Gălăţenii din ZONA UNITARĂ riscă să fie ”suprataxaţi” la iarnă | Mii de oameni, între ”ciocan” şi ”nicovală”

Gălăţenii din ZONA UNITARĂ riscă să fie ”suprataxaţi” la iarnă | Mii de oameni, între ”ciocan” şi ”nicovală”
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Sute de gălăţeni care locuiesc în zona unitară a oraşului, cărora legea şi Consiliul Local le interzic să se debranşeze de la reţeaua de termoficare, dar care însă şi-au montat sisteme individuale de încălzire cu ajutorul financiar de 3.000 de lei de la Primărie sau prin forţe proprii, riscă să plătească de două ori pentru căldură la iarnă, se tem unii reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari din zona unitară.

Dintre cele 80 de apartamente ale Asociaţiei de proprietari nr. 406 din Micro 19, de exemplu, aproape jumătate au montate centrale termice, ne-a spus preşedintele Gheorghe Tomoiagă. Unii dintre oameni şi-au achiziţionat de curând sisteme individuale de încălzire, cu ajutorul financiar oferit de Primărie. În evidenţele Calorgal, însă, cei care şi-au montat centrale după anul 2008, când Consiliul Local (CL) a înfiinţat, prin hotărâre, zona unitară de încălzire, figurează ca fiind branşaţi la sistemul public de alimentare cu energie termică, întrucât societatea de distribuţie a căldurii şi apei calde nu poate lua act de debranşările din zonele unitare şi emite avize, în condiţiile în care contravin legii şi Hotărârii nr. 166/2008 a CL.

„Le-am spus domnilor de la Calorgal, în repetate rânduri, să vină să facă inventarierea apartamentelor şi la noi, în zona unitară, să ia act de faptul că oamenii s-au debranşat de la sistem, dar refuză să facă asta pentru că nici până acum Consiliul Local nu a abrogat acea hotărâre prin care se stabileşte zona unitară. Oamenii s-au debranşat pentru că, de-a lungul anilor, au plătit mult pentru servicii de proastă calitate, s-a tot sistat, din diverse motive, furnizarea de căldură şi apă caldă. Ce era să facă, să se spele doar când vrea CET sau Calorgal? Mai nou, chiar Primăria i-a încurajat să se debranşeze şi le-a oferit şi ajutor financiar. Însă cei de la Calorgal nu vin să ia act de reducerea semnificativă a numărului de consumatori”, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 406. Bărbatul se teme că, la iarnă, cei care s-au debranşat de la sistemul centralizat vor fi obligaţi, într-un fel sau altul, să plătească de două ori căldură. O dată pentru consumul lor real şi o dată pentru căldura furnizată de autorităţi în sistem centralizat. „Au fost perioade în care Calorgal a luat aparatul de măsurare a gigacaloriei pentru că, spuneau ei, nu era bun, şi ne-au facturat la pauşal. Ar putea să se întâmple din nou aşa şi să rezulte cine ştie ce consum”, spune preşedintele Gheorghe Tomoiagă.

Calorgal nu poate trece peste Consiliul Local

„Calorgal aplică reglementările adoptate de plenul CL, aşa cum sunt, până la modificarea sau abrogarea de către emitent. Documentaţia necesară pentru abrogare a fost transmisă Consiliului Local în repetate rânduri. Practic, în fiecare lună din această vară”, ne-a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Calorgal. Cu alte cuvinte, reprezentanţii Calorgal ne spun că este ilegal ca gălăţenii din zonele unitare să se debranşeze de la sistemul centralizat, în condiţiile în care Hotărârea nr. 166/2008 nu a fost abrogată. Mai mult, societatea a cerut aleşilor locali desfiinţarea zonelor unitare, dar fără succes.

