Şcoala din Pleşa, desfiinţată la centenar

Şcoala din Pleşa, desfiinţată la centenar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De trei zile, după anunţarea că Şcoala Gimnazială Pleşa se desfiinţează începând de la 1 septembrie a.c., satul e în doliu. Anul acesta ar fi trebuit să sărbătorească 100 de ani de la inaugurarea ei – 29 august 1909.

Criza economică a lovit cancelaria la temelie, obligând elevii şi cadrele didactice să se pregătească sufleteşte pentru a face naveta la Balinteşti. Este pentru prima oară în istoria acestei şcoli când micuţii care vor intra în clasa întâi vor înmâna buchetele de flori, la 15 septembrie, în faţa careului din curtea unei şcoli din alt sat, aflat la 14 kilometri depărtare de locul unde Banca Mondială a cheltuit sume importante de bani pentru a le pune la dispoziţie un local de şcoală modern.

Părinţii elevilor sunt în stare de şoc. Directorul coordonator al şcolilor din comuna Bereşti-Meria, profesorul Gheorghe Donciu, ne-a declarat că încercând, la Inspectoratul Şcolar, la şedinţa cu directorii, de săptămâna trecută, să ceară îndulcirea măsurii în privinţa satului Pleşa, nu i s-a permis să spună prea multe, închizându-i-se gura cu…criza şi decizia Ministerului Educaţiei de a tăia drastic din cheltuielile cu învăţământul. 

Numărul elevilor înscrişi, 87. Din aceştia, câţiva sunt din Şipote şi Mânzăteşti. Ce va fi la şedinţa cu părinţii, când li se va aduce la cunoştinţă, oficial, că s-a terminat cu şcoala din Pleşa, se poate deduce.

Greul va apăsa pe umerii unor copii transformaţi prea devreme în navetişti, şi pe şoferii de la maşinile şcolarului. În noile condiţii de suprasolicitare, aducerea la şcoala din Slivna a elevilor din cătunul Onciu e pusă sub semnul întrebării.

La această oră, satul Pleşa dispune de două imobile cu destinaţia de şcoală. Cel vechi, construit în anii 1908-1909, de filantropul Stroe Belloescu, din Bârlad, a fost scăpat de la demolare de fostul primar Adrian Sfârlea – ardeleanul şi-a dat seama că ar fi sluţit satul dacă ar fi fost de acord să se intre cu buldozerul în şcoala din cărămidă a lui Stroe Belloescu, şi cel dat recent în funcţiune – cadou de la Banca Mondială. Acum sunt amândouă goale.

S-a ales praful dintr-un centenar ce bătea la uşă. Şi ca să nu creadă cineva că vorbim pe gura cămăşii, reproducem din documentul ce ar fi urmat să fie citit în faţa elevilor şi părinţilor lor la 15 septembrie:

Şcoala primară mixtă „Stroe Belloescu”

din Pleşa-Obârşeni

No 81

1909 August 3

Domnule Diriginte,

Ziua de 29 August curent, fiind fixată pentru înaugurarea şcoalei făcută cu cheltuiala filantropului Român D-l Stroe Belloescu, sunteţi învitaţi a lua parte şi Dvoastră cu colegii şi elevii şcoalei ce conduceţi. La această mare sărbare şcolară va lua parte Dl Ministr. Cult. şi Instr. Publice, Dl Prefect, Revizor şcolar etc., precum şi învăţători cu elevii şcoalelor din: Bereşti, Lupeşti, Mânzăteşti, Măluşteni, Aldeşti, Obârşeni, Vinderii, Fruntişeni, Grăjdeni, Brădeşti şi Docani.

Cred Domnilor Colegi că veţi avea bună voinţa a face tot sacrificiul a lua parte la această sărbare, încurajând prin aceasta pe Dl Belloescu, bunul Român cari a făcut şi face foarte mult sacrificiu pentru alungarea duşmanului cel mai teribil „Ignoranţa” din populaţiunea noastră rurală.

Să arătăm şi cu această ocaziune că învăţătorul stimează pe binevoitorii şcoalei.

Clopoţelul, la Pleşa, şi-a încheiat misiunea. Criza economică i-a smuls limba.   

Comentariu foto: E ca după un blestem. După ce a fost "tăiat" de pe listă imobilul ridicat în 1908-1909 pe banii lui Stroe Belloescu (vezi foto), i-a venit rândul şi şcolii construite de Banca Mondială să i se arate "cartonaşul roşu". S-a terminat cu amândouă! De acum înainte, copiii din Pleşa vor învăţa la Balinteşti

Citit 1696 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.