Campusurile şcolare, excelente doar pe hârtie

Campusurile şcolare, excelente doar pe hârtie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fondurile pentru continuarea lucrărilor, praf în ochi * Ministerul, dator firmelor contractante * Ca urmare, muncitorii de pe şantiere şi-au luat toate uneltele şi au plecat * Şi o parte din bani sunt alocaţi numai pe hârtie, drept „credite de angajament” * Colegiul „Cuza” ar urma să îşi ia adio de la sediul cel nou *

Construcţia a trei campusuri liceale la standarde europene a început în 2008, în trei zone diferite ale judeţului: Grupul Şcolar Industrial din Tecuci, Grupul Şcolar „Eremia Grigorescu” de la Tg. Bujor şi Colegiul Naţional „Al.I. Cuza”, în curtea actualei Şcoli Nr. 7 din Galaţi (Ţiglina II).

Lucrările urmau să fie încheiate în maximum doi ani de la începerea lor, dar sunt slabe şanse să se finalizeze prea curând. În iunie, la prima  (şi singura) împărţire din acest an a fondurilor guvernamentale privind investiţiile în şcoli, banii alocaţi au fost pe măsura problemelor economice.

Firma contractantă, în criză?

Prin hotărârea de guvern din iunie, doar Grupului Şcolar Industrial Tecuci i-a fost alocată o sumă consistentă, 780.000 de lei. ICMRSG-ul, firma care a contractat realizarea lucrărilor la campusul din Tecuci, se află însă sub vizorul Finanţelor.

„De la centrul financiar din Tecuci am informaţia că a primit o notificare, să vireze toţi banii care ar trebui să fie plătiţi firmei în contul Finanţelor. Firma nu are lucrări executate şi neplătite”, ne-a transmis inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă.

Totuşi, în acest moment, lucrările la noua construcţie continuă, după cum ne-a spus contabila şcolii. „Muncitorii abia au terminat fundaţia”, ne-a precizat dumneaei.

Campusul Grupului Şcolar Industrial Tecuci  va cuprinde un corp de şcoală, internat, cantină, ateliere, bază sportivă (teren şi sală de sport), sală de festivităţi, laboratoare şi cabinete, parc auto, apartamente cu o cameră pentru profesorii navetişti.

Datori constructorului

Din întregul complex al campusului de la Tg.Bujor, doar internatul, unde mai trebuie montate parchetul şi termopanele, este aproape gata. În luna iunie, campusul a primit doar 100.000 de lei, sumă care nu acoperă nici lucrările executate în avans de firma contractoare.

„Trebuie să îi dăm societăţii 280.000 de lei. Muncitorii au venit zilele acestea şi şi-au strâns toate lucrurile. În total, lucrarea se ridică la 80 de miliarde de lei vechi, din care s-au alocat doar 18 miliarde”, ne-a spus directoarea Grupului Şcolar Tg. Bujor, Iolanda Bulgaru.

La „Cuza”, schimbare de tactică la 180 de grade

Sediul cel nou al Colegiului „Cuza”, care ar trebui să fie construit în curtea Şcolii 7, nu a mai văzut în acest an niciun bănuţ. Noua conducere a Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi a schimbat şi tactica, inspectorul general Resmeriţă declarându-ne că cea mai bună soluţie ar fi cumpărarea clădirii în care funcţionează momentan colegiul, asta după ce s-au făcut şi refăcut studii şi proiecte de fezabilitate:

„Am discutat cu reprezentanţii societăţii „Caritatea” (căreia i s-a retrocedat construcţia) şi o soluţie ar fi achiziţionarea ei, prin leasing imobiliar”. Bineînţeles, problema o constituie tot fondurile.

Pe de altă parte, unele fonduri pentru investiţiile în şcoli s-au alocat anul acesta doar pe hârtie, în hotărârea de guvern apărând la un capitol separat intitulat „Credite de angajament aprobate în 2009”. Este şi cazul Grupului Şcolar Industrial Tecuci şi al Grupului Şcolar „Eremia Grigorescu”.

Cu alte cuvinte, firmele contractante ar trebui să lucreze acum, dar să fie plătite la anul. Lucru care s-a întâmplat deja la unele şcoli, fără ca muncitorii să-şi fi primit deocamdată banii restanţi. Atunci de ce ar lucra din nou în avans?

Bani pe apa sâmbetei?

Lucrarea de la Colegiul „Al.I. Cuza” ar fi trebuit să fie cea mai mare investiţie într-o construcţie şcolară din judeţul Galaţi. Evaluat la aproximativ 1,5 milioane de euro, complexul reuneşte un corp cu săli de clasă, un cămin de 80 de locuri pentru elevi şi profesori, o cantină cu aceeaşi capacitate, o sală de sport de circa 500 de metri pătraţi. Totul a rămas pe hârtie. Acum  se vorbeşte de cumpărarea actualului sediu.

Nişte bani, şi nu  puţini, s-au dus însă pe apa sâmbetei: proiectarea şi turnarea unei părţi din fundaţii au costat 1800 de lei. Una dintre firmele contractante a lucrat, de asemenea, în avans, iar acum nu are nicio garanţie că va mai primi restul de bani.

Citit 976 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.