Ce spune Primăria se bate cap în cap cu legea

În timp ce Calorgal ne-a comunicat că nu poate trece peste deciziile Consiliului Local, reprezentanţii Primăriei ne-au spus că nu este nevoie de desfiinţarea zonelor unitare, iar oamenii se pot debranşa de la sistem conform Legii nr. 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică, respectiv cu acordul vecinilor, al asociaţiei de proprietari şi cu anunţarea operatorului cu 30 de zile înainte. Legea amintită stipulează într-adevăr aceste condiţii pentru cei care vor să se debranşeze, dar totodată reglementează şi înfiinţarea zonelor unitare de încălzire.

Mai mult, Ordinul nr. 91/2007 al ANRSC pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică prevede că „Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă de consum ale unui utilizator tip condominiu se va face în următoarele condiţii cumulative: a) condominiul să nu se afle în zona unitară de încălzire pentru care autoritatea administraţiei publice locale a stabilit că încălzirea se realizează exclusiv în sistem centralizat (…)”.

Practic, aceste reglementări, la care se adaugă şi HCL nr. 166/2008 privind stabilirea zonei unitare, care are la bază, printre altele, chiar Legea nr. 325/2006, se bat cap în cap cu opiniile Primăriei. Totodată, Biroul de Presă al Primăriei a făcut referire şi la o serie de acţiuni în instanţă câştigate de cetăţenii altor oraşe împotriva autorităţilor care îi obligau să rămână captivi în zonele unitare, motiv pentru care s-a creat un precedent.

Important de precizat este că instanţa recunoaşte dreptul de a se debranşa din zona unitară doar celui care formulează acţiunea în justiţie, iar o hotărâre nu se poate extinde în cazul tuturor. Conform datelor municipalităţii, zona unitară a Galaţiului cuprinde 17.605 de apartamente (786 de scări de bloc din peste o sută de asociaţii de proprietari). Nimeni nu poate spune, la acest moment, câţi dintre consumatori mai sunt efectiv dependenţi de căldura şi apa caldă furnizată de autorităţi.

Cert este că oamenii aşteaptă ca aleşii locali să emită o decizie clară şi fermă care să anuleze controversele.

Foto-arhivă ”Viața liberă”

Citit 15546 ori Ultima modificare Joi, 21 Septembrie 2017 00:51

15 comentarii

 • postat de ELLA
  Joi, 12 Octombrie 2017 22:35
  89.137.231.***
  Calorgal tine cu dintii sa fure in continuare prostimea.Daca oamenii sint fraieri,sa plateasca.Daca nu sa/si puna orice alta sursa de incalzire si sa/i dea dracului pe hotii astia.Nu va puneti intrebarea/? Cum sa plateasca o scara intreaga pierderi de caldura pentru unul care se incapatineaza sa ramina captiv la Calorgal/Am vazut un individ care isi facea socoteala cum toata scara ii va plati lui caldura,platind tevile ce trec prin apartamenta si tevile de la subsol.Cred ca sintem in filmele cu Stan si Bran.Hai sa ne trezim o data si sa nu mai fim de tot risul.
  0
  1
  Raportează
 • postat de george
  Luni, 18 Septembrie 2017 16:59
  213.128.190.***
  Citind comentariile, plin de bucurie, primul lucru care mi-a venit in minte a fost o strigare din strada :
  DACII N-AU MURIT,
  TOCMAI I-ATI TREZIT !
  2
  12
  Raportează
 • postat de Galateanul prostit care nu mai musca momeala
  Luni, 18 Septembrie 2017 15:20
  212.21.66.***
  Scuzati-mi formularea, dar mancati "bors" aiurea fiindca nico lege si nicio reglementare dumnezeiasca sau pamanteana NU TE POATE OBLIGA sa ramai captiv in ceva ce nu vrei, fiindca nu esti nici sclav nici prizonier. Nico lege nu te poate abliga sa ramai fortat blocat, inchis, captiv intr-un sistem putred (AL LOR) doar pentru ca tu sa platesti ca sclavul marlania si golania altora. Noi plateam ceva ce nu consumam, plateam ce consumau altii (altii care refuzau sa-si achite facturile, + ca pretul gigacaloriei era unflat mai mereu dupa cum visau unii cretini de prin conduceri).

