APCA are sediu nou

APCA are sediu nou
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pe 2 aprilie, de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism din Galaţi şi-a inaugurat noul sediu. Acesta poate fi găsit pe strada Maior Iancu Fotea nr. 46 (fosta Avântului), nu departe de Muzeul de Istorie.

Acest eveniment a însemnat un vis împlinit pentru cei de la asociaţie, care îşi doreau de foarte mult timp un sediu mai mare, pentru a îşi desfăşura mai bine activităţile. Cu atât mai mult cu cât în 2011, atunci când a luat de fapt fiinţă această idee, nu exista un sediu propriu-zis, întâlnirile având loc într-o garsonieră micuţă din Galaţi. Acum, după şase ani, APCA a ajuns să fie cel mai important centru pentru copii cu autism din Galaţi. De asemenea, el a este şi primul ONG de acest fel din judeţ, dar şi cel mai mare, în prezent numărând aproximativ 70 de membri din municipiul Galaţi, din localităţi precum Şendreni, Smârdan, Independenţa, Tuluceşti, Tg. Bujor, dar chiar şi din Republica Moldova.

Centrul este pregătit să ajute copiii prin diferite terapii specifice de recuperare cum ar fi: terapia ABA, logopedie, predare interactivă (cu ajutorul tablelor interactive şi al softurilor educaţionale adaptate).

Toate terapiile sunt supervizate în mod continuu, GRATUIT, de către un psihoterapeut specializat, coordonator de programe ABA, în curs de acreditare BCBA.

De asemenea, aceştia mai au în derulare şi un proiect unic la nivelul întregii ţări. Este vorba despre terapie de grup la „Afterschool interactiv şi creativ pentru copiii SPECIALI”. Aceasta este bazată pe principiile terapiei ABA şi este dedicată exclusiv copiilor cu autism, care beneficiază în fiecare zi de sesiuni a 80 de minute, cu predare interactivă în scop terapeutic. Sesiunile sunt cu frecvenţă zilnică şi sunt organizate în grupuri de maxim patru copii. Tehnologia utilizată în cadrul "Afterschool-ului interactiv și creativ pentru copiii SPECIALI" este una modernă, tabla interactivă şi softurile educaţionale speciale asigurând un climat de învăţare extrem de atractiv pentru copiii din cadrul asociaţiei.

Taxele sunt unele modice de 25 de lei/ora de terapie individuală şi 20 de lei şedinţa de 80 de minute la Afterschool.

Scopul final al asociaţiei este acela de a se extinde în aşa fel încât să cuprindă şi un centru de excelenţă pentru servicii de recuperare şi integrare pe piaţa muncii a persoanelor cu autism, însă acesta se află încă la stadiul de idee.

APCA a fost invitată la Parent Skills Training

Asociaţia a fost invitată să facă parte din echipa de implementare a proiectului prin bunăvoinţa ambasadoarei din partea SUA Jane-Krill Thompson, director al Next Step Early Intervention, expert în copilăria timpurie, cu o vastă experienţă în intervenţia şi educarea copiilor cu întârzieri în dezvoltare şi dizabilităţi. Proiectul are o durată de implementare de un an şi este promovat în ţara noastră de organizaţia americană Autism Speaks, una dintre cele mai puternice entităţi în domeniu la nivel mondial. Reprezentaţii APCA Galaţi au stat alături, la prima sesiune de lucru din cadrul proiectului, de colegii din FEDRA (Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoane cu Tulburări din Spectrul Autist), conferinţa fiind susţinută de phd. Andy Shish, din cadrul compartimentului de Cercetare în Autism Speaks.

Testarea ADOS este şi la Galaţi

Din 2015, acest test există şi la Galaţi, după ce a fost cumpărat de cei de la Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism (APCA). Preţul de 3.400 de euro a fost plătit în urma strângerii acestei sume, în cadrul a trei evenimente de fundraising: Semimaraton (octombrie 2014 – 35 la sută din sumă), FunRaising (mai 2015 – 13 la sută din sumă) şi Balul Rotary Galaţi (mai 2015 – 52 la sută din sumă).

Adaptarea ADOS în România s-a desfăşurat în perioada septembrie 2009 - iulie 2010, fiind realizată de către Dr. Daniel David şi echipa acestuia.

Acesta este unul dintre testele principale de screening şi de diagnostic utilizate pentru depistarea şi confirmarea tulburărilor din spectrul autismului. Este un test amănunţit în urma căruia se pot obţine rezultate de o acurateţe ridicată, care pot sta la baza constituirii unui plan de intervenţie care să includă atât servicii psihologice cât şi medicale.

În ultimele două decenii, ADOS a devenit unul din cele mai des utilizate instrumente de diagnostic pentru tulburările din spectrul autismului. Testul ADOS (Programul de observaţie pentru diagnosticul autismului) este recunoscut la nivel internaţional ca fiind unul esenţial pentru evaluarea autismului.

Singura categorie a persoanelor care pot suferi de tulburări din spectrul autismului la care nu se adresează ADOS este cea a adolescenţilor şi adulţilor nonverbali.

Echipă de specialişti la Galaţi

Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism Galaţi are singurii terapeuţi acreditaţi internaţional RBT (Registered Behaviour Technician). Aceştia sunt în curs de acreditare şi pentru BCBA (Behaviour Analyst Certification Board), cea mai importantă acreditare recunoscută la nivel mondial în terapia ABA (dovedită ştiinţific a fi cea mai eficientă metodă în cazul copiilor cu autism). Aceştia sunt pregătiţi să ofere toate tipurile de terapie de recuperare, precum şi testarea ADOS.

Citit 4021 ori Ultima modificare Vineri, 14 Aprilie 2017 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.