Bătăliile antice au recucerit Galaţiul

Bătăliile antice au recucerit Galaţiul
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sâmbătă, 23 septembrie, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Cătălin Negoiţă, a deschis Festivalul Antiquitas de pe Stadionul „Portul Roşu” cu explicaţia: la Castru, fiind săpături arheologice, luptele se vor da direct în oraş.  

Zi numa´ bună pentru un război, început cu o paradă absolut strălucitoare a dacilor, sarmaţilor, romanilor şi hunilor, costumaţi ca la mama lor. Cai straşnici, cu harnaşamente. Apoi, o lecţie de Istorie à la „Teleenciclopedia”. Copii, tineri, profesori de Istorie, directorul Muzeului de Istorie din Tecuci – în picioare, ori ciuciţi pe iarbă. Am admirat, sincer, de la an la an, tot mai bogate, grupuri de reconstituire istorică, deplasate pââână la Galaţi, tocmai din Muntenia, ori Ardeal. Uniforme sau straie antice minuţios reconstituire, multe pline de strălucire şi colorate îmbietor – o minunăţie în ochii copiilor şi un prilej de a fotografia la nesfârşit! Romani însoţiţi la drum de dragii lor inamici daci şi de „barbari” au venit în asociaţiile „Castrum Novis” din Sibiu, Asociaţiile „Amicii Muzeului” –  Zalău, „Tomis” – Constanţa, „Apulum” – Alba Iulia, „Historia Renascita-Geto dacii sudcarpatici” – Piteşti, „Vulturii din Călata/ Kalotaszegi Turul Nomád Hagyományőrző Egyesület” –  călăreţi „huni” din Cluj, pe cai superbi (dacă-ţi place istoria, trebuie să înţelegi şi mirosurile, chiar şi în centrul Vienei balega cam miroase la ore de vârf).

Elegant înzăuat, dar cu microfon, arheologul Dan Băcueţ, de la Muzeul din Zalău, preşedinte al Asociaţiei de reconstituire istorică  „Amicii Muzeului”, a fost amfitrionul: ne-a „predat” lecţii despre echipament, tehnici de luptă (de pildă, „testudo” – ţestoasa, din scuturi, împotriva săgeţilor). Fără alternanţe şi fond sonor şi un scenariu oarecare, lecţia s-a cam lungit, picioarele spectatorilor având şi ele părerea lor. Cine a rămas a putut admira treceri în revistă ale „trupelor” şi apoi înfruntări, inclusiv între cavalerie şi infanterie, sau cu arcaşi. Publicul a fost chiar „atacat” de romani, dar n-a fost nevoie de intervenţia celor de la firma de pază şi a poliţiştilor prezenţi.  Gladiatori cu bustul, braţele şi picioarele dezgolite – bătaie fără sânge, să nu se-nveţe ăia micii rău. Şi o gladiatoare aparent fragilă care ştia să dea gladiatorul cu capul de pământ. 

Paradoxal, în anii în care trebuia să ieşi din oraş, pe jos sau cu autobuz special, erau mult mai mulţi spectatori decât acum, când anticii au intrat de-a dreptul în oraş! Ora 10,00 e prea devreme? Au rămas… barbarii acasă? Păcat că, în ciuda vremii excelente, numărul oaspeţilor în costume de epocă mai că a întrecut din când în când numărul privitorilor.

Şi încă ceva: dacă nu a reuşit schimbarea numelor unor străzi, din cauză că trebuia schimbate şi buletinele, iar cetăţenii s-au opus, un stadion nu are buletin. Sau ne place să ne amintim de „roşu”? Pe când... o reconstituire istorică şi pentru nostalgici?

Citit 2144 ori Ultima modificare Luni, 25 Septembrie 2017 17:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.