De Paştele Blajinilor, mii de gălăţeni au dat de pomană în cimitir

De Paştele Blajinilor, mii de gălăţeni au dat de pomană în cimitir
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Devenită tradiţie, prima duminică de după sărbătorile pascale este dedicată pomenirii morţilor, aşa că gălăţenii iau cu asalt cimitirele, unde dau de pomană de-ale gurii, băutură sau alte lucruri. Şi anul acesta a fost aglomeraţie, însă atmosfera a fost mult mai relaxată faţă de anii trecuţi.

"Venim an de an la fratele nostru, e tradiţie. Ciocnim un ou, mâncăm o felie de cozonac, ne aducem aminte de toate lucrurile frumoase trăite împreună cu el, dăm de pomană. Anul ăsta e mult mai bine, e mai linişte, nu mai miroase a fum de grătar, parcă şi lumea e mai calmă", ne-a explicat Marieta Vârgolici, cu lacrimi în ochi şi cu zâmbetul pe buze.

Tradiţia grătarelor, întreruptă

Dacă în anii trecuţi, cimitirele gălăţene arătau mai mult a birturi, din cauza micilor care sfârâiau pe grătarele încinse încă de la primele ore ale dimineţii şi a sticlelor de băutură care tronau pe morminte, anul ăsta situaţia s-a schimbat.

Noul director al S.C. Gospodărire Urbană, Bogdan Ardean, a interzis astfel de manifestări în incinta cimitirelor. "Mi se pare de bun simţ ca astfel de activităţi (n.r. - grătare) să nu aibă loc în cimitir. Vom mări numărul de agenţi de pază, vom colabora cu Poliţia Locală, tot ce trebuie pentru ca aşa ceva să nu se întâmple", ne explica acesta, la preluarea mandatului. Şi s-a ţinut de cuvânt!

"Miroase foarte bine, e linişte. Parcă nici câini nu mai sunt ca altădată prin cimitir, probabil şi din cauză că nu mai miroase a carne de la trei cartiere distanţă. E o zi în care trebuie să ne reculegem, să ne aducem aminte de lucrurile frumoase cu cei trecuţi în lumea celor drepţi, nu să ne enervăm din cauza unor detalii care nu îşi au locul", ne-a mai spus o gălăţeancă.

Lipsa curăţeniei, singura nemulţumire

În ceea ce priveşte gunoaiele din cimitir, conducerea Gospodărire Urbană încă nu a găsit o soluţie, astfel că din loc în loc am putut vedea grămăjoare de peturi, crengi, ambalaje, etc. "Ar trebui puse mai multe coşuri de gunoi, pentru ca oamenii să aibă unde arunca gunoiul. E drept, sunt şi mulţi nesimţiţi", ne-a spus şi Dorina Harghel. Şi a avut dreptate, dat fiind că şi noi am surprins oameni care aruncau ambalajele la baza mormintelor, ori îşi cojeau ouăle vopsite chiar lângă monumentele funerare.

Citit 9694 ori Ultima modificare Joi, 27 Aprilie 2017 01:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.