colectat haine, alimente neperisabile şi articole de igienă, în parteneriat cu profesorii şi elevi de la Colegiul Tehnic “Radu Negru”. Arhiepiscopia “Dunării de Jos” asigură, în aceste zile, partea de transport şi distribuţie a acestor ajutoare către sinistraţi. Biserica i-a îndemnat însă pe toţi gălăţenii să ajute, nu doar în parteneriat cu vreun lăcaş de cult, ci şi pe cont propriu. Şi au fost oamenii care au ascultat. Au dat bani, au plecat cu maşinile lor în zonele inundate şi au ajutat.

Îndemnul Arhiepiscopului rămâne valabil

„Preoţii noştri sunt la datorie încurajând, rugându-se şi mobilizând pe cei care pot, doresc şi ştiu că un pod de fapte bune peste ape este faptă binecuvântată de Dumnezeu, încurajare pentru cei încercaţi şi întărire a noastră ca oameni, ca şi creştini, în credinţa că Dumnezeu a aşezat în noi nebănuite puteri şi resurse spirituale şi de dărnicie materială prin care îi vom recupera şi reaşeza într-o viaţă normală, firească, pe semenii noştri atât de greu încercaţi în aceste zile! (...) Facem apel din suflet către suflet, în primul rând către creştinii din aceste localităţi care nu au fost încercaţi de furia apelor să asculte de chemarea lui Dumnezeu de a deschide uşile sufletelor lor mai întâi, şi apoi, în lumina ospitalităţii noastre creştineşti şi româneşti, să deschidă uşile de la o cameră măcar, din casele lor! În felul acesta deschidem uşile lui Iisus Hristos! Acea cameră liberă nu este acum a noastră, ci a lui Hristos Domnul, care este acum flămând, înfrigurat şi întristat!”, spunea, încă din primele momente de după venirea apelor, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

E nevoie ca uşa acelei camere din sufletul nostru să rămână deschisă, măcar poate până când problemele oamenilor se vor fi rezolvat. Ba, poate şi după aceea...

Citit 4367 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.