ALERTĂ | Dealurile din IZVOARELE au luat-o din nou la vale. ALUNECĂRILE DE TEREN au ajuns aproape de locuinţele oamenilor
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

ALERTĂ | Dealurile din IZVOARELE au luat-o din nou la vale. ALUNECĂRILE DE TEREN au ajuns aproape de locuinţele oamenilor
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Noi probleme în satul Izvoarele, în urma ploilor din ultima perioadă. Pământul a luat-o iar la vale, doar că într-o altă zonă faţă de acum o lună. De data aceasta, situaţia este critică, pentru că , la aproximativ 100 de metri de marginea dealului, se află case. Autorităţile locale şi pompierii au anunţat deja 15 persoane, care locuiesc în cele şase case din zonă, că există posibilitatea să fie evacuate.

"Am vorbit cu oamenii, le-am trimis ordin de evacuare, încă de duminică. Ne-am întrunit în consiliul local pentru situaţii de urgenţă, împreună cu cei de la ISU, am luat toate măsurile, am pregătit şi spaţii pentru cazare pentru familiile care vor fi evacuate, în cazul în care alunecarea va ajunge aproape de casele dumnealor. În afară de case, în pericol mai sunt şcoala şi biserica", ne-a explicat Emil Dragomir, primarul din Slobozia Conachi, comuna de care aparţine satul Izvoarele.

Dacă fenomenul alunecărilor de terne va lua amploare, oamenii aflaţi în pericol nu vor avea unde să mai locuiască. Grav este că nici primăria nu le poate da o mână de ajutor pentru relocare. "Din păcate, primăria nu mai are terenuri pentru loturi de casă, datorită faptului că s-au făcut toate restituirile de terenuri. Pământ mai este doar pentru aplicarea Legii 165, care nu mai prevede restituire, vânzare sau dare în folosinţă cuiva, ci doar teren pentru cei care au hotărâri judecătoreşti definitive", a completat edilul.

Conform autorităţilor locale, în cursul zilei de duminică, de când au reapărut alunecările de teren, pământul s-a deplasat aproximativ cinci metri. Duminică spre luni, fenomenul a mai încetinet, alunecarea fiind de doar 30 de centimetri.

"Unde să plecăm? Suntem bătrâni"

Autorităţile locale au sesizat imediat şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care şi-a trimis oameni în teren. "Am fost înştiinţaţi că a apărut o nouă alunecare de teren. Ne-am deplasat la faţa locului, am constatat că se deplasează pe o deschidere de 60 de metri, cu aproximativ 100 de metri spre partea superioară a dealului. În primul rând s-a luat măsura înştiinţării persoanelor despre existenţa fenomenului şi posibilitatea, în funcţie de evoluţia fenomenului, de a fi evacuate", ne-a declarat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Localnicii din zonă sunt destul de speraiţi şi se plâng că nu au unde pleca în cazul unei evacuări. Aceştia susţin că nopatea merg la deal să vadă cu cât a mai înaintat pămâmtul. „Cu dormitul e mai greu. Vin aici să văd ce se mai întâmplă. Noi suntem bătrâni, unde să plecăm?”, ne-a spus Grigore Mărgărit, cel care are casa cel mai aproape de baza dealului. Soţia sa este şi mai speriată. „Putem să ne luăm o haină pe noi şi să plecăm? Unde să ne ducem? Suntem bătrâni, ne mai apucăm noi acum să facem altă casă?", se întreabă, retoric, femeia.

Oamenii nu văd soluţii şi se roagă la Dumnezeu să se oprească alunecarea. Divinitatea este singura lor speranţă că vor scăpa şi de această dată de nenorocire.

Alunecări vechi, împădurire nouă

Primarul din Slobozia Conachi nu vede altă soluţie decât împădurirea. În zona unde au apărut primele alunecări a început deja să se planteze. "Am plantat vreo 200-300 de salcâmi în acea zonă. Şi aici singura variantă este împădurirea. Pe aceste terenuri erau vii, dar după Revoluţie nimeni nu s-a mai ocupat de ele. Terenurile au fost date oamenilor, iar noi nu putem intra pe ele să plantăm copaci decât cu acordul proprietarilor, însă o parte dintre ei sunt plecaţi din ţară”, ne-a explicat Emil Dragomir.

