Dau profesorii banii înapoi?

Dau profesorii banii înapoi?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De la câteva zeci la câteva mii de lei, atât se tem unii profesori gălăţeni că ar trebui să restituie la bugetul de stat. Este vorba despre exact sumele pe care cadrele didactice le-au primit la începutul anului şcolar trecut, după ce un sindicat gălăţean a demonstrat în instanţă că la calcularea sporului de vechime trebuie luată în calcul şi plata cu ora.

În octombrie 2008, angajaţii din şcoli primeau sumele aferente, recalculate pentru ultimii trei ani. Hotărârea judecătorească primită în acţiunea Sindicatului „Educaţia”, deschisă pentru aproximativ 30 de cadre didactice, a putut fi aplicată în toate unităţile de învăţământ, pe baza deciziei din martie 2008 a comisiei paritare de la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi.

Vizaţi de Curtea de Conturi ar fi angajaţii care au primit bani fără să se afle, nominal, în hotărârea judecătorească cu pricina. În hotărârea instanţei erau angajaţi de la Şcoala Nr.22 şi de la Colegiile „C. Negri” şi „Elena Doamna”.

Nu e nimic oficial

De exemplu, cei 43 de angajaţi ai Şcolii 41 „Sf. Grigore Teologul” nu se află în hotărârea judecătorească, dar au primit sumele restante în cuantum de până la 2.000 de lei.

„De la centrul nostru financiar (Şcoala 10 - n.r.) ni s-a spus că au primit semnale de la experţii Curţii de Conturi că banii nu s-ar fi dat pe bază legală. Aşa că ar trebui să îi dăm înapoi în două tranşe, dar nu ştim exact cum stau lucrurile”, am aflat de la directoarea şcolii, doamna Elena Diaconu.

Legal sau ilegal?

Totuşi, aşa cum ne-au specificat reprezentanţii Centrului financiar de la Şcoala 10, nu există niciun document oficial prin care profesorilor să le fie ceruţi banii înapoi.

„A fost unul dintre controalele obişnuite, dar raportul e unul confidenţial. De altfel, nu am primit încă nicio decizie de la Curtea de Conturi, privind eventualele restituiri de bani”, ne-a transmis directoarea Şcolii 10, fără a comenta în vreun fel sau altul faptul că unii profesori se tem că le vor fi luaţi bani din buzunar.

Preşedintele sindicatului care a obţinut sentinţa favorabilă profesorilor, Adrian Andrăşescu, declară că eventuala solicitare a Curţii de Conturi nu se susţine, deoarece instanţa a decis cu privire la principiu, nu referitor la drepturile unor anumite persoane, iar decizia comisiei paritare a pus în aplicare principiul nediscriminării.

Două decizii diferite

Totuşi, iniţial, în martie 2008, comisia paritară de la nivelul ISJ a decis că hotărârea judecătorească se aplică tuturor angajaţilor din învăţământ, pentru ca ulterior, în octombrie 2008, comisia să ia o nouă decizie, aceea ca hotărârea judecătorească să se aplice numai celor nominalizaţi.

„După ştiinţa mea, dar nu sunt jurist, a doua decizie nu anulează drepturile deja primite de profesori, ca urmare a aplicării primei hotărâri a comisiei”, ne-a spus inspectorul şcolar general adjunct Mitică Dudău.

Se pare că unii contabilii au aplicat hotărârea iniţială a comisiei de la nivelul ISJ, iar alţii pe cea de-a doua. Aşa se explică de ce, în octombrie 2008, unii profesori, indiferent că erau incluşi sau nu în hotărârea judecătorească, au primit, retroactiv, drepturile băneşti, iar alţi colegi de-ai lor au rămas cu buza umflată.

La nivelul municipiului Galaţi doar angajaţii din două instituţii de învăţământ nu au primit sume restante, în octombrie 2008, din spusele lui Adrian Andrăşescu: Colegiul Naţional „Cuza” şi Liceul Metalurgic. Acestora li se adaugă mai multe şcoli din mediul rural.

Noi procese în instanţă

Ulterior, Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galaţi a deschis, la rândul lui, o serie de procese, cu fiecare şcoală unde s-au acordat aceşti bani. Instanţa a dat recent o primă hotărâre favorabilă privind impunerea acordării sporului de vechime la orele suplimentare, în cazul profesorilor din Braniştea. În acţiunea judecătorească a SIP sunt incluse 45 de şcoli din întregul judeţ.

Citit 1898 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.