De ce fug copiii de acasă

De ce fug copiii de acasă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Tot mai multe cazuri de adolescenţi fugari * Cei mici pleacă intenţionat de acasă * Din cauza frecvenţei mari, poliţiştii gălăţeni au realizat un studiu de caz * Dispariţiile voluntare înseamnă 91,3 la sută din totalul dispariţiilor *

De capul lor

Îngrijorător pentru oamenii legii, inclusiv pentru cei din Galaţi, este numărul tot mai mare de copii care decid să părăsească mediul familial, fără a comunica acest lucru părinţilor, expunându-se apoi unor situaţii în care pot cu mare uşurinţă ajunge victime ale răufăcătorilor.

Prioritatea Poliţiei

Pentru Poliţie, orice dispariţie a unui minor este tratată conform procedurilor aflate în vigoare – ceea ce presupune direcţionarea unor importante resurse umane şi materiale către respectivul caz.

De aceea s-a şi încercat aflarea cauzelor pentru care astfel de cazuri sunt atât de frecvente, printr-un studiu serios pe tema dată, studiu elaborat de Departamentul Prevenire din cadrul Poliţiei Galaţi.

Şablonul fugii

În cele mai multe cazuri, deşi copilul dispărut este găsit sau revine singur la domiciliu, probabilitatea de repetare a comportamentului este destul de ridicată.

Şi asta pentru că, de obicei, nu se produc schimbări semnificative în situaţia care a motivat reacţia de fugă.

„Mă duc în lume”

Sărăcia în care trăieşte minorul poate reprezenta un factor determinant pentru decizia sa de părăsire deliberată a casei în care trăieşte.

Fuga poate fi către o destinaţie clar stabilită, unde copilul crede că va găsi o soluţie pentru problema cu care se confruntă, fie fără a alege o destinaţie precisă.

Conform studiilor de specialitate, cele mai frecvente situaţii tensionate resimţite de copiii care părăsesc voluntar domiciliul sunt date de nivelul material precar, dar şi de părinţii prea preocupaţi de serviciu sau de probleme personale.

Rigiditatea regulilor de convieţuire, lipsa de comunicare în familie, pretenţiile exagerate din partea părinţilor cu privire la rezultatele şcolare sau la alegerea carierei - toate impuse prin forţă - le produc, de asemenea, copiilor sentimente de frustrare şi minimalizare a propriei importanţe în cadrul familiei.

Cazată în apartamentul unui coleg

Pe 15 ianuarie anul acesta, o mămică de 45 ani, din Galaţi a sesizat Secţia 3 cu privire la faptul că fiica sa, de 16 ani, elevă în clasa a X-a la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, a plecat de acasă şi nu a mai revenit.

Cercetările au arătat că mica domnişoară a avut o serie de scandaluri în familia din cauza situaţiei sale şcolare.

Ulterior, fata a fost găsită de către lucrătorii secţiei în apartamentul unui elev de 18 ani, adolescenta declarând că a fost ajutată să locuiască acolo de o colegă de liceu.

Tânăra fugară a recunoscut că a plecat de acasă din cauza situaţiei proaste la învăţătură şi a relaţiilor tensionate cu părinţii.

Cazul nu este singular. Unele asemănătoare întâlnim şi anul trecut.

Sadism de adolescent

Un tătic gălăţean a păţit-o la mijlocul lui noiembrie, anul trecut: bărbatul a sesizat Secţia 5 cu privire la faptul că fiul său de 15 ani, elev în clasa a IX-a, a plecat de la domiciliu pe 16 noiembrie 2009, la ora 13,00, şi dus a fost.

Poliţiştii au aflat că băiatul mai plecase două nopţi de acasă, revenind apoi. În timpul dispariţiilor lui, se pare că adolescentul locuise la diverşi tineri, cărora nu le-a indicat numele.

Pe 18 noiembrie 2009, la ora 13,45, adolescentul s-a întors acasă, spunând că a fost în vizită la un coleg şi a rămas peste noapte, fără a-şi anunţa părinţii.

Două surori şantajiste sentimental

Secţia 3 a fost sesizată pe 14 decembrie anul trecut, de mama şi tatăl unor fetiţe de 13 ani şi 14 ani, eleve la Şcoala Numărul 29 Galaţi.

Copilele plecaseră de acasă la ora 11,40 şi nu se mai întorseseră.

Verificările au stabilit că cele două adolescente au plecat împreună de acasă, fără a ajunge la cursuri, una dintre fete lăsând un bilet mamei sale prin care îşi anunţa plecarea voluntară.

Îşi luaseră cu ele certificatele de naştere, bani şi bijuterii din aur.

În timp ce poliţiştii desfăşurau cercetările, părinţii au primit un mesaj de la fete prin care erau anunţaţi să nu se îngrijoreze, întrucât ele sunt bine şi se vor întoarce acasă.

