Astăzi este ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Astăzi este ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc, astăzi, pe Sfinţii Petru şi Pavel. E o sărbătoare mare, pentru care parte dintre creştini s-au pregătit ţinând post aproape trei săptămâni.

Purtând, la naştere, numele Simon, Petru va primi numele de Chifa (piatră) de la Iisus Hristos. S-a întâmplat după o ieşire la pescuit pe lacul Ghenizaret, când Iisus l-a chemat pe Simon, propunându-I să lase pescuitul de peşte în favoarea celui de oameni. Petru va fi un bun creştin, dar limitele credinţei sale vor fi cele pe care Hristos le prevede. Cu puţin timp înainte de a fi prins, torturat şi răstignit, Iisus îi spune lui Petru că, înainte de cântatul cocoşului, se va lepăda de El de trei ori. Ceea ce Petru va şi face. Nu acel moment de teamă îl va defini, însă, pe Petru. Acesta a propovăduit din Ierusalim, Iudeea, Samaria şi Asia Mica, până la Roma. Moare, pe 29 iunie, în anul 67, răstignit cu capul în jos. Petru a fost fratele Apostolului Andrei.

Pavel s-a născut în Tars şi a fost, în prima parte a vieţii sale, un prigonitor al creştinilor. A participat chiar la uciderea Arhidiaconului Ştefan. Lucrurile se vor schimba, însă, odată ce I se va arăta Domnul, întrebându-l “Saule, Saule, de ce mă prigoneşti?”. Pavel va deveni creştin în urma acestei revelaţii şi va propovădui pe teritorii vaste. A scris 14 epistole, toate incluse în Sfânta Scriptură. A murit în anul 67, ca şi Petru, după ce a fost decapitat la ordinal împăratului roman Nero.

Hram la "biserica pescarilor" din Port

De Ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, e hram la "biserica pescarilor", din Port, situată pe strada Sindicatelor. Supranumele i se trage de la faptul că fusese construită de comunitatea de pescari de la Mila 80, la mijlocul secolului al XIX-lea. Se spune că inclusiv domnitorul Mihail Sturdza a donat câteva pungi cu galbeni pentru ridicarea sfântului lăcaş. Aflată pe mal de Dunăre, biserica a fost afectată de ape în repetate rânduri şi a început să fie reabilitată în 2008.        

       

Citit 3408 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Iunie 2017 21:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.