Sărbătoarea unui sfânt care a trăit (şi) la Galaţi
Foto: Arhiva ADJ

Sărbătoarea unui sfânt care a trăit (şi) la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc anual, pe data de 2 mai, pe Sfântul Atanasie Patelarie. La Galaţi, prilejul de sărbătoare este cu atât mai mare cu când Atanasie a trăit şi aici, în oraş, în prima parte a secolului al XVII-lea. Ca şi în anii trecuţi, la biserica de pe strada Oltului, al cărei ocrotitor spiritual este Sfântul Atanasie, a slujit Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Cel care avea să devină sfântul Atanasie a fost grec. S-a născut în insula Creta, în anul 1560, şi a fost botezat Alexie. A crescut în locurile natale şi înainte de a se călugări a învăţat ştiinţele vremii - de la oratorie la teologie, gramatică, matematică, ştiinţe practice, astronomie şi artă. A intrat în mănăstire abia după ce a rămas orfan de tată. Ca monah, a primit numele de Anania, iar prima parte a vieţii călugăreşti şi-a petrecut-o în Tesalonic şi la Muntele Athos, la mănăstiri cunoscute în lumea ortodoxă, ca Esfigmenu sau Xiropotamu. Surse citate de teologii de astăzi susţin că, în respectiva perioadă, Anania şi-a impus un regim strict de viaţă şi rugăcine. Mânca doar pâine şi bea doar apă, şi numai seara. Dormea puţin şi numai pe pământul gol. Restul timpului şi-l dedica slujirii lui Dumnezeu şi rugăciunii. Hirotonit mai târziu ieromonah (călugăr care îndeplineşte funcţia de preot - n.r.), primeşte numele de Atanasie. O însemnare grecească atestă faptul că, în anul 1626, Sfântul Atanasie se afla în Ţara Românească, în vremea domnitorului Vasile Lupu. Pe durata şederii sale aici, a tradus “Psaltirea” în greaca populară, iar exemplare ale respectivei cărţi se mai păstrează, încă, în câteva mănăstiri greceşti, dar şi în Biblioteca Naţională a Greciei din Atena.

Din diversele documente ale vremii reiese că Atanasie s-ar fi întors în Grecia, unde a slujit, mai întâi ca preot, în Creta, iar apoi ca episcop, la Tesalonic. Îi scrie de două ori ţarului Rusiei pentru a-i cere sprijin bănesc. De ambele dăţi, ţarul îi trimite bani, numai că respectivul ajutor nu este suficient. În 1641, Atanasie era, din nou, în Ţara Românească. De aici, i-a mai scris încă o dată ţarului, solicitându-i sprijin. Parte dintre teologii care se ocupă de istoria zonei noastre consideră chiar că Atanasie ar fi sfinţit biserica Precista. S-a retras, pentru o vreme, la Mânăstirea Sfântul Nicolae, aflată acum pe strada Ion Creangă din oraşul nostru.

Cu sprijinul lui Vasile Lupu, Atanasie va ajunge patriarh al Constantinopolului şi va merge în Rusia, la ţar, după bani pentru biserică. Primeşte darurile cerute, dar moare pe drumul de întoarcere, la o mănăstire din Ucraina.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a slujit în Micro 18

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunări de Jos, a oficiat, marţi dimineaţă, Sfânta Liturghie la biserica cu hramul “Sfântul Atanasie Patelarie” din Micro 18. În dar, le-a adus credincioşilor adunaţi la slujbă o icoană a sfântului, care conţine şi un fragment din moaştele lui Atanasie Patelarie. “Între credincioşii prezenţi s-au aflat preşcolari de la Grădiniţa „Licurici“ şi elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 5 din municipiu, îmbrăcaţi în costume populare. După Sfânta Liturghie, credincioşii prezenţi au fost invitați la tradiţionala agapă creştină, parohia pregătind în acest scop sute de pachete”, informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Şi tot Arhiepiscopia Dunării de Jos aminteşte despre momentul ridicării lui Atanasie la rangul de sfânt: “În zilele de 2-3 mai 2009, în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a membrilor Sfântului Sinod, la Galaţi au avut loc impresionante manifestări liturgice şi misionare dedicate proclamării cinstirii şi introducerii în cultul Bisericii noastre a Sfântului Ierarh Atanasie. Acest act sacru a constituit o confirmare a evlaviei şi cinstirii pe care slujitorii şi credincioşii de la Dunărea de Jos le au astăzi faţă de cel ce a păstorit aceste meleaguri în urmă cu peste 350 de ani. Momentul (...) a fost însoţit de săvârşirea slujbei de resfinţire a bisericii „Sfântul Nicolae“ din Galaţi, aflată pe fundaţia fostei mănăstiri în care a locuit Sfântul Atanasie, precum şi sfinţirea bisericii din lemn, închinată acestui sfânt, din municipiul Galaţi”.

Moaştele sfântului, la Harkov şi Galaţi

Moaştele Sfântului Atanasie Patelarie se află la Catedrala Buna Vestire din oraşul ucrainean Harkov. În 2004, un fragment din moaşte a fost adus la Galaţi, la Biserica Sfântul Nicolae, în care trăise sfântul. Biserica Ortodoxă Română (BOR) aminteşte că, în Mânăstirea Schimbarea la faţă din Lubensk, sfântul a murit cu Sfânta Evanghelie în mâini, rugându-L pe Dumnezeu să îi primească sufletul. A fost îngropat după tradiţie. Deshumat ulterior, trupul i-a fost găsit intact, potrivit BOR.

Citit 2680 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Mai 2017 20:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.