Trei SCANDALURI cu tentă homosexuală în Biserica Ortodoxă

Trei SCANDALURI cu tentă homosexuală în Biserica Ortodoxă
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Trei scandaluri privind comportamentul homosexual al unor preoţi, printre care şi un episcop, au apărut în spaţiul public în ultimele săptămâni, în condiţiile în care Biserica Ortodoxă Română (BOR) susţine modificarea Constituţiei României pentru a împiedica legalizarea uniunii civile între persoanele de acelaşi sex.


Mai multe scandaluri privind întreţinerea de relaţii homosexuale cu minori, în care sunt implicaţi preoţi ortodocşi, au fost tratate detaliat în ultima perioadă de presa naţională. E o criză de imagine a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), mai ales că diverse instituţii bisericeşti au exprimat, public, potrivit presei, puncte de vedere diferite, în unele dintre aceste scandaluri. Patriarhul Daniel a convocat forurile bisericeşti competente, pentru a cerceta şi a lua decizii.

Cel mai sonor dintre scandalurile din aceste zile îl vizează pe Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Corneliu, pe care gălăţenii au avut ocazia să îl vadă, printre altele, slujind la hramul Mânăstirii Buciumeni, în 2016.

Un alt scandal, aproape la fel de mare, s-a iscat în jurul unei tentative de a corupe sexual un băiat minor, pe care ar fi comis-o părintele Cristian Pomohaci, cunoscut şi în calitate de cântăreţ de muzică populară şi prezent în repetate rânduri pe scenele gălăţene.

Pe lângă acestea două, presa relata, zilele trecute, că au apărut suspiciuni de conduită nepotrivită, cu tentă homosexuală, şi în cazul părintelui Celestin, stareţul mânăstirii Prislop din Maramureş.

Despre PS Corneliu, între Patriarhie şi Mitropolie

Scandalul în care este implicat Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, a pornit de la o reclamaţie pe care acesta a depus şi prin care denunţa mai mulţi preoţi care îl şantajau, solicitându-i funcţii. Obiectul şantajului era o filmare în care episcopul ar fi apărut, în ipostaze intime alături de un elev de la seminarul teologic din oraş. După ce anchetatorii au preluat plângerea, iar şantajiştii au fost plasaţi în arest la domiciliu, s-a ajuns şi la problema veridicităţii filmării. Postul de televiziune Antena 3 a prezentat o declaraţie a lui Vasile Bănescu, în care acesta confirma că Preasfinţitul Corneliu era cel din filmarea compromiţătoare. "Episcopul cred ca va fi sfătuit să se retragă. Nu poate să rămână într-o astfel de poziţie, în urma unui astfel de scandal", aprecia atunci Vasile Bănescu.

Totuşi, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, nu are acelaşi punct de vedere cu al Patriarhiei. Mai exact, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, pr. Marian Timofte, a declarat presei că, "în şedinţa Sinodului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, s-a discutat cu multă atenţie despre acest caz, preocupaţi fiind de amploarea luată în spaţiul public de discuţiile şi dezbaterile care îl vizează pe părintele Corneliu, care nu este subiectul niciunei anchete, a niciunei instituţii a statului. În cadrul Sinodului, mitropolitul Teofan a ţinut să precizeze că acuzaţiile care i se aduc episcopului Corneliu nu au un suport real şi sunt false", a declarat preotul Marian Timofte, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru Stirile Observator.

Biserica, nemulţumită de părintele Pomohaci

Primul scandal apărut în presă a fost cel legat de faptul că, în urmă cu mai mulţi ani, părintele Cristian Pomohaci ar fi încercat să corupă sexual un băiat minor. Victima a înregistrat convorbirea şi a făcut-o publică. Patriarhia Română a comunicat că părintelui i s-a interzis, pentru o perioadă de 30 de zile, să mai slujească. Subiectul a devenit unul fierbinte. Presa s-a referit la averea preotului, pe care a estimat-o la peste un milion de euro. La finele săptămânii trecute, părintele Pomohaci a coborât dintr-un Mercedes Seria 7, la Sâmpetru de Câmpie, în judeţul Mureş, a urcat pe scenă şi a cântat, luând şi dedicaţii de la petrecăreţi. “Actualul părinte nu îşi dă seama de starea gravă în care a ajuns, afectează imaginea Bisericii Ortodoxe, vocaţia lui e de cântareţ de muzică populară şi sub nicio formă de preot... Ţin să atrag atenţia că oamenii ar trebui să fie preocupaţi de aflarea adevărului vizavi de aplauze şi dedicaţii, aş vrea să cred că lumea nu încurcă muzica cu religia”, a declarat pr. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, citat de protv.ro.

Nici purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Alba Iulia, pr. Oliviu Botoi, citat de aceeaşi sursă, nu s-a declarat încântat de comportamentul părintelui Pomohaci: “Deocamdată, părintele Pomohaci nu a venit cu nicio dovadă care să îi ateste nevinovăţia, dar mai are la dispoziţie câteva zile. Din presa audiovizuală, am aflat cu întristare de spectacolele părintelui”.

Stareţul Celestin îşi asumă discuţiile fără perdea

Părintele Celestin, stareţul mănăstirii Prislop din Maramureş, a ajuns în atenţia presei după ce un bărbat, fost călugăr, a dat publicităţii o conversaţie cu conţinut homosexual explicit, pe care ar fi avut-o cu acesta. Stareţul Celestin a declarat, pentru observator.ro, că a purtat acea conversaţie, dar numai pentru a se lămuri cine era bărbatul care îl contactase. Iar acum susţine că s-a lămurit: e un bărbat pe care n-a vrut să îl primească la mănăstire şi care acum se răzbună pe el.

Patriarhul a convocat Sinodul

De pe siteul Arhiepiscopiei Dunării de Jos aflăm că, „urmare a solicitării Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de convocare a Sinodului Permanent <<în vederea cercetării presupuselor abateri de natură morală de care este acuzat Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor>> şi urmare referatului Cancelariei Sfântului Sinod nr. 7600 din 17 iulie 2017 privind necesitatea unor precizări statutare şi regulamentare referitoare la cercetarea şi judecarea unui ierarh, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Preşedintele Sfântului Sinod, a convocat Comisia pentru Statut şi regulamente a Bisericii Ortodoxe Române în zilele de 27 şi 28 iulie 2017 şi şedinţa de lucru a Sinodului Permanent în zilele de 17 şi 18 august 2017.

Rămâne, deci, să vedem, cum îşi va rezolva BOR aceste probleme.

Citit 6192 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Iulie 2017 16:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.