* Câştigătoarea proiectului: Alianţa Romilor Galaţi * Parteneri: CJ şi Autoritatea de Sănătate Publică * 32 de femei învaţă să fie de folos comunităţilor lor * Romiţe de caritate * Bani europeni şi de la CJ, instrucţie de tip european *
Sfătuitorul de bine de până acum devine un adevărat instructor! Un grup de femei rome, de la puştoaice la femei mai în vârstă, câteva însărcinate, îşi petrec din două în două săptămâni week-end-urile la Galaţi, instruindu-se.
Ele sunt, de patru ani, mediatoare sanitare în comunităţile de romi. Mai întâi au fost angajate pe lângă spitale, acum au fost transferate, cu carte de muncă, la primării, fiind o legătură în ambele sensuri între secolul XXI, cu dispensar, medic, reţetă şi medicamente compensate, şi izolarea comunităţilor sărace şi neinstruite, în care boala pândeşte la tot pasul.
Beneficiare ale unui instructaj de trei zile plus voinţă şi putere de muncă, mediatoarele nu puteau până acum decât să-i îndrume pe cei din comunitate la medic sau spre alte instituţii. Acum învaţă mult mai multe: 28 de mediatoare sanitare sunt instruite pentru a servi interesele a 1.000 de beneficiari din 16 localităţi din judeţ. Iniţial, proiectul a cuprins 25 de persoane, apoi grupului i s-au mai adăugat încă trei mediatoare: proiectul a stârnit interes!
Cursantelor li se asigură transportul, cazarea şi masa la sfârşit de săptămână. Se întorc apoi în mahalale, în margini de sat, în care, prin tradiţie, conduce bărbatul, pentru a impune, cu blândeţe femeiască, ordine în domeniul Sănătăţii! Nici nu bănuieşti în spatele chipurilor lor de câtă răbdare şi curaj a trebuit să dea dovadă şi până acum.
La cele 28, s-au mai adăugat încă patru voluntare, care nu sunt încă angajate mediatoare de către primării. În total, sunt 32 de cursante.
Peste 50.000 euro pentru sănătate
47.600 euro nerambursabili, alocaţi de UE şi Guvernul României (adică prin Programul PHARE 2006/018-147.01.01, Accelerarea implementării Strategiei Naţionale pentru Îmbunătăţirea Situaţiei Romilor), la care se adaugă 5.556 euro, cofinanţare Consiliul Judeţului, este bugetul câştigat de Alianţa Romilor din Judeţul Galaţi prin proiectul „SĂNĂTATEA” – Un pas pentru incluziunea socială a romilor”. Lansat pe 30 ianuarie 2009, proiectul continuă până la toamnă.
Prin proiect, sunt oferite „seminarii avansate” mediatorilor sanitari din 16 localităţi din judeţul nostru: Galaţi, Tecuci, Târgu Bujor, Iveşti, Umbrăreşti, Barcea, Drăgăneşti, Movileni, Brăhăşeşti, Ghidigeni, Munteni, Negrileşti, Buciumeni, Băneasa, Folteşti şi Frumuşiţa.
De asemenea, proiectul îşi propune, printr-o campanie de informare şi conştientizare a egalităţii de şanse, să îndemne la accesarea serviciilor publice de sănătate, mulţi romi din comunităţile sărace necunoscându-şi drepturile şi neştiind cum să primească ajutor.
Educaţia sanitară, în special a copiilor şi a femeilor, înfrângerea bolilor infecţioase, în special TBC, BTS, HIV/AIFDS, prevenirea cancerului mamar şi de col uterin, vaccinarea – sunt obiective în sarcina mediatoarelor.
Cea mai bună relaţie instituţională din ţară
Secretul reuşitei proiectului? „Am fost premiaţi anul trecut, ca Direcţie Sanitară – Premiul I, pe ţară – drept cea mai bună colaborare a unei direcţii sanitare cu o organizaţie, în cazul de faţă, coordonatoarea proiectului, Alianţa Romilor din Judeţul Galaţi. Cursantele sunt foarte cuminţi şi dornice de a afla. Nu se plictisesc: vrei să faci o pauză, dar ele mai vor să afle ceva! Iar discuţia este interactivă”, ne-a declarat dr. Costinela Georgescu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Galaţi. Pe care am întâlnit-o la seminar, răspunzând întrebărilor cursantelor.
„Chiar dacă doamna doctor Georgescu ne-a propus la începutul proiectului un anumit suport de curs, trecut în proiect, dumneaei vine pe nevoia de informare a comunităţii şi cu alte aspecte”, ne-a spus şi Viorica Gotu, preşedinta Alianţei Romilor, câştigătoare a proiectului.
Iar „câştigător” înseamnă de fapt multă muncă birocratică, la care se adaugă cunoaşterea în amănunt a comunităţilor din judeţ. După Revoluţie, fiind prima femeie-lider în comunitatea romilor din judeţ, unde „legea” o fac bulibaşii şi bărbaţii în general, Viorica Gotu a reuşit să se impună şi să poată aduce mai multă lumină şi modernitate în gândire acolo unde sărăcia a ostracizat oameni, mulţi fără identitate legală...
Am aflat câte ceva despre viaţa grea din comunităţi şi despre nevoile celor de acolo stând de vorbă cu câteva dintre cursante. Dar despre aceasta vom vorbi într-un articol viitor.
Explicaţii foto:
1 – „Clasa” medicului Costinela Georgescu e numai ochi şi urechi!
2 - Multe dintre romiţele caritabile au deja experienţă în comunităţile lor
3 - Viorica Gotu asistă din spate la desfăşurarea cursului
(Articol publicitar)