Cum se CALCULEAZĂ data Sfintelor Paşti

Cum se CALCULEAZĂ data Sfintelor Paşti
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cele două confesiuni creştine se bazează pe calendare şi algoritmi diferiţi de calcul. Cu toate astea, în acest an, Paştele catolicilor cade în aceeaşi zi cu acela al ortodocşilor, pe data de 16 aprilie.

În primele trei secole şi un sfert după Hristos, creştinii sărbătoreau Paştele diferit. Spre exemplu, parte marca moartea lui Iisus pe 14 a lui Nisan (lună de primăvară, cu nume provenit din babiloniană şi care, în turcă, înseamnă „aprilie”) şi apoi Învierea, pe 16 Nisan. Alţii aveau grijă ca Paştele să cadă, întotdeauna, duminica.

Cum multele diferenţe creau tensiuni între creştini, liderii comunităţilor au încercat o conciliere. N-au reuşit-o, însă, pe deplin. Totuşi, bună parte din lumea creştină a început să folosească formula aleasă la Primul Consiliu Ecumenic, cel de la Niceea. S-a stabilit, atunci, că cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii se va marca în "prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocţiul de primăvară". S-a decis, deci, ca data sărbătorii să depindă de mişcarea a două astre: Soarele, în funcţie de care se stabilesc echinocţiile, şi Luna.

De unde diferenţa de dată dintre ortodocşi şi catolici

În metodologia de calcul, creştinii ortodocşi utilizează calendarul iulian, în vreme ce catolicii l-au adoptat pe cel gregorian. Algoritmul de calcul este şi el diferit, între confesiuni: ortodocşii calculează data sărbătorii, considerând că echinocţiul de primăvară e pe 21 martie. Catolicii iau în calcul data echinocţiului astronomic real, adică 19-21 aprilie. Acest lucru face ca, după doi - patru ani în care diferenţa a fost de până la o săptămână (sau nu a fost deloc), să urmeze un an în care diferenţa ajunge să fie de patru-cinci săptămâni. O altă diferenţă provine din faptul că ortodocşii şi catolicii folosesc cicluri lunare diferite în calculul datei Paştelui, ceea ce poate duce la apariţia unei diferenţe de încă o săptămână între datele de sărbătorire.

În acest an, ortodocşii şi catolicii vor sărbători împreună Sfintele Paşti, pe data de 16 aprilie. La fel s-a mai întâmplat în 2014. Vor mai trece apoi încă opt ani până când data sărbătorii va coincide pentru ambele confesiuni.

Citit 4109 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2017 20:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.