La IZVOARELE, în patru zile, pământul s-a deplasat cu peste doi metri
Foto: Foto: Marius Negri

La IZVOARELE, în patru zile, pământul s-a deplasat cu peste doi metri
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Alunecările de teren din localitatea Izvoarele sunt încă în dinamică. Asta au observat atât autorităţile locale, cât şi specialiştii de la Institutul Geologic Român şi cei de la Institutul pentru Fizica Pământului, care au venit, din nou, la Izvoarele. În patru zile şi trei nopţi, pământul a alunecat cu peste doi metri.

„De luni seară, de la ora 19,00, şi până în această dimineaţă, pământul s-a deplasat cu aproximativ 40 de centimetri. Martorii pe care i-am pus au fost acoperiţi de pământ, iar benzile de protecţie puse de ISU s-au rupt”, ne-a explicat, ieri, Emil Dragomir, primarul localităţii.

Din păcate, alunecările sunt evidente şi se îndreaptă spre partea de case a satului. În zona în care există o conductă de gaz, alunecările s-au mai dolomit.

Raluca Maftei, geolog, care a fost şi sâmbătă la Izvoarele, a observat noi ravene apărute în deal. „Apar noi crăpături, iar altele se adâncesc. Sunt zone în care sâmbătă nu era apă, iar acum a apărut apa. Dinamica alunecărilor este în schimbare. Nu pot să mă pronunţ, dar vă pot spune că observaţiile pe care le facem noi acum nu sunt suficiente. Trebuie să fie efectuate forări, pentru a stabili ce se întâmplă în subteran, nu la suprafaţă. Există argilă, în acestă zonă au mai avut loc alunecări, aşa că trebuie mult mai multe studii, mai ales că nu există o hartă a dezastrelor pentru această zonă”, ne-a explicat Raluca Maftei, geolog la Institutul Naţional de Geologie.

După trei ani, Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul pentru Fizica Pământului, a revenit la Izvoarele pentru a studia fenomenul apărut în urmă cu patru zile. „Aici au mai fost alunecări de teren. Acum, cel mai probabil, din cauza precipitaţiilor şi a topirii zăpezii, pământul a luat-o la vale. Aşa se întâmplă atunci când ai argilă în subteran. Atunci când apa ajunge la argilă, tot ce este deasupra alunecă. Dacă zona ar fi fost împădurită, probabil nu se ajungea aici”, ne-a declarat Mihai Diaconescu, care a adăugat că dinamica alunecărilor ar putea fi accentuată, foarte puţin, de un cutremur care depăşeşte cinci grade pe scara Richter.

Specialiştii veniţi de la Bucureşti au făcut noi observaţii şi măsurători, dar au nevoie de mai multe studii, aşa că o concluzie cu privire la acest fenomen este departe de a fi trasă. Astfel, atât autorităţile locale, cât şi geologii şi seismologii, aşteaptă o decizie din partea celor de la Guvern, care ar trebui să plătească studiile necesare.

Citit 2258 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Martie 2017 11:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.