Muzeul de Istorie tecucean are DIRECTOR NOU
Foto: Fotografie de Henri Codenie

Muzeul de Istorie tecucean are DIRECTOR NOU
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Marți, 27 decembrie, profesorul Viorel Burlacu, noul director al Muzeului de Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, muzeu de arheologie, artă plastică şi numismatică, a avut prima şedinţă cu noii colegi. „Astăzi este prima mea zi aici, oficial”, mi-a spus la telefon tecuceanul cu numele legat de-o viaţă de cultura Tecuciului, un prieten al Galaţiului.

A absolvit Jurnalism, la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu. De altfel, ca manager, vreme de 10 ani, al Casei de Cultură tecucene a iniţiat tradiţionalul Concurs interjudeţean de jurnalism „Pamfil Şeicaru”, iar de 17 ani predă Jurnalismul la Colegiul „Calistrat Hogaş”. A iniţiat şi Colocviul anual de filozofie „Ion Petrovici”. Pe „vremea sa”, clădirea a fost consolidată şi modernizată – în 2009.

La Casa de Cultură, a debutat ca tânăr referent, la 22 de ani (1977 - 2002), apoi a condus-o, ca director, cu ani de festivaluri, lansări de carte, expoziţii, între 2002 şi 2013. Un an mai târziu, pe valuri politice, demisiona, rămânând referent în instituţie. A lucrat apoi în Capitală, la o firmă, dar tot în domeniul cultural, până anul trecut, când a fost numit consilier al noului primar.

Concursul pentru post, luat cu o medie generală de peste 9,40, a avut la bază şi un proiect de management, vizând, am aflat marți chiar de la manager, două direcţii importante: dezvoltarea patrimoniului, prin cercetare şi achiziţii, precum şi activităţile muzeistice – organizarea de expoziţii. De altfel, în prezent, o preţioasă expoziţie de arheologie neolitică a poposit pentru o vreme şi la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, fiind acum deschisă publicului gălăţean.

Managerul mi-a vorbit şi despre un foarte important proiect, legat de evocarea unui veac din momentele în care Tecuciul era implicat în soarta "Marelui Răsboi". Asupra acestui, vom reveni.

Iubitor şi editor de carte de Istorie, îl recomandă pentru muzeul cu oferte culturale mai vaste decât istoria şi cele 12 cărţi pe care le-a editat şi cele două volume pe care le-a scris şi publicat (o monografie a catedralei din Tecuci şi un volum de publicistică, care cuprindea inclusiv articole publicate în „Viaţa liberă”). Este membru al Societăţii Scriitorilor „C. Negri” din Galaţi.

Citit 2775 ori Ultima modificare Marți, 27 Decembrie 2016 19:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.