  Nicio lege nu spune ca tu galatean, roman, om TREBUIE SA FII SCLAVUL ALTORA SI SA MUNCESTI SI PLATESTI DIN BANII TAI (AI BUN-PLATNICULUI) PENTRU MARLANIA, GOLANIA SI NIVELUL DE TRAI INALT AL ALTUIA, AL FUDULULUI CARE NU VREA SA--SI ACHITE FACTURILE, ADICA CE CONSUMA (ASTA DACA EL CONSUMA, CA DACA NU CONSUMA EL NU E OBLIGAT SA ACHITE FACTURA, NOTA DE PLATA A ALTORA).

  Nu mai mancati bors aiurea si nu mai speriati oamenii fiindca nimeni nu te poate tine captiv, cu forta blocat in ceva ce nu vrei. Nicio lege de pe pamant...ca doar nu am sa achit, platesc ceva ce nu primesc...adica serviciile inexistente ale rahatului Calorgal.

  LUMEA TOATA, CEL PUTIN MAJORITATEA s-a debransat, cu lege sau fara lege fiindca in fata instantei va pica orice incercare a primariei de a te forta sa ramai blocat, captiv intr-o asa-zisa zona unita sau in orice sistem centralizat pe care nu-l lodersti. E absurd sa fii fortat sa platesti pentru ifosele altora. De ce sa fiu, raman blocat, captiv in ceva cum e sistemul centralizat...doar ca sa fiu eu galateanul VACA DE MULS A ALTORA si sa acopar din banii mei lenea si prostia, marlania, CONSUMUL ALTORA.

  fiecare trebuie sa-si plateasca, achite doar ce consuma fiecare pentru sine, NU SA TOT ACHITAM NOI LA INFINIT CE CONSUMA NETREBNICII, TICALOSII CARE NU VOR SA PLATEASCA SAU CEALALTA TABARA A NEMERNICILOR DIN INSTITUTII CARE AU TOT MARIT PRETUL GIGACALORIEI DOAR CA SA-L SUBJUGE PE OMUL DE RAND.

  Asa ca inainte sa mai scrieti aiureli ganditi. Nu te poate obliga nimeni sa ramai in ceva ce nu vrei sau sa faci ceva ce nu vrei...adica sa ramai captiv doar pentru a plati facturile si consumul altora.

  DRUM BUN SI CALE BATUTA SISTEMULUI CENTRALIZAT DE INCALZIRE SI NETREBNICILOR CARE AU PROFITAT DE PE URMA LUI. Noi ceilalti ne-am saturat de cei ce profitau de sistemul centralizat de incalzire, fie ei oameni din functii sus-puse, sau badarani de rand cu Rolss Royce-ul in parcare dar care nu-si achitau facturile.

  Oamenii, galatenii corecti, buni-platnici nu mai sunt vaca de muls a politicului si ai sarlatanilor ce profitau de ei.

  DOAMNA CORINA DOBRE, DE CE VA ZIC SA NU MAI SPERIATI SI SA INDUCETI IN EROARE LUMEA FIINDCA E FOARTE SIMPLU SI ANUME:

  "NICIO LEGE NU TE POATE OBLIGA, IN NICIO LEGE NU SCRIE CA TU CETATEANUL BUN PLACTIV ESTI SECHESTRAT INTR-UN SISTEM ABUZIV DOAR PENTRU CA TU SA ACHITI SI FACTURILE ALTORA.