A doua zi cele două surori au revenit acasă, motivând-şi plecarea datorită certurilor cu părinţii, din cauza situaţiei şcolare.

Două lumi diferite

În cazurile adolescenţilor care doresc experimentarea relaţiilor sexuale - situaţie întâlnită mai frecvent în cazul fetelor - lipsa de comunicare şi impunerea standardelor familiei cu privire la prietenii aleşi de copii îi îndepărtează pe adolescenţi de părinţi.

Cazurile de acest tip sunt tot mai frecvente, iar majoritatea fetelor care aleg această soluţie refuză, de obicei, să se reîntoarcă la domiciliu.

Dacă totuşi se întorc, probabilitatea de repetare a evenimentului este destul de ridicată.

Pentru ele, a locui cu un bărbat înseamnă atât satisfacerea dorinţelor sexuale şi a nevoilor afective, cât şi scăparea din situaţiile dificile cu care se confruntă acasă: sărăcia, violenţele, conflictele permanente, lipsa de atenţie şi afecţiune.

Lucru care leagă din nou rezultatele studiului de violenţa în familie, dar şi modele de comportament disfuncţionale receptate în familie: lipsa interesului pentru studii, practicarea cerşetoriei, lipsa de organizare a vieţii, rezolvarea prin certuri a problemelor, antecedente penale ale membrilor familiei, consum frecvent de alcool al unora dintre membrii familiei.

La căsătorie, înainte!

În Ajun de Crăciun 2009, Secţia 1 era sesizată de către o mamă disperată că fiica ei, de 14 ani, a plecat de acasă de pe 21 decembrie.

Mama bănuia că junioara s-ar fi dus la un tânăr din Bârlad, judeţul Vaslui, tânăr pe care l-a cunoscut pe Internet.

De Crăciun, fata a revenit acasă, declarând că a fost plecată în această perioadă la respectivul băiat, cu care a mers la un festival de muzică rock. Altele, însă, au intenţii şi mai serioase.

Pe 7 noiembrie anul trecut, o mămică a sesizat, după două zile, că la ora 20,30, a trimis-o pe fiica sa, de 14 ani, să ducă ceva unei cunoştinţe, dar fetiţa nu s-a mai întors.

Poliţia a aflat că fata de 14 ani era în compania unui tânăr de 18 ani, din Galaţi.

Fiind contactată iniţial telefonic, fata a precizat că a plecat de bună voie şi nu este reţinută împotriva voinţei sale.

În plus, cei doi puşti intenţionau să se căsătorească. Fata a fost găsită la locuinţa prietenului ei, fiind încredinţată părinţilor. 

Intenţii ascunse şi motive de „La revedere”

* Analiza cazurilor înregistrate evidenţiază faptul că principalele motive care stau la baza părăsirii familiei de către copil sunt:

1. tendinţa spre vagabondaj;

2. intenţia de a trăi în concubinaj, fapt neagreat de părinţi;

3. intenţia de a locui la un prieten;

4. teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală;

5. intenţia de a câştiga bani printr-o muncă sezonieră etc.

Dragoste online

În Ajun de Crăciun 2009, Secţia 1 era sesizată de către o mamă disperată că fiica ei, de 14 ani, a plecat de acasă de pe 21 decembrie. Mama bănuia că junioara s-ar fi dus la un tânăr din Bârlad, judeţul Vaslui, tânăr pe care l-a cunoscut pe Internet.

De Crăciun, fata a revenit acasă, declarând că a fost plecată în această perioadă la respectivul băiat, cu care a mers la un festival de muzică rock.

Ola, mama!

Secţia 4 a fost sesizată la sfârşitul anului trecut de o gălăţeancă căreia îi dispăruse de acasă fiica în vârstă de 18 ani.

A ieşit la iveală faptul că tânăra a plecat de bunăvoie în Spania, împreună cu prietenul ei, din Galaţi, lăsând acasă un bilet prin care îşi anunţa părinţii că pleacă în străinătate să muncească şi să se realizeze.

Fata a sunat-o pe mama sa, comunicându-i că a ajuns în Spania, unde urma să îşi caute un loc de muncă.

Lupta părinţilor cu şi pentru proprii copii

Fiecare dintre noi – părinte, dascăl, prieten, cunoştinţă etc. – poate avea un rol în prevenirea unor astfel de situaţii.

Este doar nevoie să observăm comportamentul copiilor, să comunicăm cu aceştia, să le cunoaştem anturajul, fără a considera că ei nu au probleme, griji, frământări, îndoieli etc.

Provocare mai mare decât de a fi părinte nu există, chiar dacă personal mă întreb dacă acest sport extrem nu este supraestimat…

Citit 1702 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.