Povara reumatismului

Povara reumatismului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe lângă artroză - afecţiune despre care vă informam într-una dintre ediţiile trecute ale ziarului nostru - bolile reumatice îmbracă multe alte forme, la fel de chinuitoare pentru pacient. Detalii ne-a oferit dr. Mariana Pavel, şeful departamentului de Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

„Există, bineînţeles şi reumatismele aparticulare, care radiologic nu se văd, dar care dor foarte tare şi care implică părţile moi de la nivel articular. Articulaţiile sunt înconjurate de chingi - tendoane, ligamente. Anumite oase care au suprafeţe incongruente sunt aşezate ca nişte burse care sunt ca saltelele cu apă”.

„Când aceste pernuţe se imflamează, deci îşi măresc volumul într-o cavitate cu pereţi ficşi, terminaţiile nervoase sunt excitate şi atunci apare durerea. Foarte dureroase sunt cele de la nivelul umărului şi cotului. Dacă este afectată partea exterioară a cotului, avem de-a face cu «cotul jucătorului de tenis» - implicat în mişcarea de rever. Apare nu doar la cei care joacă tenis, ci şi la cei care şurubăresc mult. Pe partea interioară e «cotul jucătorului de golf», după mişcarea făcută de braţ atunci când loveşte cu crosa. Femeile care stau foarte mult în genunchi şi freacă podelele fac bursită prepatelară - <>, boală care poate apărea şi în alte meserii, cum ar fi cea de parchetar”, a precizat medicul specialist.

„Afecţiunile de acest tip sunt relativ subdiagnosticate şi pentru că ecografia musculo-scheletală presupune şi foarte multă pricepere. Cine vede bine abdomenul nu înseamnă că vede bine şi articulaţiile”, spune dr. Pavel.

Reumatismele inflamatorii

Din păcate, nici tinerii nu sunt feriţi de neplăcerile cauzate de reumatism. „Mai puţin frecvente, dar extrem de dramatice prin consecinţe sunt reumatismele inflamatorii, care prind mai ales adultul tânăr, în activitate. Cap de afiş - poliartrita reumatoidă, cu o prevalenţă de aproximativ 1 la sută din populaţie. Asta înseamnă în judeţul Galaţi sunt circa 600 de bolnavi. Inflamaţia se produce la nivelul articulaţiilor mici de la mână, însoţită de o mare impotenţă funcţională”.

„De regulă, în cursul dimineţii, există o mare dificultate de mişcare a mâinilor la pacient - una dintre caracteristicile bolilor inflamatorii. Dor pe loc, atunci când stai. Când începi să te mişti e mai bine. Spre deosebirea apărută în cazul artrozei, unde e nemaipomenit de bine când stai, dar e rău când te mişti”.

„La reumatismele inflamatorii, problemele apar în a doua parte a nopţii. Boala este deranjantă. Gândiţi-vă la o femeie tânără cu mai mulţi copii. Trebuie să îşi ţină un copil în braţe, să-l alăpteze, dar să le pregătească şi celorlalţi mâncarea. Nu se poate îmbrăca repede şi nu poate avea grijă nici de sine bine, darămite de ceilalţi”, a apreciat medicul reumatolog.

Apariţia reumatismelor inflamatorii

„Articulaţiile sunt căptuşite, acolo unde nu este cartilaj, cu o foiţă subţire, numită membrană sinovială. Datorită procesului inflamator, membrana începe să secrete un lichid care se adună la nivelul articulaţiilor, cu foarte multe substanţe corozive. Tratamentul caută să prevină aceste eroziuni”.

„Boala are patru stadii şi se doreşte realizarea unei remisii - întoarcerea la un stadiu anterior situaţiei în care s-a ajuns. Primul stadiu este cel în care mâinile sunt complet funcţionale, iar ultimul în care mâinile sunt deja imobilizate. E mai frecventă la femei şi se desfăşoară, evident, pe un teren genetic” precizează dr. Pavel.

„La bărbaţi sunt mai frecvente spondiloartropatiile seronegative. Cea mai importantă boală din clasa asta este spondilita anchilozantă, în care articulaţiile sacroiliace, prin care oasele bazinului se prind pe coloană, sunt prinse de un proces fibrotic. Mişcarea de flexie nu mai este posibilă. În plus, apare şi un proces de calcificare a ligamentelor care susţin vertebrele”.

„Există însă şi posibilitatea ca această calcificare să îi prindă pe bolnavi în poziţia de schior - boala oamenilor care nu privesc niciodată soarele. Boala apare pe un teren genetic determinat - HLAB28 (Human Lewucocites Antigen B28). Circa 7,5 la sută dintre bolnavi au acest teren genetic”, a mai spus medicul specialist.

Simptomele gutei

Uneori şi stilul de viaţa aparent confortabil poate cauza apariţia unor afecţiuni reumatismale. „Aveam de-a face şi cu afectările metabolice de tip gutos - guta şi pseudoguta. La pacienţi supraponderali, care au acid uric mare datorită unui sindrom metabolic apare criza de gută. Legată sau nu de alimentaţie şi stil de viaţă - adică de prânzurile bogate, stropite cu vin roşu, de vânat sau de fructe de mare. În a doua parte a nopţii, apare la nivelul degetului mare o durere pulsatilă, cu caracter intens care creşte în intensitate, trezeşte pacientul din somn şi pune probleme de deplasare. Uneori durerea poate apărea la nivelul gleznei sau genunchiului”, a explicat dr. Mariana Pavel, medic reumatolog.

Citit 2104 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.