Edilul mai povesteşte că terenul este instabil şi că, în urmă cu 21 de ani, dealul a  luat-o la vale cu tot cu copacii plantaţi pe el. "Atunci au foste evacuate nouă case, iar oamenii au fost relocaţi", a povestit primarul.

Zona afectată de noile alunecări de teren a fost deja marcată de pompieri. Aceştia au montat indicatoare cu accesul interzis şi au sfătuit primăria să asigure paza în zonă, astfel încât să nu urce nimeni pe deal. „Montăm aceste indicatoare în primul rând pentru restricţionarea oamenilor, a copiilor, să nu se joace aici, pentru că zona este periculoasă, apar fisuri şi nu le cunoaştem adâncimea şi cât de periculoase sunt.  Rugămintea este ca un om de la primărie să rămână în zonă, să supravegheze”, i-a explicat Eugen Chiriţă primarului.

Autorităţile vor monitoriza situaţia şi vor lua măsurile care se impun, dacă alunecările de teren vor deveni periculoase pentru casele din jur.

Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Citit 8463 ori Ultima modificare Joi, 27 Aprilie 2017 01:20

4 comentarii

 • postat de Maria
  Marți, 25 Aprilie 2017 19:37
  CA trebuie schimbat pixul rau cu pixul rau uitat PE Banca si platit prin clarviziune.Nu vorbim de unii singuri , dar in Galati cand aveam Probleme ne taram pana la Telefon si decideau sa vina domnii cu sacosele de instrumente nestingheriti si era si regulamentar.Cum era atunci aveau bunavointa sa vina LA noi personal doar PE baza salariului si sa resolve create.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Teutonul
  Marți, 25 Aprilie 2017 10:59
  DE CE, DE CE, DE CE ?
  Încă nu sunt răspunsuri pentru ce se întâmplă.
  Dacă nu sunt răspunsuri, nu se știe cum poate fi stopat fenomenul.
  DE CE, DE CE, DE CE ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de George
  Marți, 25 Aprilie 2017 09:24
  Din reportajele care s-au facut pe acest subiect se vedea cu ochiul liber principala cauza care a condus la acest fenomen: lipsa vegetatiei care sa impiedice infiltrarea apei in stratul de argila, adica nu tu padure plus pasunat excesiv (din ce am vazut era o stana in zona). Nimeni nu a facut nimic ani de zile, acum e cam tardiv. Asa cum este obiceiul la noi, primarul cauta imediat scuze: n-am putut pentru ca e proprietate privata, etc. FALS. Sunt instrumente legale prin care poti interveni si pe proprietati private. Acum primarul va avea alta problema: Terenul privat a lui X de pe deal vine peste casa (privata si ea) a lui nea Margarit din vale. Cand se va stabiliza treaba cine va fi proprietar? Nea Margarit care a avut casa si teren acolo dar care vor fi la 2-3 m sub terenul lui nea X sau nea X care s-a mutat cu terenul mai la vale?
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Marți, 25 Aprilie 2017 06:36
  Impadutire dar dupa ce se fac lucrari ,calale de interceptare a scurgerilor de suprafata si drenuri la nivelul panzei freatice menite sa evacueze apa din zona patului de alunecare ,eventual decarcarea sarcinii ( micsorarea volumului de pamant ) de pe ramura superioara a alunecarii. Impadurirea sa se faca cu salcami iar salcamii sa nu fie distrusi sau furati asa cum s-a intamplat cu o parte din cei plantati cu ocazia lucrarilor din anii '90 .Nici investitia nu-i mica si nici lucrarile nu-s usoare , alta solutie nu prea exista iar in ceea ce priveste alunecarile ,in general ,sunt foarte greu sau chiar imposibil de oprit prin interventia omului ,se opresc atunci cand se stabileste echilibrul natural ,in cazul de fata (cunosc zona) s-ar putea sa se opreasca dincolo de drumul judetean si chiar de albia (pa)raului Suhu .Interesant este ca prin anii '90 se dadea vina pe irigatii ,acum cine-i vinovat ( irigatii nu se mai fac in zona ) probabil mama natura cu sprijinul oamenilor din zona.Apropo ,se mai stie oare care sunt specialistii care s-au /se ocupa de astfel de fenomene , erau denumiti simbolic , de un profesor de pedologie :" doctorii pamatului " adica specialisti in imbunatatiri funciare ? ISU-i bun sa evacueze oamenii ,la alunecare se uita ca .............
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.