La IZVOARELE, în patru zile, pământul s-a deplasat cu peste doi metri
Foto: Foto: Marius Negri

La IZVOARELE, în patru zile, pământul s-a deplasat cu peste doi metri
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Alunecările de teren din localitatea Izvoarele sunt încă în dinamică. Asta au observat atât autorităţile locale, cât şi specialiştii de la Institutul Geologic Român şi cei de la Institutul pentru Fizica Pământului, care au venit, din nou, la Izvoarele. În patru zile şi trei nopţi, pământul a alunecat cu peste doi metri.

„De luni seară, de la ora 19,00, şi până în această dimineaţă, pământul s-a deplasat cu aproximativ 40 de centimetri. Martorii pe care i-am pus au fost acoperiţi de pământ, iar benzile de protecţie puse de ISU s-au rupt”, ne-a explicat, ieri, Emil Dragomir, primarul localităţii.
Din păcate, alunecările sunt evidente şi se îndreaptă spre partea de case a satului. În zona în care există o conductă de gaz, alunecările s-au mai dolomit.
Raluca Maftei, geolog, care a fost şi sâmbătă la Izvoarele, a observat noi ravene apărute în deal. „Apar noi crăpături, iar altele se adâncesc. Sunt zone în care sâmbătă nu era apă, iar acum a apărut apa. Dinamica alunecărilor este în schimbare. Nu pot să mă pronunţ, dar vă pot spune că observaţiile pe care le facem noi acum nu sunt suficiente. Trebuie să fie efectuate forări, pentru a stabili ce se întâmplă în subteran, nu la suprafaţă. Există argilă, în acestă zonă au mai avut loc alunecări, aşa că trebuie mult mai multe studii, mai ales că nu există o hartă a dezastrelor pentru această zonă”, ne-a explicat Raluca Maftei, geolog la Institutul Naţional de Geologie.
După trei ani, Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul pentru Fizica Pământului, a revenit la Izvoarele pentru a studia fenomenul apărut în urmă cu patru zile. „Aici au mai fost alunecări de teren. Acum, cel mai probabil, din cauza precipitaţiilor şi a topirii zăpezii, pământul a luat-o la vale. Aşa se întâmplă atunci când ai argilă în subteran. Atunci când apa ajunge la argilă, tot ce este deasupra alunecă. Dacă zona ar fi fost împădurită, probabil nu se ajungea aici”, ne-a declarat Mihai Diaconescu, care a adăugat că dinamica alunecărilor ar putea fi accentuată, foarte puţin, de un cutremur care depăşeşte cinci grade pe scara Richter.
Specialiştii veniţi de la Bucureşti au făcut noi observaţii şi măsurători, dar au nevoie de mai multe studii, aşa că o concluzie cu privire la acest fenomen este departe de a fi trasă. Astfel, atât autorităţile locale, cât şi geologii şi seismologii, aşteaptă o decizie din partea celor de la Guvern, care ar trebui să plătească studiile necesare.

Citit 2114 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Martie 2017 11:39

2 comentarii

 • postat de Popescu Aurel- Virgil
  Miercuri, 08 Martie 2017 19:19
  92.82.217.***
  Situatia la Izvoarele este grava. Sunt amenintate si puse in pericol zeci de case cu acareturi cu tot, o viata de agoniseala. Aici nu este vorba de deplasari de 40 de cm sau de noi crapaturui. Avem de a face cu deplasari masive de teren ce pune in pericol vieti omenesti si gospodarii rurale. L-am urmarit si eu pe inginerul STROILA MIHAI la TV in mare parte sunt de partea sa si a ideilor sale, dar solutia cu nu este potrivita sunt cetateni ,localnici care s-au nascut, au copilarit si au familii aici cu case, parinti, nepoti si nu poti sa-i duci peste deal. In rest , totul e posibil, DOAMNE ajuta!
  0
  4
  Raportează
 • postat de RI
  Miercuri, 08 Martie 2017 13:33
  81.12.150.***
  Aseara l-am urmarit pe inginerul Stroila, specialist in imbunatatiri funciare, intr-o dezbatere la un post tv local cu tema **alunecarile de teren de la Izvoarele** si am retinut esenta din expunere cunoscutului specialist: ** este o zona instabila, in primul rand , datorita diferentelor de nivel dintre lunca Suhurluiului si Platoul petrolier Schela, este o zona care a mai fost supusa fenomenului de alunecare, a fost amanajata de doua ori, dar lucrarile de amenajare nu au mai fost intretinute. Vina apartine in egala masura ANIF (...), CL Slobozia Conachi, CJ Galati si Prefecturii. Solutia ar fi reamenajarea masivelor alunecate care costa ff mult si evacuarea vetrei de sat afectata de acest fenomen si reorganizarea teritoriului**. Fenomenul este bine cunoscut studii, forari sunt bani aruncati in vant. Este nevoie de punerea mintii si osului la treaba. Specialisti si cunoscatori ai fenomenului inca mai sunt.
  0
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.