Trei zile cu MORTUL PE MASĂ | Fără acord notarial, nu se face înhumarea

Trei zile cu MORTUL PE MASĂ | Fără acord notarial, nu se face înhumarea
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Un paragraf interpretat într-un mod absurd de către serviciul public care administrează cimitirele gălăţene îi pune pe oameni în situaţia de a sta cu mortul pe masă până la rezolvarea problemelor birocratice.

La redacţia "Vieţii libere" a venit domnul Nicolae Raicea, pentru a ni se plânge de o situaţie greu de imaginat într-un oraş care se vrea european. "Tatăl meu a concesionat un loc de veci în 1978, în cimitirul "Eternitatea", loc unde a ridicat un cavou pentru ca toţi membrii familiei să fie înmormântaţi acolo. Tatăl meu a plătit taxe până în ziua în care a murit. Pentru înmormântarea lui şi a mamei mele nu au fost probleme, totul a fost în regulă, iar pe locul de veci am devenit concesionari eu, sora mea şi socrul meu, care era încă în viaţă. Abia când mi-a murit socrul, ne-am lovit de boala interpretării articolelor de regulament, ca să îi zic aşa", ne-a explicat cetăţeanul.

Acord notarial din partea concesionarilor

În documentul care prevedere drepturile şi obligaţiile concesionarilor este stipulat că "pe locul de înhumare pot fi înhumaţi titularii dreptului de folosinţă, soţii sau soţiile, copiii şi părinţii acestora, precum şi alte persoane în baza acceptului notarial al titularului dreptului de concesiune". Numai că acest "accept notarial" a fost extins, după cum ne-a explicat domnul Raicea, la toate persoanele menţionate în paragraf, inclusiv la titularii dreptului de folosinţă. "Când a murit socrul meu, ne-am lovit de acest lucru. El a murit vineri seara, medicul legist ne-a dat certificatul de deces sâmbătă, însă un notar am găsit abia luni. Vă daţi seama că am stat cu mortul pe masă trei zile, pentru o prostie de hârtie, care nu ar trebui aplicată decât altor persoane, aşa cum scrie şi în regulament. Dar, la noi se interpretează totul după ureche", a acuzat cetăţeanul.

Ca la noi, la nimeni

După moartea socrului domnului Raicea, numărul titularilor dreptului de concesiune s-a mărit la cinci, fiecare în altă zonă a ţării sau a lumii. Iar dorinţa gălăţeanului este ca acest articol din regulament să fie clarificat, astfel încât să nu mai existe posibilitatea de interpretări. Am trimis diverse cereri, şi la Primărie, şi la Gospodărire Urbană, dar răspunsurile au fost seci. "Urmare a cererii dvs., înregistrată cu nr. (...) la registratura generală a Consiliului Local Galaţi, respectiv cu nr. (...) la Societatea Gospodărire Urbană SRL Galaţi, vă aducem la cunoştinţă că înhumarea defunctului Buruiană Gheorghe (n.r. - socrul lui Nicolae Raicea) a fost preluată corect, conform art. 12, alin. 5, din Regulamentul pentru organizarea şi funcţionarea cimitirelor din mun. Galaţi, care prevede că în acest loc pot fi înhumaţi titularii dreptului de folosinţă, soţii sau soţiile, copiii şi părinţii acestora, precum şi alte persoane în baza acceptului notarial al titularului dreptului de concesiune", se arată în răspunsul formulat de Gospodărire Urbană, în data de 23 august 2016.

Pentru a dovedi că măsura este absurdă, domnul Raicea a căutat informaţii despre modul de operare la alte cimitire din ţară. "La Constanţa, Buzău, Iaşi, precum şi în alte oraşe, nu există aşa ceva. Acolo, titularul dreptului de folosinţă este înmormântat fără probleme, iar alte persoane, fie rude de gradul 1, fie altele sunt înmormântate în baza unei declaraţii pe propria răspundere a titularului. Dacă acesta nu este în ţară, declaraţia se trimite pe mail sau fax, se completează şi se trimite înapoi. Simplu. La noi, nu. Fata mea, spre exemplu, este în SUA. Ceilalţi titulari sunt plecaţi care încotro. Dacă eu mor, ei trebuie să vină în Galaţi, să caute notar, să semneze, timp în care eu stau pe masă, că nu mă pot îngropa. E o măsură tâmpită. La Constanţa, că tot ziceam, e şi hotărâre de consiliu legată pentru acea declaraţie pe propria răspundere, HCLM 516/2000. Poate domnii care ne conduc ar putea să o citească", s-a mai plâns gălăţeanul.

Următorul pas, justiţia

Hotărât să-şi facă dreptate, Nicolae Raicea a înaintat o scrisoare către primarul municipiului Galaţi, în care sugerează modificarea articolului în vederea eliminării dubiilor şi anunţă că îşi va căuta dreptatea în justiţie. "Consider că este normal ca titularii, soţii şi soţiile acestora, părinţii şi copiii lor să fie înhumaţi fără restricţii pe acel loc, deoarece de asta a fost concesionat, de asta au fost plătite taxe, de asta s-au ridicat construcţii funerare. Ce ne facem când unul dintre titulari este incapabil să se deplaseze sau nu este în totalitatea facultăţilor mintale (Alzheimer, Parkinson etc)? Din cauza condiţionării impuse de regulamentul interpretabil, mă văd nevoit să mă adresez justiţiei, în speranţa că se va face dreptate", a conchis gălăţeanul.

Citit 13822 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 12:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.