Şcoală pe credit

Şcoală pe credit
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Înainte de 15 septembrie, bunicii se împrumută ca să plătească rechizitele nepoţilor * Unii părinţii girează cu pensia pentru taxa de facultate a copiilor *

Numai cine nu are elevi în familie nu ştie câtă cheltuială înseamnă un început de an şcolar. Cât timp nepoţii sau copiii lor se bucură de vacanţă, bunicii sau părinţii îşi rod unghiile de grija unui alt 15 septembrie, mai scump decât cel din anul precendent.

Numai pentru minimul de caiete la fiecare obiect, pixuri, creioane, o familie trebuie să scoată din buzunar câteva zeci de lei. Dar o nouă uniformă, pantofi pe măsură, ca să nu mai vorbim de solicitările speciale ale fiecărui învăţător?

Iar când tânărul este deja la facultate şi mai are de plătit şi taxă, bugetul părinţilor este depăşit de multe ori de cheltuielile cu educaţia. Dacă, de regulă, oamenii în vârstă cer un ban în avans ca să-şi dreagă sănătatea, unii sunt nevoiţi să lase deoparte nevoile personale spre binele copiilor sau al nepoţilor.

Părinţi şomeri, bunici cu pensie mică

De aceea, invariabil, la fiecare început de an şcolar, câţiva pensionari se  împrumută, cu câteva zeci ori sute de lei, de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Spre deosebire de alţi ani, bunicii se plâng că le-au rămas copiii şomeri, iar ei au preluat responsabilitatea întreţinerii nepoţilor.

«În fiecare an primim cam 15 solicitări, de la părinţi sau bunici. Ne spun oful, ca să se mai descarce, şi aşa aflăm că vor să-şi ajute copiii, ca să le cumpere nepoţilor rechizite sau ceva de îmbrăcat», ne-a spus preşedintele filialei gălăţene a Casei, Ionel Hâncu.

«Ne-au povestit că vor să contribuie, cu cât pot, la cumpărarea celor necesare pentru şcoală. Uneori vin ambele perechi de bunici, şi cei din partea mamei, şi cei din partea tatălui», mai aflăm de la personalul care înregistrează solicitărilor oamenilor.

Deşi şcoala acordă gratuit elevilor de I-VIII, care provin din familii cu venituri mici, un pachet cu rechizite, părinţii mai au şi grija hainelor, a uniformei sau a altor cheltuieli suplimentare prilejuite de începutul de an.

Şi în străinătate e criză

Pensionarii nu s-au dat la o parte de la un împrumut, deşi au copii care lucrează peste graniţă. Aşa se face că, anul acesta, un bunic în grija căruia au rămas nepoţi a cerut nişte bani, absolut necesari pregătirii pentru şcoală. «O să mă bazez pe aceştia, cel puţin până îmi trimit banii copiii din străinătate, ne-a spus bunicul», mai aflăm de la interlocutoarele noastre.

Taxa la facultate, plătită din pensie

Pentru că universităţile îi strâng pe studenţi cu uşa, părinţii pensioanri ajung în aceeaşi situaţie: să se împrumute ca să achite la timp taxa de facultate. De la sfârşitul lunii august şi până în acest moment s-au primit şi s-au şi aprobat două solicitări de acest gen, aflăm de la preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, filiala Galaţi.

Mai sunt rechizite din stocul vechi

Bunicii trebuie să ştie că unele librării au păstrat la rechizite preţurile din 2008, pentru că nu şi-au epuizat stocul anul trecut:

·    Creion – 65 de bani

·    Stilou – 10 lei

·    Penar – 9-20 de lei

·    Acuarele – 6-7 lei

·    Plastilină – 2-3,5 lei

·    Caiet tip I şi II – 90 de bani

·    Caiet dictando 48 file – 90 de bani

·    Caiet dictando 80 file – 2,5-3 lei

·    Caiet desen, geografie, muzică – 1,1 lei

·    Bloc mic de desen – 3,5 lei

Explicaţie foto : Copiii tânjesc după rechizitele de ultimul răcnet, dar părinţii nu le pot cumpăra întotdeauna nici pe cele mai ieftine

Citit 1081 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.