  EU BUN-PLATNICUL CE AM FOST SI CARE M-AM DEBRANSAT VA SPUN CA NU TREBUIE SA VA FIE FRICA SI SA VA LASATI PACALITI RAMANAND CAPTIVI IN ACEL SISTEM FIINDCA NICIO LEGE NU POATE FI IMPOTRIVA VOASTRA PENTRU CA DUMNEAVOASTRA SA RAMANETI INGHETATI IN CASE BUNI-PLATNICI FIIND CU FACTURILE PLATITE LA ZI, DOAR CA SA ACOPERITI CONSUMUL FACUT DE ALTII.

  NICIO LEGE NU ITI POATE SPUNE, NU TE POATE OBLIGA: "TU CETATEANUL BUN-PLATNIC TREBUIE SA MORI IN CHINURI IN GER CUMPLIT FIINDCA TI-A TAIAT SERVICIILE DE CALDURA SI APA CALDA MENAJERA SOCIETATEA LUI PESTE PRAJIT DOAR PENTRU CA ALTII NU SI-AU ACHITAT FACTURILE SAU PENTRU CA ALTII (CRETINII POLITICULUI) AU CRESCUT PRETUL GIGACALORIEI AN DE AN IN MOD ABUZIV SI IN MOD CRIMINAL.

  ZICETI VOI LEGEA ACEEA, HOTARAREA ACEEA SCRISA NEGRU PE ALB IN CARE ESTE STIPULAT FAPTUL CA TU CETATEANUL BUN-PLATNIC ESTI OBLIGAT SA RAMAI CAPTIV INTR-UN SISTEM OBSCUR PENTRU A CAROR SERVICII PE CARE NU LE PRIMEAI TU PLATETEAI CA PROSTUL.


  !!!
  REPET: NU MAI SPERIATI LUMEA AIUREA CU ASTFEL DE ARTICOLE FIINDCA NICIO LEGE DE PE LUMEA ACEASTA SI NICIO HOTARARE A VREUNUI HABAUC DE POLITICIAN SAU A VREUNEI INSTITUTII HABAUCE (IN CAZUL DE FATA CONSILIU LOCAL) CARE A DAT O HOTARARE ABUZIVA, NU TE POATE OBLIGA SA RAMAI PRIZONIER SI SA PLATESTI PENTRU ALTII...FIINDCA NU SUNTEM SCLAVI SI NICI VACA DE MULS A ALTORA.


  E simplu: E ca si cum te-ai duce la o reprezentanta auto sa-ti cumperi un autoturism iar ala iti cere suma respectiva, tu o achiti constiincios, luna de luna, an de an, dar masina nu o mai primesti desi banii i-ai dat. La fel si in cazul acesta...am platit niste bani aiurea una de luna, an de an pentru un serviciu pe care nu l-am primit. STOP "JOC". AJUNGE CU PROSTEALA, CU FRAIEREALA.

