Peste 1.000 de gălăţeni, depistaţi fără forme legale de muncă. Ce măsuri au luat inspectorii ITM

Peste 1.000 de gălăţeni, depistaţi fără forme legale de muncă. Ce măsuri au luat inspectorii ITM
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Anul 2016 a fost unul aglomerat pentru Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi. Mii de nereguli au fost constatate de inspectori, pe parcursul controalelor pe care le-au făcut la firmele din judeţul Galaţi.

Abaterile au vizat atât domeniul relaţiilor de muncă şi pe cel al securităţii şi sănătăţii în muncă, cât şi domeniul supravegherii pieţei. Astfel, anul trecut, echipele ITM Galaţi au făcut 3.914 verificări. "În domeniul relaţiilor de muncă, am depistat 1.128 de persoane care prestau muncă la negru, în cadrul a 237 de societăţi comerciale. Este o creştere simţitoare a numărului de cazuri, faţă de anii precedenţi. Cea mai mare problemă a fost depistată în cazul unui angajator care folosea 473 de zilieri fără forme legale de muncă. În total, şapte angajatori foloseau, fiecare, peste cinci persoane fără forme legale. Pentru fiecare dintre aceste firme am întocmit acte de sesizare penală", a precizat ing. Ionel Petrea, inspectorul-şef al ITM Galaţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Firmele de pază, cele mai reclamate

În judeţul Galaţi, însă, firmele de protecţie şi pază sunt campioane atunci când vine vorba de folosirea muncii la negru. Potrivit autorităţilor, angajaţii sunt ţinuţi în perioade de probă care variază între una şi două săptămâni, după care nu li se întocmesc contracte de muncă. Alte domenii în care munca la negru este mai des întâlnită sunt: construcţiile, comerţul şi creşterea animalelor (stâne - n.r.).

“În domeniul relaţiilor de muncă, 98 la sută dintre controalele pe care le-am făcut anul trecut au avut ca obiectiv identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare”, a adăugat Ionel Petrea.

În total, anul trecut, ITM Galaţi a aplicat 3.049 de măsuri, cazurile mai grave fiind sancţionate contravenţional. Astfel, 556 de angajatori, adică aproape 28 la sută dintre cei verificaţi, au primit sancţiuni contravenţionale. Au fost date 700 de avertismente, 162 de amenzi, în valoare totală de 1.557.200 de lei, din care 1.290.000 de lei pentru muncă fără forme legale.

Având în vedere amenzile mari date angajatorilor pentru munca la negru, cele mai multe sancţiuni sunt contestate în instanţă. Pe rolul instanţelor de judecată, există în prezent peste 300 de dosare de contestare a acestor amenzi. Soluţionarea unui caz poate dura de la câteva luni până la un an.

Potrivit legii, ITM Galaţi nu face publice numele firmelor unde au fost descoperite nereguli.

Citit 3466 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2017 20:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.