Gălăţenii din ZONA UNITARĂ riscă să fie ”suprataxaţi” la iarnă | Mii de oameni, între ”ciocan” şi ”nicovală”

Gălăţenii din ZONA UNITARĂ riscă să fie ”suprataxaţi” la iarnă | Mii de oameni, între ”ciocan” şi ”nicovală”
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Sute de gălăţeni care locuiesc în zona unitară a oraşului, cărora legea şi Consiliul Local le interzic să se debranşeze de la reţeaua de termoficare, dar care însă şi-au montat sisteme individuale de încălzire cu ajutorul financiar de 3.000 de lei de la Primărie sau prin forţe proprii, riscă să plătească de două ori pentru căldură la iarnă, se tem unii reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari din zona unitară.

Dintre cele 80 de apartamente ale Asociaţiei de proprietari nr. 406 din Micro 19, de exemplu, aproape jumătate au montate centrale termice, ne-a spus preşedintele Gheorghe Tomoiagă. Unii dintre oameni şi-au achiziţionat de curând sisteme individuale de încălzire, cu ajutorul financiar oferit de Primărie. În evidenţele Calorgal, însă, cei care şi-au montat centrale după anul 2008, când Consiliul Local (CL) a înfiinţat, prin hotărâre, zona unitară de încălzire, figurează ca fiind branşaţi la sistemul public de alimentare cu energie termică, întrucât societatea de distribuţie a căldurii şi apei calde nu poate lua act de debranşările din zonele unitare şi emite avize, în condiţiile în care contravin legii şi Hotărârii nr. 166/2008 a CL.

„Le-am spus domnilor de la Calorgal, în repetate rânduri, să vină să facă inventarierea apartamentelor şi la noi, în zona unitară, să ia act de faptul că oamenii s-au debranşat de la sistem, dar refuză să facă asta pentru că nici până acum Consiliul Local nu a abrogat acea hotărâre prin care se stabileşte zona unitară. Oamenii s-au debranşat pentru că, de-a lungul anilor, au plătit mult pentru servicii de proastă calitate, s-a tot sistat, din diverse motive, furnizarea de căldură şi apă caldă. Ce era să facă, să se spele doar când vrea CET sau Calorgal? Mai nou, chiar Primăria i-a încurajat să se debranşeze şi le-a oferit şi ajutor financiar. Însă cei de la Calorgal nu vin să ia act de reducerea semnificativă a numărului de consumatori”, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 406. Bărbatul se teme că, la iarnă, cei care s-au debranşat de la sistemul centralizat vor fi obligaţi, într-un fel sau altul, să plătească de două ori căldură. O dată pentru consumul lor real şi o dată pentru căldura furnizată de autorităţi în sistem centralizat. „Au fost perioade în care Calorgal a luat aparatul de măsurare a gigacaloriei pentru că, spuneau ei, nu era bun, şi ne-au facturat la pauşal. Ar putea să se întâmple din nou aşa şi să rezulte cine ştie ce consum”, spune preşedintele Gheorghe Tomoiagă.

Calorgal nu poate trece peste Consiliul Local

„Calorgal aplică reglementările adoptate de plenul CL, aşa cum sunt, până la modificarea sau abrogarea de către emitent. Documentaţia necesară pentru abrogare a fost transmisă Consiliului Local în repetate rânduri. Practic, în fiecare lună din această vară”, ne-a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Calorgal. Cu alte cuvinte, reprezentanţii Calorgal ne spun că este ilegal ca gălăţenii din zonele unitare să se debranşeze de la sistemul centralizat, în condiţiile în care Hotărârea nr. 166/2008 nu a fost abrogată. Mai mult, societatea a cerut aleşilor locali desfiinţarea zonelor unitare, dar fără succes.

Ce spune Primăria se bate cap în cap cu legea

În timp ce Calorgal ne-a comunicat că nu poate trece peste deciziile Consiliului Local, reprezentanţii Primăriei ne-au spus că nu este nevoie de desfiinţarea zonelor unitare, iar oamenii se pot debranşa de la sistem conform Legii nr. 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică, respectiv cu acordul vecinilor, al asociaţiei de proprietari şi cu anunţarea operatorului cu 30 de zile înainte. Legea amintită stipulează într-adevăr aceste condiţii pentru cei care vor să se debranşeze, dar totodată reglementează şi înfiinţarea zonelor unitare de încălzire.

Mai mult, Ordinul nr. 91/2007 al ANRSC pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică prevede că „Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă de consum ale unui utilizator tip condominiu se va face în următoarele condiţii cumulative: a) condominiul să nu se afle în zona unitară de încălzire pentru care autoritatea administraţiei publice locale a stabilit că încălzirea se realizează exclusiv în sistem centralizat (…)”.

Practic, aceste reglementări, la care se adaugă şi HCL nr. 166/2008 privind stabilirea zonei unitare, care are la bază, printre altele, chiar Legea nr. 325/2006, se bat cap în cap cu opiniile Primăriei. Totodată, Biroul de Presă al Primăriei a făcut referire şi la o serie de acţiuni în instanţă câştigate de cetăţenii altor oraşe împotriva autorităţilor care îi obligau să rămână captivi în zonele unitare, motiv pentru care s-a creat un precedent.

Important de precizat este că instanţa recunoaşte dreptul de a se debranşa din zona unitară doar celui care formulează acţiunea în justiţie, iar o hotărâre nu se poate extinde în cazul tuturor. Conform datelor municipalităţii, zona unitară a Galaţiului cuprinde 17.605 de apartamente (786 de scări de bloc din peste o sută de asociaţii de proprietari). Nimeni nu poate spune, la acest moment, câţi dintre consumatori mai sunt efectiv dependenţi de căldura şi apa caldă furnizată de autorităţi.

Cert este că oamenii aşteaptă ca aleşii locali să emită o decizie clară şi fermă care să anuleze controversele.

Foto-arhivă ”Viața liberă”

Citit 16069 ori Ultima modificare Joi, 21 Septembrie 2017 00:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.