  Nu mai incercati sa prostiti din nou galatenii...fie cine oti fi voi, administratie locala, centrala, presa, media sau cine oti mai fi voi cei ce incercati sa pacaliti, sa aburiti, sa fraieriti oamenii.
  Lasati oamenii liberi, sa aleaga ce vor. Ei sigur nu mai vor sa fie frieriti, prostiti, JEFUITI.
  FIINDCA HAIDETI SA O SPUNEM PE SLEAU, VERDE-N FATA: GALATENII (BUNI PLATNICII) AU FOST ***JEFUITI*** IN TOTI ACESTI ANI SCURSI IN CARE EI AU ACHITAT DIN BUZUNARUL LOR, CU SUDOAREA FRUNTII LOR PENTRU TRAIUL MOCA SI AVUTIA ALTORA (FIINDCA AICI NU NUMAI ALESII NEAMULUI AU FOST VINOVATI CI SI CEI CARE NU VOR SA ACHITE NICI MACAR 1 LEU PENTRU SERVICIILE PE CARE LE PRIMESC).
  8
  42
  Raportează
 • postat de eu
  Luni, 18 Septembrie 2017 14:13
  109.102.62.***
  sa plateasca domnul primar pentru cei din zona zero la CALORGAL pentru ca dansul a luat decizia sistarii furnizarii apei calde in primavara spunand ca sunt perderi prea mari...doar cu apa rece nu putem trai!
  4
  18
  Raportează
 • Luni, 18 Septembrie 2017 11:24
  82.137.13.***
  IC.CET Galați ar putea fi o soluție pentru asigurarea unui echilibru în SEN.La câți consumatori mai sunt acum în Galați,normal că nu e rentabil.Cet merge sub randament.La 30 MW cât produce ea pe timp de iarnă este bătaie de joc.Omori cazanul de abur.Numai PROFESIONISTII știu ce combinații se făceau că să nu ardă cazanul de abur.Turbina de 120 MW trebuie să meargă încărcată că să aibă randament.De ce nu se gândesc marii profesioniști la includerea CET într-un holding, cum e CEO OLTENIA.Fereasca Dumnezeu de calamități naturale.Cet a primit aplauze in ianuarie de la Mittal.Un sistem de rezervă ar fi foarte bun pentru oraș și nu numai.
  1
  11
  Raportează
 • postat de centralistul
  Luni, 18 Septembrie 2017 10:06
  Evident, toti cei cu centrale vor plati tribut la CALORHOTII primariei, pentru ca le trece vreo teava subtirica prin casa. Nu conteaza ca ea e rece de ani de zile. Ori o alta scuza e ,,caldura,, pierduta de calorhoti pe la subsolul blocurilor ori cine mai stie pe unde. Asociatiile de locatari vor trece la intretinere birul cuvenit, cateva zeci de lei. Nu se prea ia in seama realitatea ci numai scenariile fictive cale hotilor condusi de primarie.
  5
  23
  Raportează
 • postat de George
  Luni, 18 Septembrie 2017 08:55
  Scara in care locuiesc face parte dintr-o zona unitara. Toate apartamentele s-au debransat de la sistemul centralizat fara sa ceara voie nimanui. HCL 166/2008 a fost pentru toti o reglementare buna de stres cu ea in zona coccipitala. /Calorgal nu au ce sa ne faca (ba da, ar putea, dar nu pot sa scriu aici ce anume). Nu poti obliga pe nimeni sa cumpere ceva ce nu doreste. De fapt nu aveai ce sa cumperi: frigul din lunile de iarna deocamdata este gratuit in Romania. Asa ca nu va mai faceti griji degeaba, debrasanti-va, asigurati-va confortul pe care-l doriti si dati-le un supliment maxilo-facial celor care vor sa va tina in mizerie.
  5
  33
  Raportează
 • postat de Mia
  Luni, 18 Septembrie 2017 08:37
  Da e foarte greu de aflat cati mai sunt bransati la sistemul centralizat.Doamnele de la Calorgal pot face vizite la cate 3-4 asociatii de proprietari,sa vada listele de plata aflate la vizier in fiecare scara de bloc si vor avea o situatie exacta a celor bransati nu sa astepte prin birou sa le pice din cer situatia.de cel putin 2-3 ani de zile aceleasi discutii sunteti deja penibili.
  1
  29
  Raportează
 • postat de Legea e pentru saraci,nu pentru smecheri
  Luni, 18 Septembrie 2017 08:32
  Cand te debransezi prin necunoastere se cheama prostie,dar cand ,ca organ al statului,instigi lumea la debransare fortata,impotriva legilor existente,oare cum se cheama???????????
  Alo...DNA,Protectia Consumatorului,SRI....
