ALERTĂ | Dealurile din IZVOARELE au luat-o din nou la vale. ALUNECĂRILE DE TEREN au ajuns aproape de locuinţele oamenilor
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

ALERTĂ | Dealurile din IZVOARELE au luat-o din nou la vale. ALUNECĂRILE DE TEREN au ajuns aproape de locuinţele oamenilor
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Noi probleme în satul Izvoarele, în urma ploilor din ultima perioadă. Pământul a luat-o iar la vale, doar că într-o altă zonă faţă de acum o lună. De data aceasta, situaţia este critică, pentru că , la aproximativ 100 de metri de marginea dealului, se află case. Autorităţile locale şi pompierii au anunţat deja 15 persoane, care locuiesc în cele şase case din zonă, că există posibilitatea să fie evacuate.

"Am vorbit cu oamenii, le-am trimis ordin de evacuare, încă de duminică. Ne-am întrunit în consiliul local pentru situaţii de urgenţă, împreună cu cei de la ISU, am luat toate măsurile, am pregătit şi spaţii pentru cazare pentru familiile care vor fi evacuate, în cazul în care alunecarea va ajunge aproape de casele dumnealor. În afară de case, în pericol mai sunt şcoala şi biserica", ne-a explicat Emil Dragomir, primarul din Slobozia Conachi, comuna de care aparţine satul Izvoarele.

Dacă fenomenul alunecărilor de terne va lua amploare, oamenii aflaţi în pericol nu vor avea unde să mai locuiască. Grav este că nici primăria nu le poate da o mână de ajutor pentru relocare. "Din păcate, primăria nu mai are terenuri pentru loturi de casă, datorită faptului că s-au făcut toate restituirile de terenuri. Pământ mai este doar pentru aplicarea Legii 165, care nu mai prevede restituire, vânzare sau dare în folosinţă cuiva, ci doar teren pentru cei care au hotărâri judecătoreşti definitive", a completat edilul.

Conform autorităţilor locale, în cursul zilei de duminică, de când au reapărut alunecările de teren, pământul s-a deplasat aproximativ cinci metri. Duminică spre luni, fenomenul a mai încetinet, alunecarea fiind de doar 30 de centimetri.

"Unde să plecăm? Suntem bătrâni"

Autorităţile locale au sesizat imediat şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care şi-a trimis oameni în teren. "Am fost înştiinţaţi că a apărut o nouă alunecare de teren. Ne-am deplasat la faţa locului, am constatat că se deplasează pe o deschidere de 60 de metri, cu aproximativ 100 de metri spre partea superioară a dealului. În primul rând s-a luat măsura înştiinţării persoanelor despre existenţa fenomenului şi posibilitatea, în funcţie de evoluţia fenomenului, de a fi evacuate", ne-a declarat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Localnicii din zonă sunt destul de speraiţi şi se plâng că nu au unde pleca în cazul unei evacuări. Aceştia susţin că nopatea merg la deal să vadă cu cât a mai înaintat pămâmtul. „Cu dormitul e mai greu. Vin aici să văd ce se mai întâmplă. Noi suntem bătrâni, unde să plecăm?”, ne-a spus Grigore Mărgărit, cel care are casa cel mai aproape de baza dealului. Soţia sa este şi mai speriată. „Putem să ne luăm o haină pe noi şi să plecăm? Unde să ne ducem? Suntem bătrâni, ne mai apucăm noi acum să facem altă casă?", se întreabă, retoric, femeia.

Oamenii nu văd soluţii şi se roagă la Dumnezeu să se oprească alunecarea. Divinitatea este singura lor speranţă că vor scăpa şi de această dată de nenorocire.

Alunecări vechi, împădurire nouă

Primarul din Slobozia Conachi nu vede altă soluţie decât împădurirea. În zona unde au apărut primele alunecări a început deja să se planteze. "Am plantat vreo 200-300 de salcâmi în acea zonă. Şi aici singura variantă este împădurirea. Pe aceste terenuri erau vii, dar după Revoluţie nimeni nu s-a mai ocupat de ele. Terenurile au fost date oamenilor, iar noi nu putem intra pe ele să plantăm copaci decât cu acordul proprietarilor, însă o parte dintre ei sunt plecaţi din ţară”, ne-a explicat Emil Dragomir.

Edilul mai povesteşte că terenul este instabil şi că, în urmă cu 21 de ani, dealul a  luat-o la vale cu tot cu copacii plantaţi pe el. "Atunci au foste evacuate nouă case, iar oamenii au fost relocaţi", a povestit primarul.

Zona afectată de noile alunecări de teren a fost deja marcată de pompieri. Aceştia au montat indicatoare cu accesul interzis şi au sfătuit primăria să asigure paza în zonă, astfel încât să nu urce nimeni pe deal. „Montăm aceste indicatoare în primul rând pentru restricţionarea oamenilor, a copiilor, să nu se joace aici, pentru că zona este periculoasă, apar fisuri şi nu le cunoaştem adâncimea şi cât de periculoase sunt.  Rugămintea este ca un om de la primărie să rămână în zonă, să supravegheze”, i-a explicat Eugen Chiriţă primarului.

Autorităţile vor monitoriza situaţia şi vor lua măsurile care se impun, dacă alunecările de teren vor deveni periculoase pentru casele din jur.

Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Citit 8573 ori Ultima modificare Joi, 27 Aprilie 2017 01:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.