Şcolile gălăţene, în cifre

Şcolile gălăţene, în cifre
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi nu s-a încheiat nici luna august, iar discuţiile în contradictoriu despre Codul Educaţiei par ireconciliabile, oamenii şcolii se pregătesc de prima zi de cursuri. Un raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, prezentat, ieri, Colegiului Prefectural, a reflectat, în cifre, cum vor arăta instituţiile de învăţământ pe 14 septembrie, în prima zi de şcoală.

Grădiniţele - aglomerate. Liceele -  goale

Nici începutul acestui an şcolar nu stă mai bine la capitolul învăţământ preşcolar. În jur de 1200 de prichindei din judeţul Galaţi vor sta acasă şi de pe 14 septembrie înainte, pentru că nu au prins un loc la grădiniţă. Cele 757 de grupe de grădiniţă din întreg judeţul sunt pline ochi.

În schimb, în celălalt capăt al ciclurilor de învăţământ, la nivelul liceal, 28 de clase vor rămâne goale. Din cele 232 de clase propuse absolvenţilor de clasa a VIII-a s-au completat doar 204.

Se lucrează de zor

Şi în prima zi de şcoală din 2009, la fel ca anul trecut pe aceeaşi vreme, muncitorii vor lucra de zor în unele instituţii de învăţământ. Dacă în trei săptămâni se preconizează că vor fi terminate lucrările de investiţii începute în 15 grădiniţe şi în trei şcoli gimnaziale, lucrările din alte 13 unităţi de învăţământ ar urma să fie încheiate abia în preajma Crăciunului. Banii au venit anul acesta de la Guvern, pentru continuare de lucrări sau investiţii noi.

Şi nu e tot! 5 şcoli sunt în reparaţii capitale, 15 în reabilitare, şapte îşi pun diferite utilităţi, iar 3 se consolidează din cap până în picioare. Firmele au promis solemn că îşi strâng uneltele până pe 15 septembrie, dar tot vor mai rămâne 8 şantiere deschise în alte unităţi şcolare.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, Doru Resmeriţă, îi linişteşte pe părinţi, spunându-le că programul elevilor nu va fi afectat în niciun fel şi că lucrurile stau mult mai bine decât anul trecut. Iar de nu s-ar tărăgăna lucrările, aşa cum s-a întâmplat până acum, ar fi ca un vis frumos ce devine realitate.

Doar jumătate au autorizaţii sanitare

În ceea ce priveşte aproape jumătate dintre şcoli, acestea pot începe şcoala şi astăzi, devreme ce au încheiat igienizarea şi deţin şi autorizaţia sanitară de funcţionare. Mai gravă este, chiar şi momentan, cu trei săptămâni înainte de începerea cursurilor, situaţia din restul unităţilor. Unităţi care nu au şi nici nu au solicitat încă această autorizaţie.

Cât despre unităţile de învăţământ care se mai încălzesc iarna de la sobe (mai sunt, da, 260 de astfel de şcoli, adică puţin mai mult de jumătate din numărul total al unităţilor),acestea au primit sau urmează să primească până pe 14 septembrie combustibilul necesar. 92 de unităţi sunt dotate cu centrală termică sau electrică.

Cine vă păzeşte copiii în acest an?

În funcţie de amplasarea şcolii, de dotările instituţiei sau de implicarea autorităţii locale, e vorba fie de camere video sofisticate, fie de poliţişti, fie de angajaţi ai şcolii. Cert este că nicio unitate de învăţământ nu va rămâne nepăzită, conform datelor prezentate Prefecturii.

Chiar dacă 9 şcoli din mediul urban şi 3 din rural nu sunt împrejmuite printr-un gard sau altă formă de protecţie exterioară, ele sunt, totuşi, supravegheate.

Cele mai multe sunt păzite de personal propriu angajat. Este vorba despre 298 de şcoli. Alte 118 îşi asigură securitatea prin paznici, 71 au solicitat sprijinul poliţiei sau al jandarmeriei, iar 23 au camere video şi sisteme de alarmă.

* * *

Dar cifrele de mai sus nu vorbesc îndeajuns de clar despre frământarea din momentele acestea ale învăţământului. Nu redau, cel puţin, modificările pe care ar urma să le sufere bacalaureatul şi examenele din timpul clasei a VIII-a, nu reflectă nici viitoarele Legi ale Educaţiei, şi, cu atât mai puţin, zdruncinările financiare din grilele de salarizare ale profesorilor sau, de ce nu, ale familiilor din care provin elevii.

Citit 677 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.