  Chiar nu vedeti nimic?Nu e nici o sabotare a economiei nationale sau locale,nu e japca pe fata?????
  A...va luati si voi comisionul???
  Scuze de deranj...
  16
  19
  Raportează
 • postat de Sunteți proprietari. Închideți vana de la subsol !
  Luni, 18 Septembrie 2017 08:20
  Ai mei pensionari din bloc s-au dus la administrație și cu mic cu mare, s-au dus la subsol și au închis vana dr alimentare cu agent termic, de la calorifere. De ce ? Nu puteau să mai plătească căldura, intrau în penalități și riscau să-și piardă apartamentele, pentru că intrau în datorii și administrația îi dădea în judecată, pentru recuperarea datoriilor. Și ca să nu moară de frig, deschideau și închideau vana, funcție de temperatura din afară. Vana fiind la subsol, este în proprietatea locatarilor și în caz de problemă, dădeau în judecată furnizorul de căldură, s-au interesat la un avocat. Deci, închideți vana, nimeni nu poate să vă oblige, să ''mâncați'' ce nu vă place. Funcție de cât de frig este afară, puteți regla temperatura din vană, s-au chiar închide de tot. Așa vă puteți regla cheltuielile.
  8
  25
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Luni, 18 Septembrie 2017 08:01
  Legi facute de alesii nostri (mai o galeata, mai un litru de ulei....) ! ROMANIA - HALAL !!!
  4
  19
  Raportează
 • postat de IC
  Luni, 18 Septembrie 2017 06:03
  @Gabriel Florea ,ai dreptate cogenerarea este solutia cea mai ieftina pentru asigurarea energiei termice pentru termoficare ,caldura si apa calda . Asigurand partea rece a motorului termic ,in cazul CET - turbina cu abur, de condensatie, cu prize de termoficare ,prin trecerea agentului de racire prin schimbatoarele de preincalzire a agentului termic necesar termoficarii localitatii se realizeaza o importanta economie de combustibil . Problema este ca in cazul CET Galati si nu numai ,s-a trecut o parte din aceasta economie in contul producerii de energie electrica ,scumpind aberant Gcal iar ceea ce este si mai grav ,este faptul ca energia electrica podusa este f f scumpa si nu prea mai are piata.Cum poate sa fie eficienta o centala producatoare de curent si agent termic avand o putere instalata de 315 Mw ,care functioneaza sporadic cu cca 26 Mw ?Este clar ,viitorul incalzirii orasului nu mai este a cogenerarii CET . Apropo , daca mai sunt 27000 ?????? apartamente racordate la incalzirea centralizata ,daca peste 1000 nu sunt locuite si daca aproape 18000 sunt captive in sistemele unitare ,,din care nu se stie sau nu se vrea sa se stie cate sunt debransate ,cate apartamente mai sunt racordate ,mie imi da cam 10-15 mii ,o mai fi justificata existenta Calorgal ,se mai poate vorbi de eficienta sistemului ,gandit si existent ,pentru cca 120000 apartamente ,adica de zece ori mai multe ?
  6
  12
  Raportează
 • postat de John
  Luni, 18 Septembrie 2017 05:39
  Rog autoarea articolului sa ma contacteze.Fac parte din zona unitară.Am ajuns sa vb si cu viceprimarul exact pt prb asta.Am făcut tot ce este legal si posibil sa scap de zona unitară si am am fost refuzat de Calorgal.Mi-au spus franc in fata ca la iarnă voi plati căldura dublu.o dată pt centrală și o dată la ei .Cum e posibil așa ceva?
  11
  12
  Raportează
 • postat de Jon
  Luni, 18 Septembrie 2017 05:25
  Din ciclul "hai sa ne mai batem joc, un pic, de oameni"!!!
  2
  13
  Raportează
 • Luni, 18 Septembrie 2017 01:05
  Calorgal? Adică APATERM.Acea Mărie cu altă pălărie.Pretul la gaze sunt într-o continuă creștere.Mr Puțin stă cu ochii pe consumul de gaze.Marile state din UE...revin la sisteme de Cogenerare.Vezi...sistemele de producere a energiei termice și electrice din Europa și de pe alte continente.Nu zic mai multe că nu am în jur PROFESIONISTI.I Love Galati,I Love România...but I Love TERMIA.
  9
  36
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.